Reisspecialist Ilona heeft al meerdere reizen door Afrika gemaakt, toch wist Kenia haar te verrassen. De hectiek in Nairobi, de bijzondere ontmoeting met de Masai en de onvergetelijke momenten in de nationale parken zorgden voor het échte Afrika-gevoel. Ja, Kenia heeft haar hart gestolen!

Ilona Blom
23 maart 2020
Afrika
Kenia
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Terug in Afrika

Bij aankomst in Nairobi vormt zich meteen een glimlach op mijn gezicht. Het ruikt hier naar Afrika. De typische, ietwat zoetige geur komt me inmiddels bekend voor. De gammele busjes, matatu’s, auto’s en brommers die over de weg scheuren, de vriendelijke begroeting en lach van het personeel in het hotel en het accent van onze gids… alles zegt mij: je bent er weer, je bent in Afrika!

Na een tour door het centrum en een goede nachtrust is het alweer tijd om deze miljoenenstad te verlaten. Onze reis door Kenia gaat nu echt van start! Op weg naar Lake Nakuru vangen we meteen een glimp op van het Keniaanse dagelijks leven. We passeren typisch Afrikaanse winkeltjes in verschillende kleuren en met teksten als ‘Uncle John’s Barbershop’, mannen en vrouwen onderweg naar een voor ons onbekende bestemming, dorpjes gemaakt van niet meer dan golfplaten en takken, maar ook dichtbebouwde stukken en een prachtig uitzichtpunt over de Rift Valley, waar we zelfs de spoorweg richting Uganda in de verte zien verdwijnen.

Onderweg in Kenia

Surrealistisch Lake Nakuru

In de loop van de middag arriveren we bij Lake Nakuru National Park, wat deels bestaat uit open vlaktes en deels uit beboste gebieden vol acaciabomen. Het is ooit opgericht om de bedreigde rothschildgiraffes en neushoorns te beschermen. Tijdens onze safari door het park hebben we het geluk dat we allebei van heel dichtbij te zien krijgen. Wat een bijzondere dieren!

Uiteraard bezoeken we ook het zoutwatermeer waarnaar het park vernoemd is en dat bekend staat om de grote groepen flamingo’s die zich hier thuis voelen. Tijdens ons bezoek zijn ze echter in geen velden of wegen te bekennen (we zien er slechts vier), maar dat mag de pret niet drukken. We zien namelijk wel de ietwat lugubere, dode bomen (die ooit op het land stonden, maar in de afgelopen natte jaren in het meer zijn opgenomen) in het golvende water, met daarvoor een paar buffels en zebra’s in het licht van de zon die door de wolken schijnt. Een surrealistisch mooi plaatje!

Lake Nakuru
Neushoorn in Lake Nakuru National Park

Naar de Masai Mara

Vanuit Lake Nakuru is het maar liefst zeven uur rijden naar het Masai Mara National Park. Hoe dichter we bij het park komen, hoe meer Masai-dorpen aan de horizon verschijnen. Omdat we aan het einde van de middag arriveren, rijden we meteen door naar onze lodge voor die nacht.

De rit ernaartoe is eigenlijk al een prachtige game drive over de weidse vlaktes; we zien giraffes, zebra’s, verschillende soorten antilopen en gazelles. Na een uitgebreid diner besluiten we vroeg onder de wol te kruipen: morgen gaat de wekker weer vroeg!

Masai Mara

08:00 uur ’s ochtends. De zon schijnt over de savanne, de wind waait door mijn haren als we met de open truck door het park rijden. Onze gids en chauffeur Michael kijkt constant om zich heen, op zoek naar wildlife. Tijdens die ochtendsafari gebeurt het meerdere keren dat hij druk in zijn portofoon aan het praten is en vervolgens hard het gaspedaal intrapt om snel bij de dieren te komen. Zo zien we onder andere een leeuw en leeuwin op ‘huwelijksreis’ en een luipaard die in een boom aan het slapen is. En het mooie is, in Kenia word je nog niet omringd door hordes andere toeristen. Het moment met het slapende luipaard delen wij zodoende met slechts één ander gezelschap.

