Ruige kliffen, uitgestrekte stranden en klaterende watervallen… Dat is de ongerepte Wild Coast van Zuid-Afrika in een notendop! Hier maak je kennis met de eeuwenoude tradities van de Xhosa en het échte Zuid-Afrika. Reisspecialist Ilona vertelt wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze nog onontdekte regio.

Ilona Blom
28 september 2020
Afrika
Zuid-Afrika
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Hole in the Wall (Coffee Bay)

Aan de Wild Coast in Zuid-Afrika (tussen East London en Port Edward) ligt het stadje Coffee Bay, dat als uitvalsbasis dient voor een bezoek aan een van de hoogtepunten van de Wild Coast: de Hole in the Wall. Een indrukwekkende rots midden in zee, waar de golven door de jaren heen een enorm gat in hebben geslagen.

De hike vanuit Coffee Bay naar deze natuurlijke boog is een belevenis op zich. Het ene moment wandel je over het zand en langs het water en het volgende moment sta je bovenop een klif en kijk je uit over de schitterende kustlijn. De ultieme beloning volgt aan het eind van de wandeling, wanneer je vanaf grote hoogte die enorme steen in het water ziet liggen. Het is heel bijzonder om dat woeste water tegen de rots te horen beuken. De beleving is pas echt compleet wanneer je de dag afsluit met een barbecue op het strand en de zon achter de Hole in the Wall in de zee ziet zakken!

Hole in the Wall

Ontmoet de Xhosa

Het landschap van de Wild Coast in Zuid-Afrika wordt niet alleen getypeerd door de ruige kustlijn, maar ook door de ontelbare rondavels van de Xhosa (de lokale bevolking) in de glooiende heuvels. Waar je ook rijdt, de veelal blauwe en roze huisjes (rond en met een rieten dak), zijn nooit ver weg. Het vee loopt tussen de huisjes door, de vrouwen lopen er soms nog in traditionele kledij en een dorpsoudste overziet wat er gaande is. Dit is het Zuid-Afrika zoals je het je vooraf voorstelt.

Zelf bezocht ik een Xhosa-dorpje in de avonduren. Het was er pikkedonker (er is namelijk geen elektriciteit) en de enige verlichting kwam van de heldere sterrenhemel. Eenmaal binnen kreeg ik een bordje mieliepap, dat is pap zoals de Xhosa die eten. Geen culinair hoogtepunt, maar wel een bijzondere ervaring. Na de maaltijd werd er muziek gemaakt en dansten de vrouwen zoals ze dat alleen in Afrika kunnen. Bezoek je zelf een Xhosa-dorp? Probeer dan een aantal woorden Xhosa op te pikken. De Xhosa praten in kliktaal; ze gebruiken woorden waarin specifieke klikgeluiden zijn verwerkt. Het is haast onmogelijk om de woorden uit te spreken, maar dat maakt de uitdaging alleen maar leuker!

Transkei
Dansende Xhosa, Coffee Bay

Wandelen in magisch Hogsback

Een hidden gem, dat is Hogsback! Dit dorpje, gelegen in de Amatola Mountain Range, is alleen te bereiken door een slingerweg vol gaten en scheuren te volgen. Hier kom je geen hordes toeristen tegen (al geldt dat eigenlijk voor de gehele Wild Coast), maar sprookjesachtige natuur. Er wordt zelfs gezegd dat J.R.R. Tolkien zich door deze plek heeft laten inspireren toen hij de Lord of the Rings-trilogie schreef. Hogsback is de perfecte omgeving voor een mooie wandeling. Het eerste stuk van de tocht lijkt wel door een regenwoud te gaan. Je loopt er tussen de lianen en torenhoge, krakende bomen. Onderweg passeer je tientallen watervallen, de een nog mooier dan de ander. Later volgen open vlaktes, die uitzicht bieden op de heuvels en bergen. Bij één uitzichtpunt staat zelfs een badkuip. Als je hierin zit, lijkt het alsof je boven het dal zweeft!

Hogsback

En verder...

… valt er nog veel meer te beleven aan de Wild Coast in Zuid-Afrika. Zo kun je naar het strand van Mdumbi, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika, of naar Qunu, de plaats waar Nelson Mandela is opgegroeid en waar de dependance van het Nelson Mandela Museum is gevestigd. Een ander hoogtepunt is het Inkwenkwezi Game Reserve, waar je de Big Five tegen het lijf kunt lopen en met een beetje geluk ook walvissen en dolfijnen voor de kust kunt zien zwemmen.

Wil jij ook dit ongerepte gebied ontdekken? Bekijk dan onze reizen naar Zuid-Afrika of vraag een reis op maat aan.

Dit artikel is ook verschenen in Columbus Magazine.