Puur Nicaragua

Reisspecialist Simone reisde door Nicaragua en kwam zeer enthousiast terug. Volgens haar is dit het type bestemming waarvan er tegenwoordig nog maar weinig zijn. Nicaragua is namelijk puur en kent vele onontdekte plaatsen, een vriendelijke bevolking en goed eten. Estelí en de directe omgeving zijn daar een goed voorbeeld van. De moeite waard dus om te verkennen!

Simone Schoen
19-12-2016
Latijns-Amerika
Nicaragua
Reisverslag
Accommodaties, Activiteiten, Eten en Drinken

Authentiek Estelí

Estelí ligt in het noordwesten van Nicaragua en is een van de belangrijkste steden op het gebied van sigarenproductie in de wereld. Estelí is dan ook geen vergeten bergdorpje, maar een gezellige stad met overwegend jonge inwoners. Velen van hen werken in een van de schakels van het sigarenproces, of dit nou in de fabriek is of bij een van de verkooppunten. Het is het leukst om een dag door de stad te slenteren en zo het dagelijks leven op te snuiven. Het centrale plein en de daaromheen liggende straten worden namelijk iedere dag gevuld met talloze kraampjes en de lokale scholieren verzorgen er een muzikaal optreden. Een en al gezelligheid! Toeristen kom je hier amper tegen, je ervaart daardoor echt het authentieke Estelí.

 

Dat Estelí nog puur is en niet gericht op toeristen blijkt ook wel uit het feit dat er slechts drie officiële hotels in de omgeving te vinden zijn. Zelf verbleef ik in hotel Las Arcos. Een bijzonder hotel, want het wordt grotendeels gerund door werkloze jongeren en jongeren met een beperking. Dit hotel geeft deze mensen een stem en een toekomst door te zorgen voor een opleiding en ervaring. Het hotel is basic, maar dat past in mijn ogen perfect bij het pure Nicaragua. Het dakterras met uitzicht over Estelí, het winkeltje met streekproducten (waaronder betaalbare sigaren) en het restaurant maken het plaatje compleet. Overigens komt de authenticiteit zelfs in het restaurant naar voren: de Spaanse menukaart staat gevuld met lokale gerechten. En nee, een hamburger kom je hier niet tegen!

Gezellige drukte bij de kraampjes rondom het centrale plein
Gezellige drukte bij de kraampjes rondom het centrale plein

Kletterende waterval

Ook in de omgeving van Estelí kom je in aanraking met het ongerepte Nicaragua. Bezoek bijvoorbeeld samen met een gids de La Estanzuela waterval, dé waterbron van de kleine leefgemeenschappen in deze streek. In de periode dat ik hem bezocht was er nog maar weinig regen gevallen, waardoor de waterval vrij smal was. Dit maakte hem echter niet minder indrukwekkend. De groene omgeving, de strakblauwe lucht en het oorverdovende gekletter van het water zorgden voor een indrukwekkend moment.

Getekend door het leven

Na je bezoek aan de waterval kun je ook verder omhoog rijden, richting Finca el Jalacate. Negenendertig jaar geleden is een man (el Jalacate) hier begonnen met het kerven van stenen om zijn alcoholverslaving te overwinnen. Het resultaat is verbluffend. In alle muren, losse stenen en berghellingen zijn inmiddels beelden gekerfd van personen, objecten en zelfs hele dorpen. De beste man had zich denk ik al jaren niet gewassen of verkleed, maar hij leek zo gelukkig met het eenvoudige leven dat hij leidt – zeer mooi om te zien! Wil je Finca el Jalacate bezoeken? Dan hoef je geen entree te betalen. Wel wordt het zeer gewaardeerd wanneer je je naam in het gastenboek achterlaat en een zakje chips meeneemt.

el Jalacate en zijn kunstwerken
el Jalacate en zijn kunstwerken

Op bezoek bij de locals

Iets verderop vind je de leefgemeenschap la Garnacha. Deze leefgemeenschap telt 160 mensen en is zelfvoorzienend door veeteelt, een eigen kaasfabriek en de eindeloze moestuin met groenten en kruiden. Tijdens je rondleiding door het dorp krijg je een goed inkijkje in het leven van de gemeenschap, ontmoet je bijzondere mensen en kijk je vanaf het uitkijkpunt uit over een groot deel van Noord-Nicaragua. Een onbetaalbare ervaring. Vergeet tijdens je bezoek niet om even het winkeltje binnen te lopen. Ze verkopen hier handgemaakte souvenirs en lokale producten voor een prikkie. De levensmiddelen die je hier kunt kopen hebben zó veel smaak, als ik er aan denk loopt het water me alweer in de mond. De opbrengsten gaan overigens naar de gemeente en de gidsen, jouw uitgaven stromen dus weer terug naar de samenleving. 
 


"Het water loopt me in de mond wanneer ik terugdenk aan de heerlijke producten van la Garnacha."Je kunt de genoemde excursies het beste combineren tijdens een drie-in-een tour. Ze liggen namelijk allemaal in het National Reserve el Tisey. Voor een bezoek zul je wel letterlijk van de gebaande paden moeten treden: een 4-WD auto is noodzakelijk, er is geen routeaanduiding bij het beklimmen van de vulkaan, er zijn weinig voorzieningen en men spreekt er geen Engels. Een gids die je op sleeptouw neemt is dus wel erg fijn.


Van tabaksblad tot sigaar

Verder mag een bezoek aan een sigarenfabriek natuurlijk niet ontbreken. In de buurt van Estelí bevinden zich meerdere fabrieken, die allemaal hun eigen recept aanhouden. Aanschouw hier met eigen ogen het proces van tabaksblad tot eindproduct. Let wel op: de fabrieken zijn alleen op afspraak en met een gids te bezoeken. 

Eet smakelijk!

Tot slot, nog een culinaire tip. Mocht je niet weten met welk gerecht je moet beginnen als je een Spaanse menukaart aangeboden krijgt, ga dan voor Gallo Pinto. Dit is een eeuwenoud gerecht met rijst en bonen als basis. Het kent vele varianten, waaronder met kip, rund of geit. Je Nicaragua-ervaring is niet compleet zonder dit gerecht te hebben geproefd!

Sigaren en Gallo Pinto - typisch Nicaraguaanse producten
Sigaren en Gallo Pinto - typisch Nicaraguaanse producten


Geïnspireerd geraakt door de ervaringen van Simone? Bekijk dan onze rondreizen door Nicaragua.

i.s.m.


Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika