De hoogtepunten van Uganda

Veel mensen hebben de droom om een reis naar Afrika te maken. Uganda is dan niet het land waar men het eerst aan denkt. Zonde, want het is een van de mooiste bestemmingen in het groene hart van Afrika. Reisspecialist Natalie Hart vertelt je graag wat de hoogtepunten van Uganda zijn zodat je reis naar dit bijzondere land onvergetelijk wordt.

Natalie Hart
16-06-2016
Afrika
Uganda
Reistip
Activiteiten, Natuur

Bwindi Impenetrable Forest

In het dichte regenwoud van Bwindi leven zo’n 320 berggorilla’s – de helft van de totale populatie op de wereld. Om deze met uitsterven bedreigde dieren te beschermen worden er gorilla trekkings georganiseerd. Opgeleide gidsen nemen je mee de jungle in en in kleine groepjes ga je op zoek naar een gorillafamilie. Door de zoektocht naar voedsel leiden de berggorilla’s een nomadisch bestaan. Het kan dus een aantal uur duren voordat je daadwerkelijk een familie tegenkomt. Een goede conditie en wandelschoenen zijn dus een vereiste. Gelukkig is het park prachtig en wanneer je oog in oog staat met deze intrigerende wezens weet je dat het de zoektocht meer dan waard was.

Gorilla in Uganda
Gorilla in Uganda

Bij de eerste aanblik ben je namelijk al betoverd. Jonge gorilla’s die met elkaar stoeien en in de bomen spelen veroveren je hart. Het dominante mannetje, met glinsterende grijzen haren op zijn rug, laat een verpletterende indruk achter. Hij ziet er zo groot en sterk uit! De kleinere vrouwtjes nemen het tafereel in zich op. Dit is zonder twijfel een ervaring die je nooit meer vergeet!

Gorilla in Uganda
Gorilla in Uganda

Kibale Forest National Park

Uganda staat niet alleen bekend om zijn populatie berggorilla’s, ook voor het spotten van chimpansees ben je in dit land aan het juiste adres. In het Kibale Forest National Park heb je de beste kans om ze te zien in hun natuurlijke leefomgeving. Een gids neemt je mee en wijst je op een chimpansee die hoog in een boom op zijn gemak aan het eten is. Opwinding overheerst: het is gelukt! Even verderop slingeren er een aantal door de bomen. Tijdens de rest van je wandeling kom je nog meer chimpansees tegen. Een mannetje loopt voor je uit, op slechts een aantal meter van je vandaan. Weer wat verder het regenwoud in zie je een tweetal chimpansees die druk bezig zijn met het vlooien van elkaar. Ze gaan onverstoord verder, ondanks het feit dat je slechts op een aantal meter afstand staat.

 

Hoewel de chimpansees het hoogtepunt van je bezoek aan het Kibale Forest National Park zullen vormen, is er veel meer te zien. Andere primaten die je tegen kunt komt zijn franjeapen, l'Hoëstmeerkatten, diadeemmeerkatten en roodstaartmeerkatten. Maar ook zwijntjes, buffels en grote aantallen vlinders voelen zich hier thuis. Met een beetje geluk kom je zelfs een olifant tegen. Een bijzonder park dus wat je zeker niet mag overslaan!

Chimpansee in Uganda
Chimpansee in Uganda

Queen Elizabeth National Park

In het Bwindi Impenetrable Forest en het Kibale Forest NP ligt de focus op het spotten van een specifiek dier. Voor het ervaren van een grote diversiteit aan wild en landschappen breng je een bezoek aan het Queen Elizabeth National Park. Zo tref je er prachtige uitzichten over savannes, kratermeren en vulkanen. Tijdens een game drive heb je de kans om olifanten, giraffes en zebra’s te spotten. Je rijdt dan zeker weten ook over de Ishasha vlaktes waar leeuwen zich in bomen ophouden, wachtend op kuddes antilopen die voorbij komen. Ga vooral vroeg in de ochtend op weg, je hebt dan de meeste kans om wild te spotten.


"In het Queen Elizabeth NP zie je leeuwen bovenin de bomen - wachtend op kuddes antilopen die voorbij komen!"


 

Ik raad je aan om in het park ook een boottocht te maken over het Kazinga Kanaal. Tijdens deze tocht van zo’n twee uur heb je genoeg mogelijkheden om krokodillen, watervogels, zebra’s en olifanten te ontdekken. Daarnaast leven er duizenden nijlpaarden die je kunt bewonderen – hoe bijzonder is dat!

 

Deze drie hoogtepunten in één reis combineren? Bekijk dan onze 9-daagse reis Best of Uganda.

Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika