Kyoto: veelzijdig en verrassend!

Reisspecialist Janneke reisde af naar het bijzondere land Japan. Ze bracht een aantal dagen door in Kyoto en ontdekte, onder begeleiding van een privé-gids, de veelzijdigheid van deze stad met bijzondere tempels en traditionele geisha's. Ze deelt haar mooiste ervaringen.

Janneke van den Biggelaar
26-02-2020
Azië
Japan
Reisverslag
Cultuur, Eten en Drinken, Locale gewoontes, Natuur

Mijn ontmoeting met een maiko

Bij aankomst in Kyoto staat mijn gids op me te wachten bij het treinstation. We pakken gelijk de taxi naar de wijk Gion en stappen uit voor een traditionele Japanse woning. Hier gaat meteen een van mijn grootste wensen in vervulling: een ontmoeting inclusief theeceremonie met een maiko (leerling-geisha)! Wanneer ik de ruimte met de maiko betreed voelt het nog een beetje onwennig. De maiko zit op een tatami (traditioneel Japanse) mat en ik word op een bescheiden manier begroet. Ik begroet haar terug en ik loop samen met mijn gids achter haar aan naar de kamer waar de theeceremonie wordt gehouden. Ik ga tegenover haar zitten en ik mag zoveel vragen stellen als ik wil. Ze spreekt nog niet zo goed Engels, dus mijn gids is onze tolk. Ik vraag haar waarom ze een geisha wil worden, hoe een typische dag er voor haar uitziet en wat haar opleiding inhoudt. Ze geeft overal heel beleefd antwoord op, maar het blijft voor mij toch een geheimzinnige wereld. Ze schenkt groene thee voor me in, die smaakt wat bitterder dan ik had verwacht. Na 50 minuten zit deze unieke ervaring er weer op. Ik neem nog wat foto’s met de maiko en bedank haar voor deze speciale ontmoeting.


Slenteren door de geishawijk Gion

Ik loop met mijn gids verder door Gion, de geishawijk van Kyoto. Deze wijk wordt gekenmerkt door Japanse houten huisjes, authentieke restaurantjes en natuurlijk door de traditionele geisha’s die hier vliegensvlug rondschuivelen op hun slippertjes. We gaan naar binnen in een van de oude barretjes, want we beginnen best trek te krijgen. Net zoals de Japanners doen we onze schoenen uit en gaan we op onze knieën op de grond zitten. Mijn gids raad me aan om Okonomiyaki te bestellen. Dit is een Japanse hartige pannenkoek die met onder andere varkensvlees, octopus, garnalen, groenten en kaas kan worden bereid. Goed om geprobeerd te hebben, maar ik geloof niet dat ik dit gerecht nog een keer ga bestellen.  


Traditionele tempels en mysterieuze straatjes

We wandelen verder naar het Maruyama Park, het oudste en een van de grootste parken van Kyoto. In april, wanneer de kersenbomen in bloei staan, is dit een van de mooiste plekjes om de kersenbloesem te bewonderen. Vanuit het park lopen we het gezellige, smalle straatje Sannenzaka in. In dit straatje zie ik vooral veel Japanse souvenirstalletjes, houten eethuisjes en keramiekwinkels. Een groot contrast met het moderne deel van Kyoto. Glurend door een van de zijstraatjes zie ik plotseling de Hokan-ji-tempel (ook wel Yasaka Pagode genoemd) opdoemen. Deze 46 meter hoge pagode met zijn sierlijke, hellende daken, torent uit boven de laagbouw van de traditionele huizen, wat een verrassend uitzicht creëert. Vanuit Sannenzaka lopen we langzaam steiler omhoog tot we aankomen bij de poorten van de Kiyomizu-dera (de Helder Water-tempel), een oude houten boeddhistische tempel. Vanaf deze hoogte hebben we een prachtig uitzicht over de stad. Onder de tempel stroomt een waterval, waar ik bezoekers in de rij zie staan om het water te kunnen drinken. Het schijnt dat wanneer je dit water drinkt, dat dan al je wensen uitkomen én je er knap en slim van wordt…


Ver weg van het drukke stadsleven...

