Back to basics in Suriname

Reisspecialist Carola reisde voor naar het binnenland van Suriname en waande zich in een compleet andere wereld. Voor Carola is het duidelijk: voor de combinatie van natuur en cultuur ga je naar Suriname.

Carola van Gelstwijk
04-07-2016
Caribbean
Suriname
Reisverslag
Accommodaties, Activiteiten, Cultuur, Natuur

Back to basics in Palumeu

Vanuit Paramaribo vlogen we in ongeveer een uurtje naar Palumeu, een dorpje in het hart van het Amazone regenwoud. Dit was een ervaring op zich. Vanuit het raampje zag ik Paramaribo, de goudmijnen en de rivieren voorbij glijden, en na een half uurtje diende de ongerepte natuur van Suriname zich aan. Het enige wat je dan ziet zijn bomen, bomen en bomen. Van bovenaf leek het wel broccoli. In één woord: waanzinnig!

 

In Palumeu overnachtten we in een eenvoudige lodge. Je bent hier helemaal afgesloten van de buitenwereld aangezien er geen stroom is, je geen telefonisch bereik hebt en er ook geen internetverbinding is. Het was dus vier dagen back to basics. Dit zorgde ervoor dat ik helemaal tot rust kwam en intens kon genieten van de geluiden van de jungle: de kwetterende vogels, de stromende rivier en de brullende brulapen.
 


"In Palumeu gingen we back to basics: geen stroom, telefoon of internet!"


 
De volgende ochtend moesten we al vroeg uit de veren. Per korjaal (een boomstamkano) voeren we over de rivier naar de Potihill, een granieten heuvel. Samen met een gids die ons alles over de omgeving kon vertellen, wandelden we door het regenwoud naar de top. Daar werden we beloond met een schitterend uitzicht over de boomtoppen van de jungle. Het was de inspanning meer dan waard.

Vanuit de lucht leken de bomen wel op broccoli
Vanuit de lucht leken de bomen wel op broccoli

Anaula Nature Resort

Een andere accommodatie in het Amazone regenwoud waar we hebben overnacht is het Anaula Nature Resort. Het contrast tussen onze lodge in Palumeu en het Anaula Nature Resort kon niet veel groter zijn. Van back to basics naar een resort met een zwembad. Dit zie je niet vaak in de jungle en we hebben het dan ook als een grote luxe ervaren. Het feit dat we in zulke uiteenlopende accommodaties konden overnachten, maakte deze reis ontzettend leuk.

 

De reis vanaf de ‘haven’ van Atjoni naar onze lodge in het Anaula Nature Resort is me in het bijzonder bijgebleven. De tocht duurde per korjaal ongeveer uur, en in die tijd heb ik ontzettend veel meegekregen van de lokale cultuur omdat we langs vele traditionele dorpjes kwamen. Vrouwen doen er nog de was aan de waterkant en kleine kinderen zwemmen en spelen onbezorgd in de rivier. Erg bijzonder om te zien. 

De 'haven' van Atjoni
De 'haven' van Atjoni

Kennismaking met traditionele gewoontes in Nieuw Aurora

Vanuit het Anaula Nature Resort hebben we een excursie gemaakt naar Nieuw Aurora, een klein en traditioneel dorp. Met een lokale gids maakten we een dorpswandeling, waarbij een bezoek aan de school niet mocht ontbreken. Tijdens de wandeling zagen we hoe deze mensen leven, wat hun tradities en gewoontes zijn en kregen we een goed beeld van hun (zeer eenvoudige) leefwijze. Mocht je na de dorpswandeling nog meer van de lokale cultuur willen ervaren, dan kun je ’s avonds een dansoptreden bijwonen waarbij traditionele dansen zoals de Seketi, Awasa en Bandama worden opgevoerd. Een leuke afsluiting van een bijzondere dag.

Een bezoek aan de school van Nieuw Aurora
Een bezoek aan de school van Nieuw Aurora

Tips

De binnenlanden van Suriname hebben me enorm verrast, het is een echte aanrader. Reis in de droge tijd of de korte regentijd. In de grote regentijd (van mei tot en met half augustus) valt er, zoals de naam al aangeeft, veel regen. Je loopt dan de kans dat je verschillende activiteiten niet kunt ondernemen. Dat zou zonde zijn! Wanneer je het binnenland intrekt, is het ook leuk om wat kleine spulletjes mee te nemen voor de kinderen. Ballonnen zijn er zeer populair, en ook met kleurpotloden en kleurboeken maak je je erg geliefd.

 

Vertrek je na het lezen van de ervaringen van Carola het liefst morgen al? Bekijk dan onze reizen naar Suriname.

Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika