Japan heeft mijn hart gestolen...

Jarenlang stond Japan hoog op de bucketlist van onze directeur Hans de Wilde. Waarom? Dat vindt hij moeilijk uit te leggen. Iedereen heeft een beeld bij Japan, maar niemand weet exact wat te verwachten. Japan is geen standaard vakantiebestemming. Misschien is het juist wel dit onbekende, het mysterieuze, wat hem naar Japan trok. En nu hij er geweest is, wil hij dolgraag terug! In zijn reisverslag lees je hoe Japan zijn hart heeft gestolen.

Hans de Wilde
20-01-2017
Azië
Japan
Reisverslag
Cultuur, Natuur

Japan, land van contrasten

Het beeld dat ik van Japan had, was van een hypermoderne maatschappij, technologisch mijlenver vooruit. Dit klopte ook… gedeeltelijk. Aan de ene kant vind je overal hypermoderne toiletten, met een high tech toetsenbord waarmee je allemaal snufjes, geluidjes en straaltjes kunt bedienen. Aan de andere kant zie je nog ouderwetse telefoons in het straatbeeld, waar je gewoon nog een muntje in moet gooien. Hypermodern is weer het openbaar vervoer en dan met name het treinennetwerk. Supersnel, stipt op tijd. Maar betalen in Japan, dat doe je voornamelijk cash. Zelfs in veel hotels en restaurants kun je niet met een creditcard terecht!

Ouderwetse telefoons in het straatbeeld naast het hypermoderne treinnetwerk in Japan
Ouderwetse telefoons in het straatbeeld naast het hypermoderne treinnetwerk in Japan

Tokyo, mijn favoriet!

Tokyo wordt door veel reizigers te kort bezocht. Vaak blijft men maar 1 of 2 nachten in deze metropool, met 35 miljoen inwoners een van de grootste steden van de wereld. Maar Tokyo verdient meer dan een paar nachten! Hoe langer je in de stad blijft, hoe meer je hem gaat waarderen. Wat hierbij zeker hielp, was het feit dat mijn neef, die al 20 jaar in Tokyo woont, mijn gids was. Met hem en zijn twee schattige dochtertjes Tokyo ontdekken is voor mij een herinnering met een gouden randje.

Samen met mijn neef en zijn twee schattige dochtertjes ontdekte ik Tokyo, een herinnering met een gouden randje
Samen met mijn neef en zijn twee schattige dochtertjes ontdekte ik Tokyo, een herinnering met een gouden randje

Kyoto, cultuurhoofdstad van Japan

Waar Tokyo een bruisende metropool is, is Kyoto een oase van rust. Nergens vind je zoveel tempels als in Kyoto. Maar wat mijn bezoek echt bijzonder maakte, was mijn ontmoeting met een maiko, een leerling-geisha. Toen ik dit in mijn reisschema zag staan, was ik wat sceptisch. Is dat nou leuk? Maar nu kan ik zeggen dat het een van de meest indrukwekkende onderdelen van mijn Japan-reis is geweest. Het verhaal achter de geishacultuur is ongelofelijk indrukwekkend. Alles wat de Japanse cultuur zo bijzonder maakt komt erin samen. Het is niet uit te leggen, je moet het meemaken…

Mijn ontmoeting met een leerling-geisha was een van de meest indrukwekkende onderdelen van mijn Japan-reis
Mijn ontmoeting met een leerling-geisha was een van de meest indrukwekkende onderdelen van mijn Japan-reis

Beleef de muisstille, donkere bossen van Mount Koya

Koya-san, een religieus pelgrimsoord in een zeer spirituele omgeving met tempelaccommodaties, monniken en door mos begroeide begraafplaatsen. Met name in de herfst is het spectaculair gekleurd. In deze omgeving is de enige overnachtingsmogelijkheid in een tempelaccommodatie (shukubo). Het is een lokale accommodatie naast een tempel, waar de monniken nog voor het ochtendgloren beginnen met hun rituelen. Als gast kun je de ochtendmeditatie bijwonen. Daarnaast is het wandelen door de donkere bossen en over de historische begraafplaatsen heel bijzonder: het is muisstil en biedt steeds verassende details, zoals een beeld waar men net een bloemetje heeft neergelegd of een boeddhistisch offer heeft gebracht, vaak oranje van kleur.

Wandelen door de donkere bossen en over historische begraafplaatsen: het is muisstil en biedt steeds verassende details
Wandelen door de donkere bossen en over historische begraafplaatsen: het is muisstil en biedt steeds verassende details


Wat een fantastische reis heb ik gemaakt. Kan Japan nu van mijn 'bucketlist' af? Nee! Ik ga terug, ik heb nog zoveel niet gezien. Op mijn lijst staat nog een bezoek aan een basho (een Sumo toernooi), de kersenbloesem, Mount Fuji beklimmen, moderne kunst bewonderen op het hip & happening eiland Naoshima, skiën in de poedersneeuw op Hokkaido… Zoals ik al zei: Japan heeft mijn hart gestolen!

Ben je al overtuigd en wil je zelf naar het land van de Rijzende Zon? Bekijk dan onze rondreizen Japan.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika