Rondreis Chili

Chili heeft wat mij betreft de mooiste landschappen van Zuid-Amerika. Het land strekt zich uit over een lengte van 4000 km, dus u zult keuzes moeten maken. Gaat u naar Noord- of Zuid-Chili? Combineer een Rondreis door Chili dan gerust met het naastgelegen land Argentinië.

Anouk Vial
Reisspecialist Tenzing Travel

Beleef Chili met Tenzing Travel

Wilt u een reis aanpassen? Dat kan! Wij maken graag een voorstel op maat.

Daarom een kwaliteitsreis naar Chili met Tenzing Travel

  • Unieke belevingen inbegrepen
  • Verblijven die een ervaring op zich zijn
  • Overnacht op A-locaties
  • Comfortabele huurauto (all inclusive)
  • Ideaal reistempo voor een optimale ervaring
  • Volledig verzorgd op reis: van A tot Z geregeld
Fjordencruise bij de Pia Gletsjer

Sfeerimpressie rondreis Chili

Torres del Paine

Torres del Paine

Paaseiland

Paaseiland

Atacamawoestijn

Atacamawoestijn

Boottocht Torres del Paine

Boottocht Torres del Paine

Chiloé Island

Chiloé Island

Torres del Paine

In de spotlights

Kunnen wij u helpen?

Wilt u meer weten over uw favoriete bestemming of vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Of bel ons direct:

020 - 398 93 98

Anouk Vial

Reisspecialist Chili

Reisinformatie Chili

  • Overzicht
  • Algemene info
  • Foto's

Op de landkaart ziet Chili er niet uit als een praktisch reisland. De lengte noord-zuid is ruim 4000 kilometer en de twee belangrijkste hoogtepunten van het land liggen uitgerekend ver in het noorden en ver in het zuiden, respectievelijk de Atacama-woestijn en het nationale park Torres del Paine.

Chili combineren met Argentinië

De grens met Argentinië loopt over de toppen van de Andes. De landschappen aan weerszijden van deze immense bergketen zijn spectaculair maar wel heel verschillend. Dat komt vooral omdat de oostzijde in Argentinië in de regenschaduw ligt. Waar aan de Chileense kant dichte wouden liggen zoals in Patagonië is er niets dan steppe aan de Argentijnse kant. Daarom is het niet vreemd dat beide landen vaak worden gecombineerd in één rondreis.

Regio’s Chili

In de woestijnen van het noorden van Chili liggen de prachtige zoutmeren, wandel je tussen de geisers en kun je in de sterrenwachten de schitterenden sterrenhemel bewonderen. Rond Santiago liggen de wijngaarden en verder zuidwaarts begint het prachtige Merengebied met de talrijke meren, bijzondere bossen zoals de Araucariabossen en de vele warmwaterbronnen. In het zuiden ligt Patagonië, één van de landschappelijke meest spectaculaire natuurgebieden van Zuid-Amerika. Fjorden, gletsjers, ijsvelden en grote meren. De autoreis door Chileens-Patagonië behoort tot de absolute top in het toerisme.

Paaseiland

Paaseiland: een eilandje ver weg, iets met mystiek, met grote stenen beelden? Ja, dat klopt allemaal en het staat bij menigeen op het lijstje van ‘als ik ooit nog eens in de gelegenheid ben’. Paaseiland, met de inheemse naam Rapa Nui, behoort tot Chili en ligt op circa 4000 kilometer van het continent, halverwege tussen Chili en Tahiti.
Lees meer over Paaseiland

Atacama Woestijn

Het hele noorden van Chili is niets anders dan woestijn. Deze begint al honderd kilometer boven de hoofdstad Santiago. Een deel van de woestijn is de Atacama-woestijn, maar deze naam wordt meestal gebruikt voor het gehele Chileense woestijngebied.
Lees meer over de Atacama Woestijn

Santiago en omgeving

De omgeving van de hoofdstad biedt enkele interessante bezienswaardigheden. De beroemde Chileense wijnvalleien liggen als het ware op zichtafstand van de stad.
Lees meer over Santiago en omgeving

Santiago de Chili

De hoofdstad Santiago de Chile ligt min of meer aan de voet van de Andes. In het centrum staan de rijkversierde representatieve regeringsgebouwen uit de 19e eeuw.

Valparaíso

Valparaíso wordt door velen gezien als de leukste stad van het land. Op de steile hellingen liggen de verschillende woonwijken, verbonden met tandradbaantjes (funiculars) met de benedenstad. Boven liggen de stations van de funiculars aan paseo’s, wandelpromenades waar het heerlijk flaneren is en u mooie panorama’s over de benedenstad en de havens hebt.

De Wijngaarden

De beroemde Chileense wijnen komen uit de streek rond Santiago, bijvoorbeeld uit de valleien van Maipo, Cachapoal en Casablanca.Op een ruim uur rijden naar het zuiden liggen de wijngaarden van de Colchagua vallei met beroemde wijnhuizen zoals Lapostolle, Viu Manent en Bisquert.

Merengebied

Het merengebied ligt zowel in Chili als Argentinië, aan weerszijden van de Andes. Het is een bergachtig gebied met in de dalen talloze meren. Verder van de bergen vandaan zijn de kleine sfeervolle dorpen met houten huizen en daarbuiten de grote landerijen. De hellingen zijn helemaal bedekt met bossen en overal rijzen de hoge vulkaantoppen boven het gebergte uit.
Lees meer over het Merengebied

Puerto Varas

Op de landkaart is de grotere buurman makkelijker te vinden, de havenstad Puerto Montt. Daar is het vliegveld, maar verblijven is leuker 60 km landinwaarts, in Puerto Varas, een klein toeristenplaatsje aan het mooie Llanquihue meer (uitspraak: sjan-kie-hoe-é met accent op de tweede lettergreep).

Chiloé

Chiloé is het grootste eiland in de Chileense fjorden en gemakkelijk te bereiken met de pont ten zuidwesten van Puerto Montt. Een dagtrip vanuit Puerto Varas is voldoende voor een goede indruk tijdens de rondreis in Chili.

Chileens Patagonië

Chileens-Patagonië is ruig, vol met bergen en gletsjers, fjorden en eilanden. Patagonië ligt aan de regenkant van de Andes en de vegetatie is er weelderig, men spreekt zelfs van regenwouden! Op die smalle landstrook tussen Puerto Montt in het noorden en Punta Arenas in het zuiden ligt maar één verkeersweg, de Carretera Austral.

Nationaal Park Torres Del Paine National Park

In het diepe zuiden van Patagonië ligt het bekendste nationale park van het land: Torres del Paine. Het is een van de grote must-see’s van Chili. De Andes hier is jong met een en al ruige pieken en gletsjermeren. In de dalen is het groen met talloze meren, venen, watervallen en bossen.

Fjorden en Gletsjers

De fjorden in het zuiden van Chili zijn ruig en onbewoond, vol met mooie vegetatie, met kolonies zeeleeuwen en pelsrobben op de strandjes, gletsjers en natuurlijk Kaap Hoorn. Een cruise is niet goedkoop, maar behoort zonder meer tot de hoogtepunten van uw reis.

Lago General Carrera

Halverwege de noord-zuidroute in Patagonië ligt het immense Lago General Carrera. In het westelijke deel in Chili is het omringd door een ruige bergwereld. In het oostelijke deel in Argentinië zijn er eindeloze steppes.

Carretera Austral

Dit is de hoofdweg door Chileens Patagonië vanuit Puerto Montt zuidwaarts Qua landschap loopt over deze weg de mooiste route van Patagonië. Wij vinden dit zelfs de mooiste route van Argentinië én Chili U kunt deze route alleen rijden met uw eigen huurauto.. In het noordelijk deel van de route is de vegetatie weelderig. Daarom wordt dit gebied ook wel ‘het regenwoud van de gematigde streken’ genoemd. De weg komt langs indrukwekkende dode bossen, in deels ondergelopen land, als gevolg van de uitbarsting van de Hudson vulkaan. Rond het immense Lago General Carrera opent het landschap zich in bossen, weidevelden en weidse panorama’s naar de bergen. De schitterende streek rond het meer kan ook verkend worden vanuit een van onze standplaatshotels aan de zuidoever van het meer.

Tijdsverschillen

Er is in Chili zomer- en wintertijd. De wisseldata lopen niet synchroon met de onze. De Chileense zomertijd duurt lang, van half augustus tot half mei. Tijdens onze winterklokperiode is het op het vasteland 6 uur vroeger en op Paaseiland 8 uur vroeger dan in Nederland.

Gezondheid

Voor informatie met betrekking op gezondheid en eventueel benodigde vaccinaties voor uw reisbestemming, adviseren wij u contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen u het juiste advies geven.

