De geheimen van Mandalay

Mandalay is na Yangon de grootste stad van Myanmar. Hoewel Yangon het meest bekend is, heeft Mandalay veel moois te bieden wat nog nauwelijks is ontdekt. Het straatbeeld wordt veelal gekleurd door de rood-oranje kleden die de monniken dragen. Onze reisspecialist Janneke IJske vertelt in haar blog hoe zij Mandalay beleefd heeft en welke bezienswaardigheden je niet mag missen.

Janneke IJske
26-10-2016
Azië
Myanmar
Reisverslag
Cultuur, Locale gewoontes


Dompel je onder in de cultuur van Mandalay

Aangekomen op de luchthaven van Mandalay is het ongeveer een uur rijden voordat je in het centrum bent. Ik wil zoveel mogelijk van de stad en omgeving zien en besluit om als eerste de Kuthodaw-pagode te bezoeken, gelegen aan de voet van Mandalay Hill. De vele witte stoepa's achter elkaar creëren een indrukwekkend beeld. In deze stoepa's ligt het 'World's Largest Book' verscholen, gegraveerd in 729 marmeren stenen en in elke stoepa ligt één marmeren bladzijde. De stoepa's zijn gerangschikt rond een centrale gouden pagode.

 

Mandalay Hill doet zijn naam eer aan, want de heuvel is 1729 treden hoog. De reusachtige witte Chinthei-beelden (half draak, half leeuw) vormen de toegang van de trap naar boven. Hier laat ik mijn schoenen achter en begin ik aan de tocht. Eenmaal bovenaan word je meteen beloond met het meest spectaculaire uitzicht over de stad. Naast het mooie uitzicht geniet ik van heilige beelden, boeddha’s en tempels, waar ik door omringd ben. De zon gaat onder en ik zie Mandalay langzaam verkleuren.

Aan de voet van Mandalay Hill ligt de Kuthodaw-pagode
Aan de voet van Mandalay Hill ligt de Kuthodaw-pagode

Kom in contact met de boeddhisten en hun rituelen

Als je geïnteresseerd bent in het boeddhisme zit je in Mandalay goed met de vele tempels en boeddhabeelden die je hier ziet. Ik koester een bijzondere herinnering bij de prachtige Mahamuni-pagode. Hier zat ik tussen de locals te genieten van de rituelen die zich om mij heen afspeelden. De vrouwen offerden bloemen en de mannen versierden de boeddha (het grote bronzen beeld van de boeddhistische leider Mahamuni) met bladgoud.

De Mahamuni-pagode
De Mahamuni-pagode

Net buiten Mandalay: het Maha Ganayon Kyaung klooster

Op ongeveer drie kwartier rijden van Mandalay ligt Amarapura, met het Maha Ganayon Kyaung klooster. In alle reisgidsen staat dat je ’s ochtends om 10.00 uur moet komen, maar dan barst het hier van de tourbussen. Aan het einde van de dag is het veel rustiger en krijg je een goede indruk van hoe de monniken hier leven. Mijn gids gaf een rondleiding door het klooster, waar meer dan 1000 monniken leven en studeren. Ik krijg een uniek kijkje in het dagelijks leven van deze monniken. Zo zie ik hoe de monniken kaal geschoren worden. Andere monniken zijn stilletjes het klooster aan het vegen. Mijn gids pakte ook een bezem, veegde een deel op en zei "Something is better than nothing". Dit kleine gebaar maakt goed duidelijk hoe belangrijk het boeddhisme voor de Birmezen is.

 


Mijn gids pakte ook een bezem, veegde een deel op en zei "Something is better than nothing".


 

De U Bein-brug bij zonsondergang

Vlakbij het klooster ligt de U Bein-brug, een teakhouten voetgangersbrug, die met zijn 1,2 kilometer de langste teakhouten brug ter wereld is. Ik arriveerde hier rond zonsondergang en dat is wat mij betreft ook het beste moment van de dag om hier te zijn. Op de 200 jaar oude brug lopen honderden dorpelingen en monniken, die slechts silhouetten lijken tegen de ondergaande zon. Als je van fotograferen houdt kan je hier je geluk niet op.

U Bein-brug
U Bein-brug


Vanwege de centrale ligging is Mandalay ook een gunstige plek om verder te reizen naar Inle Lake of Bagan. Reisspecialist Suus Dekker vertelt in haar blog over deze bijzondere plekken.Verre Reizen Nieuwsbrief?

Aanmelden nieuwsbrief

Mevr.     Dhr.


  *
Volg Tenzing Travel ...en blijf op de hoogte van onze reizen, acties en andere leuke weetjes.

please chat with me