Leeuwen in de Masai Mara
Luipaard in de boom in de Masai Mara

Onvergetelijke momenten: zwaaiende slurven en kleine Simba

Na de lunch is het tijd voor onze volgende game drive. Bij vertrek worden we al opgewacht door een kudde olifanten. Moeders en jonkies van verschillende families staan bij elkaar. De kleintjes zwaaien onhandig met hun slurven en hobbelen achter hun moeder aan of spelen met elkaar. Na een schouwspel van 20 minuten vervolgen we onze weg. We rijden onder andere langs een kloof waar de Mara River doorheen stroomt. Langs de kloofwanden groeien groene struiken en bomen, krokodillen en nijlpaarden zwemmen in de rivier. Rond half zeven keren we terug naar de lodge, maar niet voordat we de rode zon zien ondergaan. Dit is Afrika op zijn best!

De volgende ochtend vertrekken we al om 06:45 voor de laatste game drive door de Masai Mara. Ook deze keer hebben we geluk. We zien een aantal leeuwinnen en hun welpjes (waaronder een hele kleine Simba) onder de struiken in de schaduw liggen. Ook loopt er één leeuwin met een groot stuk van haar prooi in haar bek. Na een tijdje naar de leeuwen gekeken te hebben, rijden we richting de uitgang van het park, op weg naar onze volgende stop: een Masai-dorp vlak buiten het park.

Leeuw in de Masai Mara
Olifantje in de Masai Mara

De dans van de Masai

Bij aankomst zien we dat het dorp bestaat uit een grote binnenplaats die omringd wordt door primitieve huisjes. Masai-herders lopen er met hun kudde koeien, kinderen rennen al spelend voor ze uit. We worden met zang en dans verwelkomd door een groep kleurrijk geklede Masai-mannen en -vrouwen, waaronder de zoon van de chief. De zang bestaat uit geluiden die diep in de keel gevormd worden en die afgewisseld worden door hoge uitroepen. Heel anders dan wat wij onder zingen verstaan, maar wel een bijzonder ritmisch geheel! Tegelijkertijd dansen ze, door met hun hoofd op en neer te bewegen, te klappen en heel hoog te springen. Na dit warme welkom raken we met de chief in gesprek over de tradities en leefgewoontes van de Masai. Het is voor ons bijna niet voor te stellen dat je kilometers naar een markt loopt om gewassen en koeien te verhandelen, maar hier doen ze dat iedere week. Het gesprek blijft me nog lang bij.

Op bezoek bij de Masai

Hoogtepunt: Amboseli National Park

Via de Trans African Highway en een hobbelige, onverharde weg rijden we op onze laatste dag richting het Amboseli National Park. Onderweg verschijnt de voet van de Kilimanjaro aan de horizon, de top in de wolken gehuld. Eenmaal in het park verbaast het landschap mij. Van een uitgestrekt, droog en vlak landschap gaat het plotseling over in een moeras, waarna het weer droog en vlak wordt. Ik laat mij vertellen dat dit moeras is ontstaan door ondergrondse waterstromen vanaf de Kilimanjaro. Het trekt in ieder geval een hoop dieren aan! Zo zien we nijlpaarden en flamingo’s en trekken olifanten, zebra’s, buffels en gnoes dagelijks van de Kilimanjaro naar het moeras om te eten en drinken.

Ondanks dat ik tijdens deze reis al zoveel mooie momenten heb beleefd, beleef ik in dit park het absolute hoogtepunt. Terwijl wij met onze truck voor de Kilimanjaro staan, trekken olifanten, zebra’s en giraffes richting de berg. Vogels vliegen voorbij. En rechts van de Kilimanjaro gaat de zon onder, wat de lucht roze kleurt. Wat een magisch moment!

Wil jij net als Ilona naar dit prachtige Afrikaanse land? Bekijk dan onze rondreizen door Kenia.

Olifanten in Amboseli National Park
Zonsondergang voor de Kilimanjaro in het Amboseli National Park