De volgende dag wil ik graag wat meer van de natuurrijke omgeving van Kyoto zien. Ik bespreek mijn plannen voor vandaag met mijn privé-gids en zij stelt voor om dan als eerste naar de Tenryu-ji Tempel te gaan en daarna een bezoek te brengen aan het beroemde bamboebos van Arashiyama, dat daar vlakbij ligt. We pakken de trein en arriveren na een half uurtje op het JR Saga-Arashiyama Station. Ik heb gelijk het gevoel alsof ik niet meer in de stad ben. Kyoto lijkt ver weg en ik word omringd door een groen, heuvelachtig landschap. Hier en daar zijn de eerste bladeren van de bomen al in rode en oranje herfstkleuren, wat zorgt voor een prachtig gezicht. Mijn gids vertelt me dat de echte herfstkleuren pas goed tot hun recht komen rond eind november. Eenmaal aangekomen bij de tempel kunnen we deze niet bezoeken vanwege een ceremonie. Ik vind het niet erg, want de omgeving is minstens zo mooi! Maar ik wil nu vooral heel graag naar het bamboebos. Het is nog vroeg, dus ik hoop dat ik de drukte voor ben. Aangekomen bij het bos ben ik zeker niet alleen, maar het is werkelijk prachtig! Ik loop tussen de tientallen metershoge, groene bamboebomen over een smal pad wat wordt aangeduid door hagen van gras. De bamboebomen staan dicht op elkaar, waardoor ik echt het gevoel heb door een mystiek woud te lopen. Door de wind maken de bamboestokken een zacht, ritselend geluid. Heerlijk rustgevend om naar te luisteren.


De gouden muren van de Kinkaku-Ji-tempel

Mijn gids neemt me ook mee naar een van de mooiste tempels van Kyoto, de Kinkaku-Ji. Deze tempel wordt ook wel het Gouden Paviljoen genoemd, omdat de bovenste twee verdiepingen volledig bedekt zijn met bladgoud. De tempel is een opslagplaats voor relieken van de Boeddha en wordt omringd door een prachtige tuin met groene bomen en een grote vijver. We kunnen de tempel alleen van een afstand bekijken. Het is wel een prachtig plaatje, want de gouden tempel reflecteert op het water wat daardoor ook een gouden kleur aanneemt.


Wandelen onder de oranjerode poorten van Fushimi Inari-taisha

Ik sluit mijn verblijf in Kyoto af met een bezoek aan de Fushimi Inari-taisha. Ik bewandel een pad met duizenden oranjerode torii (traditionele Japanse poorten) die een gang van wel vier kilometer lang vormen. De poorten staan vol met Japanse tekens. Ik dacht dat hier waardevolle betekenissen op stonden die te maken hebben met het Japanse geloof (shintoïsme), maar niks is minder waar. Dit zijn teksten of namen van mensen of bedrijven die deze poorten hebben gedoneerd. Zo’n donatie zorgt voor voorspoed en een goede gezondheid. Het eerste deel van het pad door de torii moet ik met vele andere reizigers delen. Veel bezoekers maken echter na de eerste paar meters weer rechtsomkeert, waardoor het steeds rustiger wordt naarmate ik verder doorloop. Goed om te weten! Des te verder ik loop, des te hoger het pad mij brengt. Na een wandeling van 2,5 uur kom ik aan op de top van de berg (op zo’n 230 meter hoogte) wat zeker de moeite waard is, want ik word onderweg regelmatig beloond met prachtige uitzichten en het zien van bijzondere schrijnen. Ik kan hier foto’s blijven maken! Het bezoek aan deze schitterende tempel behoort nu zeker tot een van de hoogtepunten van mijn rondreis door Japan.Wil je net als Janneke de veelzijdigheid van Kyoto ontdekken? Bekijk onze reizen naar Kyoto en combineer deze stad met andere hoogtepunten van Honshu, het hoofdeiland van Japan.

i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika