Rondreizen door West-Amerika: The Mighty Five

In West-Amerika, in de staat Utah, vind je de adembenemend mooie nationale parken Arches, Canyonlands, Capitol Reef, Bryce en Zion, oftewel the Mighy Five! Deze prachtige parken staan bekend om hun unieke, rode rotslandschappen en doordat de parken relatief dicht bij elkaar liggen kun je ze perfect combineren tijdens een rondreis door West-Amerika. Reisspecialist Manon maakte een camperreis langs deze vijf spectaculaire parken en vertelt je graag over haar ervaringen.

Manon Oostrom
30-04-2020
Noord-Amerika
Amerika
Magazine-artikel
Activiteiten, Natuur

Droomlandschap in Arches N.P.

Onze reis start in Moab, de ideale uitvalsbasis om de nationale parken Arches en Canyonlands te verkennen. Moab is een gezellig dorpje met boetiekjes, restaurants en een bierbrouwerij. Als we langs Moab Garage.Co lopen komt de geur van versgemalen koffie ons tegemoet. Met een heerlijke 'cappuccino to go' stappen we in onze camper en rijden we naar Arches National Park.

 

Nadat we de ingang van het park zijn gepasseerd, rijden we via een steile slingerweg omhoog. Eenmaal boven lijkt het alsof we in een droomlandschap zijn beland. We zien grillige rotsformaties, balancerende rotsen en in de verte de besneeuwde bergtoppen van La Sal Mountains. Het indrukwekkendst zijn echter de door de natuur gevormde bruggen en bogen. We kunnen niet wachten om ze van dichtbij te bekijken. Vanaf de parkeerplaats wandelen we naar de Double Arch, uniek omdat de natuur uit een gesteente twee bogen heeft gevormd. De oranjegekleurde bogen steken mooi af tegen de de strakblauwe lucht. Als we onder de boog staan en omhoog kijken beseffen we pas hoe gigagtisch de omvang is. Wat is dit waanzinnig mooi!

 

In de middag gaan we met een stoere 4x4 jeep op pad. We rijden door het ruige landschap van Arches met haar mooie wilde planten. Onderweg vertelt de gids ons alles over de natuur en het ontstaan van de arches. Een geweldige afsluiting van de dag.


Fantastische vergezichten in Canyonlands N.P.

De volgende ochtend rijden we vanuit Moab naar het Canyonlands National Park. De Colorado River en de Green River hebben het park in drie gedeeltes opgesplitst: The Needles (bekend om de zandstenen torens, oftewel de naalden), The Maze (een ruig en afgelegen deel van het park welke alleen per 4x4 auto bereikbaar is) en Island in the Sky (een tafelberg van zo’n 300 meter hoog, oftewel het eiland in de lucht). Wij bezoeken Island in the Sky, omdat dit het best bereikbaar is met de camper. Het is een heldere dag vandaag, waardoor we een fantastisch vergezicht hebben over de tafelberg. We zien hoe de rivieren zich een weg banen door de rotsformaties.

 

We lopen over een zandpad tussen de cactussen door naar de bekende Mesa Arch, een gigantische, zandstenen boog. Natuurlijk gaan we even onder de boog liggen om te genieten van het uitzicht over de canyon en de Sal Mountains. Mijn tip: bezoek de Mesa Arch vroeg in de ochtend, want dan is het nog niet zo druk.


Fruit plukken in Capitol Reef

Op naar onze volgende bestemming, Capitol Reef. Als we het park binnenrijden, zien we gelijk de torenhoge zandsteenformaties en kliffen in allerlei kleuren, wat indrukwekkend! Op weg naar onze camping stoppen we bij verschillende uitzichtpunten zoals Capitol Dome, een prachtige rotsformatie die lijkt op het Capitool in Washington. We lunchen aan de rivier en maken een wandeling naar de rotstekeningen van de Fremont-Indianen. Dan rijden we door naar de Fruita Campground, waar we op een mooie plaats staan tussen de de fruitbomen. Vanaf de camping maken we nog een wandeling door de boomgaarden waar we wat fruit plukken en genieten van de avondzon op de prachtige rode rotsen.

