Cuba, een reis terug in de tijd

"Ga je naar Cuba? Ga dan maar snel, voordat alles weg is. Dit hoorde ik van diverse kanten, want vanwege de recente afspraken met 'aartsvijand' Amerika zal Cuba gaan veranderen." Reisblogger Corno van den Berg maakte deze reis terug in de tijd en onze vraag is: hoe lang is Cuba in deze bijzondere staat nog te bewonderen?

Droomplekken.nl
11-12-2015
Caribbean
Cuba
Reisverhaal
Cultuur, Eten en Drinken, Fauna, Flora, Locale gewoontes


Westerse bedrijven kloppen op de deur om toe te treden tot de Cubaanse samenleving. Veranderingen op dit unieke eiland komen steeds dichterbij. Daarom vroegen wij aan Corno om gedurende zijn bezoek een beeld te schetsen van de huidige situatie en om te onderzoeken hoe snel Cuba zal gaan veranderen.

Een andere wereld

Huh? Mensen lopen op straat zonder voortdurend op hun telefoon te kijken, Amerikaanse klassiekers sieren de weg en de huizen lijken zo uit een filmset te zijn gehaald. Dit is de beroemde oude binnenstad van Havana. het is alsof je de jaren zestig in stapt.

Amerikaanse klassiekers

Overal in Havana zie je de prachtigste Amerikaanse oldtimers. En ze zijn zoals het hoort: ze piepen en kraken. Bij het instappen, bij het rijden, eigenlijk piepen en kraken ze altijd. Overal zie je Cubanen  sleutelen aan hun oldtimer. “Als je zo'n auto koopt, moet je wel een automonteur zijn.” Peinst Corno in zichzelf.


"Als je zo'n auto koopt, moet je wel een automonteur zijn."


 

Prachtige Amerikaanse oldtimers zijn te zien in elke straat.
Prachtige Amerikaanse oldtimers zijn te zien in elke straat.

Sigaren en rum in het binnenland

Een tocht door het binnenland van Cuba, brengt je langs de groene valleien van Viñales tot het kloppend hart van de tabak: Pinar del Rio. Ik volg La Ruta del Tabaco; oftewel de weg van de tabaksbladeren die eindigen als wereldberoemde sigaar. In één dag ontmoet ik de landbouwer, zie ik het droogproces, sta met open mond te kijken hoe alle bladeren worden gesorteerd op geur en kleur (en dus kwaliteit) en verbaas me in de fabriek waar de bladeren veranderen in een gewilde sigaar.

 

Op de tocht door het betoverende landschap geniet ik bij een lokale verkoper van een overheerlijke Coco Loco, want een cocktail met rum mag niet ontbreken bij een bezoek aan Cuba.

Ontdek één van de velen tabaksschuren in het binnenland.
Ontdek één van de velen tabaksschuren in het binnenland.

Verandering op komst

Wie door Cuba reist merkt dat het land op een keerpunt staat. Na een jarenlang embargo is President Raúl Castro (de jongere broer van Fidel) nu 'vriendjes' met Obama geworden. Toeristen vrezen dat Cuba zal veranderen, en snel. Het is het huidige dilemma van Cuba. Want het huidige Cuba is wonderlijk; McDonalds en andere Amerikaanse ketens ontbreken volledig in het straatbeeld. Sterker nog, ik zie niet één bekende winkelketen zoals bij ons. Alles is kleinschalig, met nog opvallend veel handwerkslieden die je helpen terwijl je wacht.

Ik kan me niet voorstellen dat ze zomaar de deuren wagenwijd zullen open gooien voor Westerse bedrijven. Toch? Of zouden ze nu ineens wel voor het grote geld kiezen; de ultieme vorm van kapitalisme? De toekomst zal het leren, maar het huidige authentieke Cuba moet je gezien hebben, nu de kans er nog is!


Zelf net als Corno het nog authentieke Cuba ontdekken? Bekijk ons volledige Cuba aanbod.


Lees voor het volledige artikel van Corno op Droomplekken.nl

Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika