Het magische Red Centre van Australië

Wie het echte Australië wil ontdekken, is in het Red Centre op de juiste plek. De prachtige landschappen van de outback, de verlaten wegen, het opstuivende rode stof en de indrukwekkende stilte en ruimte die je omringen vind je nergens anders. Reisspecialist Helen reisde door het hart van Australië en deelt haar favoriete route en ervaringen.

Helen Bosma
31-07-2019
Down Under
Australië
Magazine-artikel
Activiteiten, Natuur

Uluru/Ayers Rock, hét icoon van het Red Centre

Voor de mooiste route door het Red Centre rijden we na aankomst in Alice Springs via de verharde Stuart Highway meteen door naar Uluru (Ayers Rock), hét icoon van de outback. Na uren reizen door uitgestrekte vlaktes, rijst de enorme rotsformatie vanuit het niets voor ons op. Ik kan niet anders dan denken: ‘wauw, ik ben er echt!’.

De volgende ochtend staan we vroeg op om de monoliet bij zonsopkomst te kunnen bewonderen. We worden niet teleurgesteld, want door de zonnestralen ontstaan er fantastische kleurschakeringen en komt de rode gloed van de rotsformatie compleet tot zijn recht. Pas tijdens mijn wandeling rondom Uluru/Ayers Rock besef ik hoe groot hij is. De omtrek is maar liefst 9 kilometer! Het feit dat er verder weinig toeristen aanwezig zijn en er stilletjes kangoeroes om ons heen hoppen, maakt het moment nog nét een beetje specialer.

Mijn tip? Maak de wandeling rondom Uluru (Ayers Rock) onder begeleiding van een Aboriginalgids. De rots speelt namelijk een belangrijke rol in de Aboriginalcultuur en dit is de perfecte manier om daar meer over te weten te komen. Hoewel sommige verhalen geheim zijn voor buitenstaanders, kan de gids je wel veel vertellen over de geschiedenis van deze heilige rotsformatie.


De Olga's: de kleine broertjes van Uluru

Na de wandeling is het tijd voor een bezoek aan de Olga’s, een verzameling van 36 kleinere monolieten nabij Uluru. Ook bij de Kata Tjuta (de Aboriginalnaam voor de Olga’s) ervaar ik het echte outback-gevoel, vanwege de rode rotsen en verdwaalde grassprietjes die het landschap typeren. Nadat we een helling zijn opgelopen, wandelen en klauteren we zelfstandig tussen de rotsen door. Hierdoor is het een wat actievere ervaring dan bij Uluru/Ayers Rock (waar je door zijn grootte alleen omheen kunt lopen) en beleef ik deze momenten nog intenser. Het is bijzonder om te bedenken dat deze bollen onder de grond nog veel groter zijn dan daarboven...


Sound of Silence, een magisch diner

’s Avonds neem ik deel aan het Sound of Silence Dinner. Midden in de outback staan prachtig gedekte tafels, waaraan ik plaats neem. Aan de ene kant kijk ik uit op Uluru, aan de andere kant zie ik de Kata Tjuta. Ik geniet van typische streekgerechten, de goede gesprekken met mijn tafelgenoten en de heldere hemel die bezaaid is met ontelbare sterren. De aanwezige astronoom vertelt me dat er op het zuidelijk halfrond andere sterren zichtbaar zijn dan bij ons in Nederland en met het blote oog spotten we onder andere The Southern Cross. Dit is nog eens bijzonder dineren!


Kings Canyon: de Grand Canyon van Australië

De volgende bezienswaardigheid die we aandoen is Kings Canyon, dé verrassing van mijn reis. Het heeft wat weg van de Grand Canyon, maar hier bevindt zich te midden van de droge rotsformatie een groene oase: the Garden of Eden. Over het algemeen zijn er in het Red Centre weinig dieren, maar door de waterpoeltjes en grote variatie aan planten heb je hier kans om wallaby’s en emoes te spotten. Ik heb ze zelf niet gezien, maar wie weet heb jij meer geluk!

 

Met onze gids begin ik vroeg in de ochtend aan de Heart Attack Walk. Zoals de naam al aangeeft is het een intensieve wandeling: we klimmen over rotsen en trotseren vele treden. Tussendoor stoppen we regelmatig om van de mooie uitzichten te genieten. Het mooiste uitzicht volgt echter als we de top bereiken. We kijken uit over het 200 meter diepe ravijn, de oranjerode rotsen, groene bosjes en de strakblauwe hemel.

 

Na inspanning volgt ontspanning en samen met mijn groep dineer ik die avond midden in de outback. We genieten van onze maaltijd, drinken champagne onder de sterrenhemel, roosteren marshmallows en lachen heel wat af. Buiten onze groep is er niemand te bekennen. Dit voelt dan ook aan als het meest bijzondere diner ooit - en dat na de avond bij Uluru/Ayers Rock!


The Mereenie Loop Road: voor de avonturiers

Mijn avontuur in het Red Centre hield na Kings Canyon helaas op, maar voor de mooiste route door het Red Centre raad ik je aan om je reis af te sluiten met de Mereenie Loop Road. Deze onverharde ‘dirt road’ brengt je van Kings Canyon weer terug naar Alice Springs. De weg is alleen met een 4-WD te bereizen en een belevenis op zich. Zoals mede-reisspecialist Wendy vaak zegt: “Er is niets mooiers dan rijden over die brede wegen, door het rode zand, met prachtige uitzichten over de outback en dat terwijl je onderweg niemand tegenkomt”. En door voor deze weg te kiezen hoeft je ook niet om te rijden via de Stuart Highway (inderdaad, de weg die je op de heenweg ook al hebt gereden en waar je wel voor moet kiezen als je met een ‘normale’ auto het Red Centre verkent).

The Mereenie Loop Road levert niet alleen de ultieme outback-ervaring op, maar zorgt er ook voor dat je langs de Western MacDonnell Ranges rijdt. Een schitterend nationaal park van honderden kilometers lang, dat zich aan beide kanten van Alice Springs uitstrekt. Er zijn vele hiking trails, 4-WD tracks, kleine poeltjes waarin je kunt zwemmen en prachtige natuur. Ook herbergt het park een aantal bijzondere dieren, zoals de Black-footed Rock-Wallaby en vele vogelsoorten. Volgens Wendy zijn de Western MacDonnell Ranges dan ook het best bewaarde geheim van het Red Centre. Dat wil je toch niet missen?Wil je het schitterende Red Centre met eigen ogen aanschouwen? Bekijk dan onze reizen naar de outback.

i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika