Bali is een ontzettend gevarieerd eiland en biedt dan ook een groot aantal excursies en tours tijdens een reis naar Indonesië. Onlangs bezocht reisspecialist Rianne het eiland en ze ontdekte dat deelnemen aan excursies de ideale manier is om de mooiste bezienswaardigheden en plekken te ontdekken. Ze verzamelde de leukste activiteiten in deze blog. Lees je mee?

Rianne van Egmond
15 december 2023
Azië
Indonesië
Hiken op Bali

1. Gunung Batur beklimmen voor zonsopgang

Eén van de excursies die mij het meest heeft verrast en ik zelf de meest gedenkwaardige vond, was het beklimmen van de vulkaan Gunung Batur. Afhankelijk van waar je verblijft, word je midden in de nacht opgehaald en naar een wegrestaurantje gebracht. Na een kop koffie en een licht ontbijt (want het is wel midden in de nacht) word je meegenomen naar de vulkaan Batur. Met zaklampen en een gids begin je aan de klim naar boven, een mooi gezicht want je ziet als je naar boven kijkt alleen maar schijnende zaklampen. Eenmaal boven aangekomen is het wachten op de zonsopgang, en die is echt prachtig! Je hebt een weids uitzicht en de opkomende zon kleurt de hele omgeving zacht roze en oranje.

Zosopkomst bij Gunung Batur
Mensen bij Gunung Batur

2. Watervallen bewonderen in Munduk

In de bergen van Bali, op het noordelijke gedeelte van het eiland, zijn een aantal prachtige watervallen verborgen. Munduk is een klein dorpje in een ongerepte en koele, groene regio, waar diverse watervallen te vinden zijn. Wandel de Munduk Waterfall Trail en je komt in 3 tot 4 uur tijd langs drie spectaculaire watervallen. Of bezoek één van de andere tientallen watervallen die verscholen liggen in de jungle. Je kunt verschillende watervallen bezoeken onder begeleiding van een gids, maar het is ook mogelijk om zelf op pad te gaan. Je zou het niet verwachten, maar Munduk is nog een stuk rustiger en een minder bezochte plek (ten opzichte van Ubud en de kustplaatsen). Bij een aantal watervallen waren wij zelfs helemaal alleen. En de watervallen zelf; echt adembenemend!

Waterval in Bali
Munduk, Bali

3. Raften in Ubud

Ook avonturiers kunnen hun hart ophalen bij een reis naar Bali. Er zijn twee rivieren op Bali waar je de mogelijkheid hebt om te gaan raften. Zelf ben ik op de Ayung rivier gaan raften, wat echt onwijs mooi was. Je vaart middenin het regenwoud, door smalle kloven, soms door watervallen en langs groene rijstvelden (sawahs). Vergeet dus niet om tijdens het peddelen ook om je heen te kijken en van de omgeving te genieten. Hoewel je hier en daar door een spannende stroomversnelling gaat, was het water hier niet al te heftig. Zeker een aanrader als je een avontuurlijke activiteit op Bali wilt ondernemen.

Raften op Bali

4. Tuben in Ubud

Voor de reizigers die het liever wat rustiger aan doen, is tuben een erg leuke activiteit! Op je band ga je de minder brede stukken van de rivier over. Kleine watervalletjes waar je van af gaat en stroomversnellingen maken het ontzettend leuk. Het fijne aan het tuben is dat het er wat rustiger aan toe gaat en je meer kan genieten van de omgeving om je heen. Je krijgt een echt jungle gevoel als je door de groene omgeving vaart, onder lianen door duikt en geniet van mooie watervallen. En kijk goed om je heen, want met een beetje geluk zie je zelfs apen voorbij slingeren!

Ayung Rivier Bali

5. Bezoek de Gili-eilanden

De Gili-eilanden is een eilandengroep die bestaat uit drie verschillende eilanden: Gili Air, Gili Meno en het grootste eiland Gili Trawangan. Alle eilanden zijn ten noorden van Lombok gelegen en ze staan bekend om hun parelwitte stranden, wuivende palmbomen en helderblauwe zee. Het is ook de perfecte locatie om te gaan snorkelen of duiken. Tijdens mijn snorkeltour ben ik de mooiste tropische vissen en zeeschildpadden tegen gekomen. Ook leuk; huur op Gili Trawangan een fiets voor slechts een paar euro per dag en verken het eiland. Je fietst hier in anderhalf uur het eiland rond en onderweg kom je de mooiste stranden tegen.

Schildpad op Bali
Gili-eilanden tropische sfeer

6. Fietsen door rijstvelden

Een activiteit die absoluut niet overgeslagen mag worden als je op Bali bent, is fietsen door de groene rijstvelden. Dit kan op verschillende plekken gedaan worden, want op Bali zijn vele rijstvelden te vinden. Een aantal prachtige rijstvelden zijn bijvoorbeeld die van Jatiluwih (UNESCO erfgoed), Munduk, Sidemen, Rendang of Pererenan. Maar de meest bekende is toch wel de fietstocht langs de Tegalalang rijstvelden in Ubud. Over smalle, verharde paden fiets je dwars door de prachtige rijstvelden in alle tinten groen. Tijdens het fietsen worden er genoeg foto stops gemaakt en krijg je uitleg over de productie en het oogsten van de rijst.

Fietsexcursie Bali
Tegalalang rijstvelden bij Ubud

7. Snorkelen tijdens een privétour

De onderwaterwereld rondom Bali is werkelijk prachtig en er zijn diverse plekken waar je kunt gaan snorkelen. Zelf heb ik rondom de Gili-eilanden gesnorkeld en heb ik Manta Point aangedaan bij het eiland Nusa Penida. Hier kun je gigantische mantaroggen zien zwemmen, zo indrukwekkend!

Je kunt verschillende snorkelexcursies in groepsverband doen, dan ben je afhankelijk van de tour en plekken die worden aangedaan. Mijn aanrader is om een privétour te boeken, omdat je op die manier met je gids kunt bespreken wat je graag wilt zien. De gidsen weten de goede locaties uiteraard perfect te vinden. Zo heb je plekken waar prachtig koraal is te vinden, maar ook waar je de grootste kans hebt om bijvoorbeeld zeeschildpadden langs te zien zwemmen.

Mantarog bij Nusa Penida
Snorkelen op Bali

Ook een reis naar Bali maken?

Wij helpen je graag met het vormgeven van jouw ideale rondreis. Bekijk ter inspiratie alvast onze reizen naar Bali of neem contact op met één van onze reisspecialisten, zij helpen je graag verder!

 

Neem contact op