Op avontuur in de woestijn van Oman

Reisspecialisten Helen, Jellie en Mirjam zijn samen op reis geweest naar Oman. Een van hun meest bijzondere avonturen was de tocht door de woestijn van Wahiba Sands. Helen vertelt over hoe zij het warme klimaat, het landschap en het rijden in de woestijn heeft ervaren.

Helen Bosma
16-08-2017
Azië
Oman
Reisverhaal
Natuur

Onderweg naar Wahiba Sands

Om kwart voor 7 gaat de wekker. Ik ben gelijk klaarwakker, want ik heb ontzettend uitgekeken naar vandaag. We gaan het gebied bezoeken dat voor 80% het decor van Oman bepaalt: de woestijn! Vanuit Nizwa rijden we via het plaatsje Izki richting de zandduinen. Onderweg is het landschap ruig en zanderig, met hier en daar groene bomen die mij doen denken aan de Afrikaanse Acaciabomen. We zien onze eerste dromedarissen voorbijkomen, waarvan we hopen dat er nog veel zullen volgen. Langs de weg lopen schapen met een bijzonder dikke, langharige vacht, alsof ze een bontjas aanhebben en dat met dit hete weer! Achter dit ruige, vlakke landschap, zie ik aan de horizon de bergketens van Oman.

Het landschap verandert naarmate we de woestijn naderen
Het landschap verandert naarmate we de woestijn naderen

Het avontuur begint

Langzaamaan wordt het landschap steeds ruiger, bijna maanachtig. Onze gids vertelt ons dat we nu echt vlakbij de woestijn zijn. En dan, ineens uit het niets doemt een deken van zand voor ons op... wauw, wat mooi! Voordat we met onze 4-WD vol enthousiasme de zandduinen instuiven, moeten we eerst wat lucht uit de autobanden laten lopen, zodat de auto meer grip op de zandkorrels krijgt. We mogen niet zomaar zonder enige ervaring in de woestijn rijden, hiervoor hebben we voorafgaand aan onze reis een 4-WD cursus gedaan. Ter plaatse horen we pas of we zelf mogen rijden of dat onze gids ons door de woestijn zal leiden…

 


"Een lokale dorstlesser: het Lemon Mint drankje, heerlijk!"


 

Wij hebben geluk en mogen zelf achter het stuur kruipen, met onze gids op de achterbank. Onderweg zien we weer dromedarissen, die we eigenlijk ook niet weg kunnen denken uit deze barre zandvlakte. Door de stand van de zon, verandert de kleur van het zand continu. De strakblauwe lucht zorgt voor een prachtig contrast. De temperatuurmeter van onze auto geeft inmiddels 50 graden aan! Gelukkig hebben we airco. We zijn goed voorbereid en hebben vooraf veel flesjes water ingeslagen. Een andere lokale verfrissing die hier veel geserveerd wordt is het ‘lemon mint’ drankje. Het doet me denken aan een soort alcoholvrije mojito. Erg lekker! We besluiten dat dit gedurende de rest van de reis onze nieuwe dorstlesser wordt.

Wat een geweldige ervaring dat ik zelf door de woestijn mag rijden
Wat een geweldige ervaring dat ik zelf door de woestijn mag rijden

De adrenaline stijgt...

Onderweg blokkeert een nieuwsgierige dromedaris onze route, wat ons doet besluiten om te stoppen en wat foto's te maken. Langzaam loopt hij onze kant op. Ons raam staat open en voor we het weten steekt de dromedaris zijn hoofd in de auto! We waren net te laat voor een leuke selfie, maar hebben er erg hard om gelachen. Door alle adrenaline ben ik geneigd om het gaspedaal flink in te trappen. Ik merk al gauw dat er gemene hobbels en kuilen in het zand verscholen liggen, die vooral door m’n medereizigers in de auto als minder prettig worden ervaren. Toch maar even wat rustiger aan doen dus!

Oog in oog met een nieuwsgierige drommedaris
Oog in oog met een nieuwsgierige drommedaris

Overnachten onder de magische sterrenhemel

In de namiddag arriveren we bij ons verblijf in de woestijn voor een nacht. De schemering valt in en de zon verdwijnt langzaam achter de zandheuvels. Ik heb al veel zonsondergangen gezien, maar deze is toch wel heel bijzonder. De blauwe lucht verbleekt en er ontstaat een paarse gloed. Het zand krijgt een oranje, bijna bronsachtige kleur. Er is verder geen verlichting in de nabije omgeving, dus zodra de zon onder is, is het ook gelijk aardedonker. ’s Nachts blijft de temperatuur hangen op z’n 38 graden. Echt veel slapen doen we niet, maar in plaats daarvan kijken we naar de indrukwekkende sterrenhemel en zien we zelfs 4 vallende sterren. Wat een magische beleving!

Wat een mooie afsluiting van deze dag
Wat een mooie afsluiting van deze dag


Net als Helen de magische Wahiba Sands in Oman beleven? Bekijk onze rondreis Best of Oman.

i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika