Onlangs is reisspecialist Nicole op reis geweest door Zuid-Afrika. Naast het beklimmen van de Lion’s Head in Kaapstad, het spotten van De Big Five in Krugerpark, stond natuurlijk het uitproberen van verschillende wijntjes op het programma. En waar kan dit nou beter dan de wijnregio rondom Stellenbosch en Franschhoek? De mooiste wijngaarden en wijnhuizen liggen verspreid over dit gebied, waardoor je al snel afhankelijk bent van de huurauto of de taxi. Daar heeft Franschhoek iets op bedacht, namelijk een hop-on, hop-off tram! De Franschhoek wijntram is een klassieke dubbeldekkertram over een oude spoorlijn en biedt een handige, maar vooral veilige manier om verschillende wijnhuizen in Franschhoek te bezoeken. Nicole vertelt je graag over haar ervaring en hoe de Franschhoek wijntram nou precies werkt om het meeste uit deze dag te kunnen halen.

Nicole Steenman
14 juni 2024
Afrika
Zuid-Afrika

1. De routes

We beginnen eerst met de routes. Er zijn namelijk 5 verschillende routes waar je uit kan kiezen: de pink line, orange line, blue line, red line en navy line. Vervolgens kies je uit twee terminals waar je je tickets omwisselt en krijg je een sticker met de kleur van jouw geboekte route. Waar je tour begint hangt af van welke kleur je kiest. Middenin het centrum van Franschhoek vind je de bekendste, Franschhoek Terminal. Hiervandaan kan je opstappen om de pink, blue of red line te volgen. Vanaf Groot Drakenstein Terminal vertrekken de orange en navy line. De twee terminals liggen ongeveer 20 minuten rijden van elkaar en er gaat een gratis pendelbus tussen de terminals.

Alle lijnen leggen een gedeelte van de route af met de tram, omdat niet alle wijnhuizen direct zijn aangesloten op deze spoorlijn. Je stapt dus op een gegeven moment over op de bus om verder te gaan.

Uiteraard bepaalt de gekozen route welke wijnhuizen je kan bezoeken (hier later meer over). Bereid je dus goed voor en zoek vooraf uit welke wijnhuizen je graag wilt bezoeken om de juiste kleur route te kunnen kiezen. Omdat het heel persoonlijk is welke wijnhuizen je wilt bezoeken, is er geen ‘beste route’ op de Franschhoek Wijntram. Maar bedenk wel datje één kleur route kiest en hier niet van af kunt wijken.

Zelf hebben we na wat onderzoek uiteindelijk gekozen voor de orange line, omdat de wijnhuizen op deze route ons het meest aanspraken. Daarnaast ligt Groot Drakenstein Terminal dichter bij ons verblijf in Stellenbosch.

Groot Drakenstein Terminal
Franschhoek wijntram

2. Noteer jouw favoriete wijnhuizen

Met de Franschhoek wijntram kun je kiezen uit wel 30 verschillende wijnhuizen. Het is dan ook belangrijk om je eerst in te lezen in de verschillende wijnhuizen. Sommige wijnhuizen zijn gespecialiseerd in een bepaalde druif of pairings met nougat, kaas of chocola. Een aantal wijnhuizen kunnen met meerdere routes bezocht worden, dus ik raad aan om een lijstje te maken met de wijnhuizen die je graag zou willen zien. Bepaal zo welke route de meeste wijnhuizen van jouw lijstje aandoet. Boschendal en Babylonstoren zijn de bekendste wijnhuizen binnen het aanbod. Wil je beide in één dag bezoeken, dan valt de keuze op de orange line. Overigens is Babylonstoren het enige wijnhuis waar je entree betaalt om binnen te komen.

Omdat wij graag bij Boschendal wilden eten, hadden we de keuze uit orange line en navy line. Baccó en Plaisir stonden ook hoog op het lijstje. Bij Baccó heb je namelijk prachtig uitzicht op de wijngaarden en bij Plaisir konden we naast een wijnproeverij ook voor een ginproeverij kiezen. Baccó is alleen te bezoeken met de orange line en hiermee was de keuze voor ons gemaakt.

Wijnproeverij

3. Maak een keuze in de volgorde

Nu de kleurroute is gekozen, moet er ook nog een keuze gemaakt worden uit de volgorde van de wijnhuizen. Elke lijn heeft de optie om eerst met de tram of met de bus te reizen. De uitzondering is de orange line, deze begint namelijk altijd met de tram. Hier kan je kiezen uit schedule 1 of schedule 2. Het verschil is of je begint met Boschendal Winte Estate of je bezoek het aan het einde van de dag.

Wanneer je ergens uitstapt heb je precies een uur de tijd voordat je weer aan boord van de Franschhoek wijntram kan stappen. Je hoeft niet bij elk wijnhuis uit te stappen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een wijnhuis op de route over te slaan. Daarentegen kan je er ook voor kiezen om langer bij een wijnhuis te blijven. Dan pak je de tram of bus een uur later.

Ik raad een stop van een uur aan bij een wijnhuis waar je enkel een wijnproeverij doet. Neem twee uur de tijd voor grotere wijnhuizen, zoals Babylonstoren of wanneer je nog wat gaat eten in het restaurant van het wijnhuis.

In Franschhoek wijntram
Wijngaard Stellenbosch

4. Kies een lunchplekje uit

Wijn drinken op een lege maag is geen aanrader. Ik raad dan ook aan om van tevoren te bedenken waar je zou willen lunchen. Niet alle wijnhuizen op de route hebben namelijk een eigen restaurant met de mogelijkheid om een hapje te eten. Wij wisten al dat we bij Boschendal wilden dineren, dus dat betekent dat we schedule 2 moesten boeken. Maar waar willen we lunchen? Dit was mogelijk bij Vrede en Lust, Noble Hill, Babylonstoren en Baccó. Uiteindelijk kozen we voor Baccó, omdat we met onze planning hier rond lunchtijd zouden aankomen.

Ik raad zeker aan om de lunch van tevoren te reserveren, zodat je gegarandeerd een plekje in het restaurant hebt. De meeste restaurants beschikken ook over een terras waar je heerlijk kunt genieten van het uitzicht tijdens de lunch.

Uitzicht in Franschhoek

5. Boek een tijdsslot

Maar hoe weet je nou wanneer je overal aankomt? Wanneer je een keuze hebt gemaakt qua kleur en volgorde van de route, dan kan je een tijdslot boeken. Hoe eerder op de dag je tijdslot is om op de tram of bus te stappen, hoe meer wijnhuizen je kunt bezoeken. Bij sommige wijnhuizen kom je tijdens de route slechts één keer langs om uit te stappen, dus plan je dag goed. Op de website van de Franschhoek wijntram vind je per route het tijdsschema. Deze krijg je ook op de dag zelf tijdens het inwisselen van je ticket. Hierop kan je per tijdsslot zien hoe laat de tram/bus aankomt per wijnhuis. Het schema is in het begin misschien wat lastig te lezen, maar je zult het snel onder de knie krijgen.

Als voorbeeld neem ik je mee in onze planning. We boekten het tijdsslot met vertrek vanaf 11:35. We wilden bij Baccó lunchen, dus sloegen we de wijnhuizen Noble Hill en Babylonstoren over. We kwamen om 12:17 aan bij Baccó en konden meteen aanschuiven voor de lunch (we hadden een reservering om 12:15 gemaakt). Na de lunch en een heerlijke wijnproeverij, pakten we 13:17 weer de tram en de bus die ons naar Plaisir bracht waar we om 14:04 aankomen. Ook hier zijn we uiteindelijk 2 uur gebleven en pakten we om 16:04 weer de tram richting onze laatste stop; Boschendal. Na het diner en een heerlijke dag vol met wijnproeverijen, prachtige vergezichten en heerlijk eten hebben we de uber gepakt terug naar Stellenbosch. Uiteindelijk zijn we dus bij drie wijnhuizen geweest met de Franschhoek wijntram en dat vonden wij perfect!

Wandelen tussen wijngaarden Franschhoek

Welke route kies jij?

De Franschhoek wijntram is een leuke en flexibele manier om de prachtige wijngaarden rondom Franschhoek te verkennen! We helpen je graag met het samenstellen van jouw reis naar Zuid-Afrika. Doe alvast inspiratie op met onze voorbeeldreizen of neem contact op met één van onze reisspecialisten.

 

Contact & reisvoorstel