Steeds meer reizigers ontdekken West-Maleisië. Wij snappen dit heel goed, want het bruisende Kuala Lumpur wordt afgewisseld door groene theeplantages, hagelwitte stranden en ongerepte jungle. Er is dus voor elk wat wils! Reisspecialist Suus vertelt je welke hoogtepunten je niet mag missen tijdens je rondreis door West-Maleisië.

Suus Dekkker
16 april 2020
Azië
Maleisië
Reisspecialist Suus bij de Cliffs of Moher

Kuala Lumpur: stad van contrasten

De meeste rondreizen door West-Maleisië starten in Kuala Lumpur, een wereldstad waar historische, koloniale gebouwen tussen de hoogste wolkenkrabbers staan. Omdat de stad enorm groot is, kun je het beste starten met een stadsrondrit, zo kun je in een relatief kort tijdsbestek alle hoogtepunten zien. Tijdens deze rondrit komen onder andere het Nationaal Monument, Merdeka Square en het Sultan Abdul Samad-gebouw (mét de prachtige klokkentoren) aan bod.

De Petronas Twin Towers vormen echter het absolute hoogtepunt van Kuala Lumpur (zowel letterlijk als figuurlijk). Lange tijd waren de torens met hun 452 meter hoogte de hoogste ter wereld. Heb je geen last van hoogtevrees? Koop dan een entreekaartje voor het observatiedek en geniet van het prachtige uitzicht. Wil je juist vanaf grote hoogte uitkijken op de imponerende torens zelf? Begeef je dan naar de drieëndertigste verdieping van het Traders Hotel. In de SkyBar van dit hotel kun je met een overheerlijke cocktail genieten van het zicht op het glanzende torencomplex.

Het is ook erg leuk om door Chinatown te slenteren dat je rondom Petaling Street vindt. In dit deel van Kuala Lumpur proef je een compleet andere sfeer. Dit is een echt Chinese wijk met rode lampionnetjes, tierlantijntjes en muziek uit speakers, en met winkeltjes en stalletjes met vers fruit, tassen, riemen, en allerlei elektronische gadgets.

Skyline van Kuala Lumpur vanuit Titiwangsa Park

Historisch Malacca

Nabij Kuala Lumpur ligt Malacca, een gezellige stad die tegelijkertijd een soort openluchtmuseum is. Vanaf de zestiende eeuw tot aan halverwege de twintigste eeuw maakten achtereenvolgens Portugese, Nederlandse en Engelse kolonisten hier de dienst uit en daar zijn veel overblijfselen van terug te vinden. Op en rondom het Nederlandse Plein kom je bijvoorbeeld de rood-wit gekleurde Christ Church en het Stadhuys tegen, in de St. Paul’s Church bevinden zich grafstenen met oud-Nederlandse teksten en de bekendste straat in Malacca heet Jonker Street. De herkenning maakt het lopen door Malacca een bijzondere ervaring. Maar ook de Chinese tempels en het Portugese fort zijn zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Mijn tip? Bezoek Malacca niet alleen overdag, maar plan ook een overnachting in. Overdag wordt de stad namelijk door vele toeristen bezocht, maar ’s avonds is Malacca weer het domein van de lokale bevolking en krijgt de stad weer een authentiek karakter. Het is heerlijk om dan door de straatjes te struinen, van het lekkere eten te genieten en met de locals in gesprek te gaan.

Malacca, Maleisië
Christ Church in Malacca

Op grote hoogte in het Taman Negara National Park

Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld en betekent letterlijk nationaal park. Een leuke uitdaging is de beklimming van Teresek Hill. Doe dit onder begeleiding van een gids, hij kan je veel vertellen over de flora en fauna die jullie onderweg tegenkomen. Zo neem je de tijd om goed om je heen te kijken, in plaats van om snel naar boven te lopen vanwege de warmte en vochtigheid die de tocht bemoeilijken. Eenmaal boven aangekomen bij het uitkijkpunt is alle moeite al snel vergeten: het uitzicht is adembenemend! Het geheel doet erg mysterieus aan door de lichte nevel in het regenwoud. Meer weten over deze jungle? Lees dan het verhaal van reisspecialist Stéphanie.

Canopy Walk, Teman Negara, West-Maleisië

Afkoelen in de Cameron Highlands

Via slingerende wegen kom je bij de Cameron Highlands, de met theeplantages bedekte hooglanden van Maleisië. Overal waar je kijkt, zie je glooiende, groene heuvels, een prachtig gezicht. Het is dan aan te raden om de auto af en toe langs de kant van de weg te parkeren en van het uitzicht te genieten. Een must tijdens je verblijf in de Cameron Highlands is het bezoeken van een theeplantage en een theefabriek, waar je alles leert over het proces van theeblad tot dampende kop thee. Daarna kun je natuurlijk op het bijbehorende terras, mét uitzicht op de velden, er zelf van proeven.

Culturele smeltkroes Georgetown

In het centrum van Georgetown is het een drukte van belang en komen diverse religies en culturen samen. Maleisiërs, Chinezen en Indiërs leven er in harmonie samen maar hebben ook hun eigen wijken. Zo heeft Georgetown zijn eigen Chinatown, waar de kleur rood en de vele lampionnetjes meteen in het oog springen. Twee straten verderop voelt het echter alsof je je in Bollywood bevindt, met Indiase geuren, kleuren en maaltijden. Dit contrast maakt Georgetown zo fascinerend: het is dan ook een feest om door de straten van het centrum te lopen en van de diversiteit van de lokale cuisine te proeven. Mijn favoriet? De Penang kipsaté!

Het is ook erg leuk om de kunstroute door het centrum af te leggen. In 2012 startte de kunstenaar Ernest Zacharevic met het project waarbij kunstwerken op muren rondom bestaande objecten worden gecreëerd (zoals een raam of een fiets). Inmiddels breidt een lokale kunstenaar de collectie gestaag uit en zijn er ongeveer 30 kunstwerken te bewonderen. Sommige zijn subtiel, andere duidelijk aanwezig. Het wordt bijna een sport om ze allemaal te vinden.

Georgetown, Penang

Idyllisch Langkawi

Er is niets fijners dan een rondreis vol indrukken af te sluiten op een parelwit strand met een verkoelend drankje in de hand. De archipel Langkawi is hier met zijn idyllische stranden de ideale plek voor. Na een dag ontspannen op het strand is de sunset cruise een aanrader. Varen met een catamaran, aan boord barbecueën en de zon vanaf het water zien ondergaan – wie wil dat niet?

Skybridge in Langkawi

Enthousiast geworden? Bekijk dan onze rondreizen door West-Maleisië!