U kunt advies inwinnen bij bijvoorbeeld uw huisarts, de GGD en de KLM Health Services: https://klmhealthservices.com. Of neem een kijkje op www.anvr.nl waar u reisinformatie per bestemming vindt.

Taal

De officiële taal is Spaans. In de hotels wordt over het algemeen aan de receptie wel Engels gesproken. Verder is kennis van het Engels matig en kunt u er niet op vertrouwen onderweg in het Engels te woord te worden gestaan.

Geldzaken

De munteenheid is de Chileense Peso (CLP). Dollars en euro’s kunnen in de banken worden gewisseld. Het is niet nodig om speciaal dollars mee te nemen: euro’s zijn algemeen geaccepteerd. U kunt nergens met dollars of euro’s betalen. De actuele koersen kunt u raadplegen via www.valuta.nl.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na uw terugkeer in Nederland. Voor een verblijf met een maximum van 90 dagen is geen visum vereist.
Reist u via Amerika naar Chili, dan dient u zich online te registreren voor een ESTA reistoestemming. Kijkt u op https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  voor meer informatie. De aanvraag dient uiterlijk 72 uur voor vertrek te zijn afgerond en geldt ook voor kinderen.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse paspoorthouders.
Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

Klimaat Chili

In Chili zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons in Europa. Als u in onze zomerperiode afreist naar Chili, bent u daar in de winter. Maar minstens zo belangrijk om te weten zijn de grote klimaatverschillen tussen noord en zuid. Gemakshalve kunt u ter oriëntering voor uw reisplannen de volgende vuistregel hanteren: het gebied rond Santiago en alles wat noordelijker ligt kan het gehele jaar bereisd worden. Het zuiden met inbegrip van het Merengebied is alleen aangenaam in de zomerperiode van november tot en maart.

Noord Chili
Tot dit gebied rekenen we de Atacama-woestijn en de Altiplanico, dus ook San Pedro de Atacama en de noordelijke oasesteden Iquique en Arica. In dit gebied heerst een echt woestijnklimaat: het regent er bijna nooit van april tot en met december. Aan de kust is het aangenamer dan in het binnenland. In steden als Iquique en Arica is het altijd prettig rond de 20º; maar in het binnenland zoals in San Pedro loopt de temperatuur als snel op naar 30ºC. De streek rond San Pedro ligt zeer hoog (ca. 3.000 meter) waardoor het ’s nachts fiks afkoelt. In de hete zomermaanden januari-maart kunnen hevige regenbuien vallen.

Midden Chili
In deze zone valt onder meer de hoofdstad Santiago en de wijnstreek. Hier heerst een mediterraan klimaat met warme droge zomers (oktober – april) en koele winters met veel regenbuien. ’s Zomers is het in Santiago vaak boven de 30º C  maar in de winter zakt de temperatuur overdag bijna nooit onder de tien graden.

Merengebied
Hier lijkt het klimaat het meest op Nederland, maar dan met omgekeerde seizoenen. Het is er dus te kil en te nat om in de herfst en winter (van april tot en met september) prettig rond te reizen.

Patagonië
Dit is de streek ten zuiden van Puerto Montt met de fjorden, de gletsjers, Torres del Paine en Vuurland. De winters zijn er lang met veel stormen, neerslag en naarmate men zuidelijker komt natuurlijk meer sneeuw. Maar ook in het goede reisseizoen, de zomer, blijft de temperatuur meestal onder de 15º C en is een hagel- en sneeuwbui niet uitgesloten. Voor onze autoreizen in Patagonië en voor een verblijf in Torres del Paine zijn de maanden november tot en met februari de beste reistijd.

Reisfoto's Chili

San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama

Atacamawoestijn

Atacamawoestijn

Paaseiland

Paaseiland

Plaza de Armas, Santiago de Chile

Plaza de Armas, Santiago de Chile

Valparaíso

Valparaíso

Torres del Paine

Torres del Paine

Wijngaard, Colchagua Valley

Wijngaard, Colchagua Valley

Guanaco in Chileens Patagonië

Guanaco in Chileens Patagonië

Paaseiland

Paaseiland

Torrel del Paine, Patagonië

Torrel del Paine, Patagonië

Atacamawoestijn

Atacamawoestijn

Atacamawoestijn

Atacamawoestijn

Landschap van Putre

Landschap van Putre

Uitzicht op los Cuernos in Torres del Paine

Uitzicht op los Cuernos in Torres del Paine

La Serena

La Serena

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.