Het mooiste van Oost-Australië van reisspecialist Janneke

Reisspecialist Janneke reisde samen met een internationale groep in dertien dagen tijd langs de oostkust van Australië. Vanuit de bruisende stad Sydney tot aan het wereldberoemde Great Barrier Reef legde ze in totaal een afstand af van zo’n 2600 kilometer. Een reis vol hoogtepunten, waarvan zij haar meest bijzondere momenten deelt.

Janneke van den Biggelaar
24-01-2018
Down Under
Australië
Reisverhaal
Activiteiten, Natuur

Slenteren door Sydney

Na een lange reis van zo'n 24 uur land ik op de luchthaven van Sydney en ben ik aan de andere kant van de wereld! De 13-daagse groepsreis start morgen pas, dus vandaag heb ik heerlijk de tijd om alleen door Sydney te slenteren. Ik kan niet wachten om het Opera House te zien, dus loop ik eerst richting de haven. Zodra de contouren van het Opera House in de verte zichtbaar worden, maakt m'n hart een sprongetje. Ik ben écht in Australië!

De sfeervolle badplaats Noosa

Vanuit Sydney volgen we de kust in noordelijke richting en komen langs pittoreske plaatsjes als Port Macquarie en Byron Bay en de uitgestrekte goudgele stranden van de Gold Coast. We brengen een bezoek aan Brisbane komen vervolgens aan in Noosa. Deze sfeervolle badplaats heeft mij echt verrast. De gezellige boutiekjes, hippe cafés en moderne appartementen vlak aan zee, zorgen voor een chique uitstraling. In de ochtend bezoek ik het gezellige strand dat grenst aan het dichtbegroeide Noosa National Park. Ik besluit om een mooie wandeling te maken door het bos, waar koala's zich schuil houden in de hoge bomen. De wandelpaden leiden naar verscholen baaien waar soms niemand te bekennen is. Heerlijk om op zo'n rustig strandje te genieten van de idyllische setting met achter mij het groene serene bos, terwijl ik uitkijk over de kalme zee.

Links bij het beroemde Opera House in Sydney en rechts de idyllische stranden van Noosa
Links bij het beroemde Opera House in Sydney en rechts de idyllische stranden van Noosa

Fraser Island: Het grootste zandeiland ter wereld

Vanuit het stadje Hervey Bay stappen we op de ferry naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld en genoteerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan boord van de ferry vertelt de gids ons dat, hoewel dit eiland met name bestaat uit zand, dit geen plek is waar je lekker met je handdoekje gaat liggen zonnen. Het strand (75 Mile Beach) wordt hier gebruikt als snelweg en als airstrip voor sportvliegtuigjes. Na 40 minuten varen stappen we bij aankomst op Fraser Island in een stoere 4-WD waarmee we het eiland gaan verkennen. Alle wegen zijn onverhard, dus we zijn blij met onze ervaren gids die ervoor zorgt dat we met de auto niet vast komen te zitten in het rulle zand.

 

Hij brengt ons eerst naar het verroeste scheepswrak Maheno, dat deels onder water staat. Een mooie setting voor het maken van een paar foto's, voordat we doorrijden naar het bijzondere Lake Mckenzie. Wat een sprookje is dat! Een turquoise blauw gekleurd zoetwatermeer midden op het eiland, omringd door hagelwitte stranden. In tegenstelling tot de ruige zee die bovendien vol haaien schijn te zitten, is dit meer wél een ideale plek om heerlijk te zwemmen. Weer opgedroogd rijden we verder over het eiland en ineens bevinden we ons midden in regenwoud, vol met imposante kauri-bomen. Wat een prachtig gevarieerd eiland is Fraser Island, ik had dit avontuur voor geen goud willen missen!

Het scheepswrak Maheno en het bijzonder mooie Lake McKenzie op Fraser Island
Het scheepswrak Maheno en het bijzonder mooie Lake McKenzie op Fraser Island

Maagdelijk witte stranden bij de Whitsundays

We komen aan in het gezellige plaatsje Airlie Beach, de belangrijkste haven voor alle boottochten richting de Whitsunday's: de meest idyllische eilandengroep van Australië. Met meer dan 74 eilanden vol maagdelijk witte stranden die omringd worden door helderblauw water, is dit een waar paradijs op aarde. Wij nemen de ferry naar Hamilton Island. Ik heb enorm uitgekeken naar ons verblijf hier, want we hier hebben twee dagen de tijd om te snorkelen, te zonnen en andere ongerepte eilandjes te verkennen. 

 

’s Ochtends maken we een boottocht en varen we naar een van de mooiste stranden van de wereld: Whitehaven Beach! Wat een magisch mooi uitzicht vol kleurschakeringen in het turquoise water en het hagelwitte zand. Ik ben er stil van, dit overtreft alles! Ik besluit om mijn handdoekje op het poederzachte zand te leggen en een duik in het water te nemen. Het water is zo helder, dat ik geen duikbril nodig heb om prachtige vissen te spotten. 

Het onvergetelijke uitzicht over Whitehaven beach
Het onvergetelijke uitzicht over Whitehaven beach

Eindeloos snorkelen bij het Great Barrier Reef

Nadat we een bezoek hebben gebracht aan het veelzijdige regenwoud bij de Atherton Tablelands, is het tijd om verder richting het noorden te rijden voor onze laatste twee nachten in Cairns. Hoewel dit echt een backpackersoord is en daarom wat mij betreft niet heel indrukwekkend, zijn de excursiemogelijkheden vanuit Cairns wel enorm. De volgende dag varen we met een catamaran naar het immense Great Barrier Reef. Ik pak mijn snorkel en spring vanaf de boot in het water. Tussen de wonderschone riffen zwemmen prachtige vissen, zoals oranje clownvisjes. Ik zie zelfs schildpadden! Geweldig hoe deze ineens voor je neus opduiken en ook zo weer verdwijnen in de diepte van de oceaan…

Snorkelen bij het Great Barrier Reef
Snorkelen bij het Great Barrier Reef


Net als Janneke al het moois van de oostkust van Australië ontdekken? Bekijk dan onze 13-daagse groepsreis Barrier Reef & Island Wanderer of onze andere Oost-Australië reizen.

i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika