Vijf redenen om naar Zuid-Afrika te reizen

Reisspecialist Manon is fan van Zuid-Afrika. Zij kan je dan ook precies vertellen waarom je juist dit land aan je bucketlist moet toevoegen. Dit zijn volgens haar dé vijf redenen om Zuid-Afrika te bezoeken!

Manon Louw
10-01-2019
Afrika
Zuid-Afrika
Magazine-artikel
Activiteiten, Cultuur, Natuur

1. Spectaculair wildlife

De Big Five willen we allemaal een keer gezien hebben en het wereldberoemde Krugerpark is hier de ideale plek voor. De adrenaline stroomt door je lichaam wanneer je oog in oog staat met een kolossale olifant, een grazende neushoorn of een kudde buffels. Om nog maar niet te spreken over het geluksmoment dat je beleeft wanneer je op een leeuw of luipaard stuit!

Gaat je reis niet door het oosten van Zuid-Afrika? Niet getreurd, ook dan kun je de Big Five van je bucketlist strepen. Bezoek bijvoorbeeld het Gondwana Game Reserve aan de Garden Route of het Kariega Game Reserve nabij Port Elizabeth.

Meer wildlife bevindt zich in de oceaan: tussen juni en november zwemmen er walvissen langs de kust (o.a. bij Hermanus) om te paren en te kalven. Een wonderlijk gezicht!


2. Adembenemende natuur

Ooit van Namaqualand gehoord? In augustus en september verandert dit gebied in de ongerepte Noordkaap in een bloemenzee. Eindeloze velden zijn dan gevuld met gele, witte, oranje, blauwe en paarse bloemen. Dit spektakel combineer je gemakkelijk met een ander natuurwonder: de Augrabies Falls. Deze waterval werd door de Khoi The Place of Great Noise genoemd. Een passende naam gezien het gebulder van het water dat 56 meter naar beneden stort. In sommige periodes valt hier soms meer dan 400 miljoen liter water per seconde het ravijn in!

In het oosten van het land mag je de nieuwe Graskop Gorge Lift aan de Panorama Route niet overslaan. Deze glazen lift brengt je in één minuut 51 meter naar beneden, waarvandaan je zo de kloof inloopt. Via wandelpaden en hangbruggen loop je door een sprookjesachtig woud naar een klaterende waterval. En als je hier dan toch bent, dan kun je meteen andere hoogtepunten van de Panorama Route meepakken, waaronder de Blyde River Canyon, God's Window en prachtige watervallen zoals de MacMac Falls.


3. Bruisende steden

Johannesburg is een stad in opkomst. In de hippe wijk Maboneng Precinct zijn restaurants, boetieks en galerieën als paddenstoelen uit de grond geschoten. De kleurrijke street art die de muren siert maakt het plaatje compleet. Bezoek ook zeker Soweto. In deze wijk (ooit het centrum van verzet tegen de Apartheid) wonen arm en rijk door elkaar. Kleine huisjes van hout en plastic staan naast huizen van drie verdiepingen. Fiets er een paar uur rond met een gids en laat de gastvrije bevolking hun verhalen met je delen.

Dat Kaapstad bruist hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Mijn tip: ga culinair genieten bij The Test Kitchen. In dit restaurant zie je de gerenommeerde chef-kok Luke Dale-Roberts aan het werk en proef je de lekkerste hapjes van het hoogste niveau.


4. Zonovergoten stranden

‘Zonovergoten stranden?’, hoor ik je denken. Zuid-Afrika staat misschien niet bekend om zijn stranden, maar ze zijn er wel degelijk. In Kaapstad is het zien en gezien worden op Camps Bay, een geliefd strand bij zonaanbidders. En het mooiste is, je hebt hiervandaan uitzicht op de Tafelberg! Ook in de omgeving van Durban kun je op het strand genieten van de zon. Zo zijn Uhmlanga, Salt Rock en Ballito gezellige kustplaatsjes. Tot slot is dit rijtje niet compleet zonder Jeffreys Bay, dat erg populair is onder de inwoners van Zuid-Afrika zelf. Naast dat het een fijn strand heeft, staat het internationaal vooral bekend als de plek met de beste golven ter wereld. 


5. Culturele rijkdom

Wist je dat Zuid-Afrika maar liefst elf officiële talen kent? Enkele voorbeelden zijn Zoeloe, Xhosa, Afrikaans en Engels. Dat aantal geeft al aan dat het land een culturele smeltkroes is. Het is zonde om daar niets van te ervaren. Ontmoet bijvoorbeeld de Zulu in oostelijk Zuid-Afrika of breng een bezoek aan een Xhosa-dorp tijdens een reis langs de Wild Coast. Hier speelt het traditionele leven zich nog af tussen de veelal blauwe en roze huisjes. Proef er van de mieliepap, dans met de vrouwen zoals ze dat alleen in Afrika kunnen en probeer een woordje Xhosa (kliktaal) te leren. 

Ben je in Kaapstad? Dan is een Cape Malay kookcursus bij een local een aanrader. Samen vouwen jullie samosa’s, mixen jullie de masala en bereiden jullie uiteindelijk de perfecte Cape Malay curry.

 

Overtuigd van Zuid-Afrika? Bekijk dan onze rondreizen of kom langs in onze shop!


Dit artikel is ook verschenen in Columbus Magazine.

Verre Reizen Nieuwsbrief?

Aanmelden nieuwsbrief

Mevr.     Dhr.


  *
Volg Tenzing Travel ...en blijf op de hoogte van onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

please chat with me