 

Vanuit Capitol Reef vervolgen we onze reis naar Bryce Canyon National Park. We rijden over Highway 12. Dit is een van de mooiste autoroutes van Amerika langs bossen, rode rotsformaties en diepe kloven. Bij ‘The Hogback’ wordt het wel even spannend. The Hogback is een zeer smalle weg met aan beide zijdes diepe afgronden. Gelukkig is de geasfalteerde weg goed begaanbaar met de camper en genieten we van de spectaculaire uitzichten over kloven en beekjes! In de middag komen we aan in Bryce. 


Paardrijden in Bryce Canyon

Na een rustige middag en een goede nachtrust staan we de volgende ochtend vroeg op om de zon op te zien gaan bij Sunrise Point. Mijn tip: focus niet alleen op de opkomende zon, maar draai je ook om en zie hoe het warme licht op het Amphitheater schijnt. Het Amfitheater is de mooiste bezienswaardigheid van Bryce en bestaat uit duizenden bijzondere rotspilaren, de zogeheten hoodoos.

 

We kunnen niet wachten om in de kloof af te dalen en kiezen voor de Queen Garden Trail, een wandeling van zo’n anderhalf uur. Als we tussen de hoodoos en de bomen zigzaggend afdalen zien we pas hoe uniek het landschap hier is.

 

In de middag staat een paardrijtocht door de canyon op de planning. We hebben niet veel ervaring met paardrijden, dus het is best spannend om te paard over de smalle paadjes te gaan. Het tempo is gelukkig rustig en we rijden tussen de hoodoos de bergen op en af met overal weer prachtige uitzichten. We hebben een grote glimlach op ons gezicht, wat is dit ontzettend gaaf! Moe maar voldaan gaan we terug naar de camping, een dag met een gouden rand.


De hangende tuinen van Zion N.P.

We laten het mooie Bryce achter ons en gaan op weg naar Zion National Park. Bij het bezoekerscentrum parkeren we de camper en stappen we over op de shuttlebus om het park te verkennen. Langs de prachtige Zion Canyon Scenic Drive zijn verschillende stops, vanwaar je mooie wandelingen kunt maken.

 

De Weeping Rock Trail is absoluut onze favoriet. Deze korte en wat steile wandeling brengt ons bij de 'huilende rots'. We zien hoe het water over de rand van de rots naar beneden sijpelt om zo de mossen, varens en bloemen te voeden die op de rotsen groeien. Dit wordt ook wel de ‘hangende tuin’ genoemd. De vallende druppels schitteren in de zon en de hangende tuin vormt een prachtig contrast met de strakblauwe lucht en de ruige omliggende rotsen. We worden er stil van, zo adembenemend mooi is het hier!

 

De shuttlebus brengt ons ook naar de laatste stop in het park, de Riverside Walk. Een mooie wandeling waarbij we de snelstromende Virgin River volgen. Zo nu en dan worden we vergezeld door een nieuwsgierige eekhoorn. Het is indrukwekkend om de steile, rode zandsteenkliffen van zo dichtbij te zien en ook hier groeien prachtige planten en bloemen in de rotsen. De trail eindigt bij The Narrows. Hier zijn de rotswanden het smalst en kun je alleen nog door het water verder lopen. Wij lopen nog even met onze voeten door koude water voordat we naar de uitgang van het park gaan.

 

Onze reis langs de Mighty Five van Utah zit erop. We rijden naar Las Vegas voor onze laatse overnachting. Terwijl achter ons de Eiffeltoren van Paris Las Vegas schittert, kijken we hoe de Bellagio-fontein danst op het toepasselijke nummer 'Time to Say Goodbye'. Tot een volgende keer!Wil jij ook de Mighty Five bezoeken? Bekijk dan onze reizen door West-Amerika of maak een afspraak met Manon om je plannen te bespreken.Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika