Spectaculaire zonsverduistering in Amerika

Een reis door Amerika is altijd bijzonder, maar in de zomer van 2017 is het wel héél speciaal. Op 21 augustus 2017 zal een totale zonsverduistering zich over 14 staten voortbewegen: vanuit het noordwesten van het land naar het zuidoosten. Wil je dit spectaculaire natuurfenomeen aanschouwen, dan is een camperreis ideaal. Reisspecialist Melanie Modder geeft aan waar je de zonsverduistering het beste kunt zien en wat je daar in de omgeving kunt ondernemen.

Melanie Modder
17-08-2016
Noord-Amerika
Amerika
Reistip
Activiteiten, Natuur

Grand Teton National Park, Wyoming

Grand Teton National Park is het hele jaar door schitterend, met zijn indrukwekkende berglandschappen, prachtige meren en grote diversiteit aan wildlife. Geroemd worden de heldere nachten waarin ontelbare sterren zichtbaar zijn. Volgens velen zal (het zuiden van) het park één van de beste en mooiste plekken zijn om de zonsverduistering te bewonderen. Wij kunnen dit ons makkelijk voorstellen, want omringd door de wonderschone natuur kun je hier zo’n 2 minuten en 20 seconden genieten van de eclips.

 


"Omring je in het Grand Teton NP door wonderschone natuur terwijl je naar de zonsverduistering kijkt. Mooier wordt het niet!"


 

Ook in het park zelf is voldoende te beleven. Maak een wandeling om de natuur te verkennen, spot coyotes en herten, rijd de Jenny Lake Scenic Drive voor een oogverblindend uitzicht op de Tetons of breng de dag al vissend door.

 

Tip: Grand Teton NP is goed te combineren met een bezoek aan het Yellowstone National Park. In het Yellowstone NP is de zonsverduistering echter niet zichtbaar. Wil je in de buurt van het Yellowstone NP de eclips aanschouwen maar het Grand Teton NP overslaan, dan kun je ook in de plaats Jackson terecht.

Grand Teton NP
Grand Teton NP

Nashville, Tennessee

Nashville, muzikale hoofdstad van de Verenigde Staten en uitvalsbasis van alle noemenswaardige country sterren, is de grootste stad waar de zonsverduistering zichtbaar zal zijn. De maan zal de zon hier 1 minuut en 55 seconden lang blokkeren. De stad organiseert het hele jaar door evenementen in verband met de eclips. Nieuwsgierig? Bekijk hier het programma.

 

Voorafgaand of na de zonsverduistering is het tijd om Nashville te ontdekken. Breng een bezoek aan Studio B. Hier werden meer dan 35.000 liedjes opgenomen, waaronder Jolene van Dolly Parton en It’s now or never van Elvis Presley. Voor live muziek ga je naar het Grand Ole Opry, waar zowel country legendes als hedendaagse artiesten optreden. Denk aan bekende namen als Keith Urban, Toby Keith en Carrie Underwood.

Nashville
Nashville

Madras en Salem, Oregon

Oregon is één van de meest populaire staten om de zonsverduistering te aanschouwen, aangezien de weersvoorspellingen hier het beste zijn. Vermijd echter de kust, hier vormen zich vaak wolkenvelden. Nabij de hoofdstad Portland (waar de zonsverduistering overigens niet zichtbaar is) zijn meerdere plaatsen waar je de eclips kunt bekijken.

 

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in historie, is Salem een goede optie. De stad staat bekend om zijn 17e-eeuwse heksenprocessen en in het plaatselijke museum leer je hier meer over. In Salem zal de zonsverduistering 1 minuut en 54 seconden duren. Vanuit Portland bereik je ook Madras gemakkelijk. Dit punt is erg geschikt voor natuurliefhebbers. Vanaf Madras zal je Mount Jefferson namelijk compleet donker zien worden, aangezien de zonsverduistering daar 17 seconden eerder start. De eclips in Madras duurt in totaal 2 minuten en 4 seconden. 

 


"De weersvoorspellingen voor Oregon zijn het best. Vermijd echter de kust en ga voor Salem of Madras."


 

Wij raden aan om deze plaatsen te combineren met een bezoek aan Portland, een superleuke stad met een fijne en relaxte sfeer. Bezoek bijvoorbeeld de Lan Su Chinese Garden. Deze botanische tuin is gebouwd op basis van een 2000-jaar oude traditie waarbij een perfecte harmonie tussen kunst, architectuur, design en natuur wordt nagestreefd. De tuin heeft dan ook een rustgevend effect. Wanneer je met kinderen reist, is de Oregon Zoo een leuke activiteit. De dierentuin huisvest meer dan 2000 dieren, waaronder de Aziatische olifant.

Portland
Portland

Tips

 • Kijk altijd door een eclipsbril naar de zonsverduistering, anders beschadig je je ogen mogelijk blijvend. 
   
 • Bekijk de dagen voor de eclips de weersvoorspellingen. Mocht er slecht weer op komst zijn waardoor de zonsverduistering niet of slecht zichtbaar is, dan kun je op tijd besluiten om naar een andere plaats uit te wijken. Dat is het voordeel van reizen met een camper!
   
 • Op de website van de NASA kun je precies zien in welke plaatsen de zonsverduistering zichtbaar is en op welke tijden. Let op: de tijden worden in UT time aangegeven. Dit is gelijk aan de bij ons bekendere GMT tijdzone. Vergeet de tijden dus niet om te rekenen naar de plaatselijke tijd - dit is ook mogelijk via de NASA-website. Tot slot vind je er coördinaten, die je op je beurt weer in je navigatiesysteem kunt zetten. Zo ga je optimaal voorbereid op reis. 
   
 • Wanneer je de eclips in een stad gaat bekijken, check dan vooraf bij het informatiekantoor of de lantaarnpalen uitgezet zijn. De meeste steden zullen hier rekening mee houden, maar je wilt natuurlijk niet dat de lantaarnpalen automatisch aanspringen wanneer het donker wordt! Dit potentiële probleem voorkom je uiteraard ook door het fenomeen in de natuur te aanschouwen. 
   
 • Boek je camper op tijd als je ervan verzekerd wilt zijn dat je de zonsverduistering kunt aanschouwen tijdens een rondreis. Een jaar van tevoren boeken is zeker niet te vroeg. Op is namelijk op. 

 

Wil jij dag in nacht zien veranderen in slechts enkele minuten tijd? En wil je dit combineren met een prachtige camperreis door Amerika? Vraag dan nu een offerte aan voor je camperreis Amerika.

Boek je camper snel. Op is op!
Boek je camper snel. Op is op!
Chat met ons Kies afdeling Azië Noord-Amerika Afrika Caribbean Down Under Latijns Amerika