Naar Cuba? Ontdek kleurrijk Trinidad

Voor reisspecialist Simone was Trinidad dé verrassing tijdens haar rondreis door Cuba. De stad bleek namelijk een perfect voorbeeld van hoe het land er tijdens de Spaanse koloniale tijd uit moet hebben gezien. De kleurrijke huizen, schattige straatjes en dansende inwoners lieten bij haar een blijvende indruk achter.

Simone Schoen
19-10-2016
Caribbean
Cuba
Reistip
Activiteiten

Plaza Mayor, het startpunt van je ontdekkingstocht

Het gezellige plein Plaza Mayor ligt in het historische centrum van Trinidad en is het perfecte startpunt om de stad te ontdekken. Alle hoogtepunten liggen namelijk aan en rond dit plein. Bezoek bijvoorbeeld het Museo Histórico Municipal en leer meer over de geschiedenis van Trinidad. Laat je ook verwonderen door het schitterende pand waarin het museum is gehuisvest. Het werd ooit gebouwd door een rijke suikerbaron en dat is duidelijk te zien aan de marmeren vloeren en ruim opgezette kamers. Sluit je bezoek aan het museum af met het beklimmen van de bijbehorende toren. Van bovenaf heb je namelijk een schitterend uitzicht over de stad. Het is aan te raden om dit vooral vroeg in de ochtend te doen (voordat de meeste toeristen arriveren) of rond zonsondergang (dan is het uitzicht nóg mooier).

 


"Beklim de toren van Museo Histórico Municipal voor een schitterend uitzicht over Trinidad."


 

Ook ’s avonds is Plaza Mayor the place to be. Hier voorzien de artiesten van Casa de la Musica toeristen en locals iedere avond van swingende Cubaanse livemuziek en spetterende dansoptredens. Zoek een plaatsje op de trappen naast de Iglesia Parroquial voor het beste zicht. Geniet ondertussen van een canchánchara, een lokale cocktail bestaande uit rum, honing en limoen.


Het straatleven van Trinidad

Na het bezoeken van alle musea, kerkjes en koloniale gebouwen is het tijd om het échte Cubaanse leven te ervaren. Ik vond het heerlijk om te wandelen door de autovrije binnenstad, met zijn kleurrijke huizen en pittoreske straatjes vol klinkers en keien. Het dagelijks leven speelt zich hier namelijk voor je neus af: kinderen die op straat spelen, vrouwen die kletsen en mannen die hun sigaren roken. Je kunt je er uren vermaken.

Ontdek het lokale leven en de kleurige huisjes van Trinidad met een wandeling door de binnenstad
Ontdek het lokale leven en de kleurige huisjes van Trinidad met een wandeling door de binnenstad

Sugar Mill Valley - suiker, suiker, suiker

Wil je meer weten over de geschiedenis van Trinidad? Bezoek dan Valle de los Ingenios, ook wel bekend als de Sugar Mill Valley. De suiker die langgeleden voor de rijkdom van Trinidad zorgde kwam hier namelijk vandaan. Tegenwoordig vind je er nog de overblijfselen van tientallen negentiende-eeuwse suikerfabrieken. Je krijgt zo een goed beeld van Cuba ten tijde van de florerende suikerindustrie en de bijbehorende slavernij.

 

Pak bijvoorbeeld de stoomtrein naar de Manaca Iznaga-plantage, een van de plantages die nog in goede staat verkeert. Bekijk het huis van de voormalige plantage-eigenaar en de slavenbarakken en beklim vervolgens de 45 meter hoge wachttoren die werd gebruikt om de honderden slaven in de gaten te houden. Een indrukwekkend bezoek wat je niet snel zult vergeten.

De toren van de Manaca Iznaga-plantage
De toren van de Manaca Iznaga-plantage

Trinidad, ook voor de natuurliefhebbers en strandgangers

Ben je meer een natuurliefhebber? Bezoek dan het nabijgelegen Topes des Collantes. Dit nationale park is een fijn natuurgebied in de bergen van de Sierra Escambray – het achterland van Trinidad. Maak er een wandeling en bewonder tropische planten, grotten en rivieren en koel naderhand af in het water van de 75 meter hoge waterval Salto de Caburni.

 

De perfecte afsluiter van je bezoek aan Trinidad is het tien kilometer verderop gelegen Playa Ancon. Een schitterend wit zandstrand waar de palmbomen wuiven en het azuurblauwe water je toelacht. Doe even helemaal niets of ontdek al snorkelend/duikend de onderwaterwereld met prachtige koraalriffen en tropische vissen. Meer op zoek naar een kleinschalige baai? Ga dan voor La Boca, een fijn vissersdorpje met baaitjes die je soms helemaal voor jezelf hebt! 

Topes des Collantes is een prachtig natuurgebied
Topes des Collantes is een prachtig natuurgebied


Net als Simone naar deze bijzondere stad? Bekijk dan onze Rondreizen Cuba waarin Trinidad ook aan bod komt. Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika