Exotische regenwouden, panoramische rijstterrassen, fotogenieke watervallen, prachtige tempels, idyllische stranden en een verrukkelijke, lokale keuken: Bali heeft het allemaal! Ondanks dat het niet tot de grootste eilanden van Indonesië behoort, is Bali zo ontzettend divers dat je hier met gemak drie weken kunt rondreizen. Maar welke plaatsen op dit tropische paradijs mag je nou echt niet missen? Reisspecialist Diana deelt haar tips voor Bali; dit zijn volgens haar de mooiste plekjes!

Diana Zwartelé
26 juli 2022
Azië
Indonesië
Reisspecialist Diana bij de Cliffs of Moher

Mijn eerste tip voor Bali: Ubud

Wie aan Bali denkt, zal al snel aan tropische rijstterrassen denken met honderden kleuren groen, aan fotogenieke tempels en klaterende watervallen. Een combinatie van dit alles vind je in het culturele hart van het eiland: Ubud. Om deze reden is dit mijn eerste tip voor Bali.

Ubud is een gezellig dorp met een mix van authentieke restaurants met overheerlijke lokale gerechten en modernere restaurants met internationale invloeden. Daarnaast zijn er ook veel boetiekjes te vinden waar lokale ambachten verkocht worden. Ook de ochtendmarkt van Ubud is een aanrader; het is het vroege opstaan meer dan waard, want je vangt zo een glimp op van het lokale leven. In Ubud bevindt zich ook het Monkey Forest; een mooie omgeving om een wandeling te maken. Pas op dat je geen waardevolle spullen en eten meeneemt, want de aapjes gaan er zo mee vandoor!

Lotus-tempel, Ubud

Een van de mooiste wandelingen in Ubud is de Campuhan Ridge Walk, waarbij je over een verhard pad over een bergkam loopt. Je wordt aan beide kanten omringd door groene valleien met wuivende palmbomen. Na anderhalve kilometer bereik je het einde van de wandelroute. Hier is een restaurantje te vinden waar je een verkoelende, verse kokosnoot kunt kopen. Wel geef ik je als tip mee om deze wandeling ’s ochtends vroeg te maken, zodat het nog niet te warm is.

Enkele van de meest fotogenieke rijstterrassen van Bali vind je in de omgeving van Ubud. Zo ook de Tegalalang-rijstterrassen die ongeveer 20 minuten ten noorden van het dorp liggen. Deze groene vallei bestaat uit vele verschillende terrassen en dit zorgt dan ook voor indrukwekkende uitzichten. Het is geweldig om in deze natuur rond te dwalen en van het steeds weer wisselende uitzicht te genieten op de verschillende hoogtes. Ook hier geef ik de tip mee om de Tegalalang-rijstterrassen in de vroege ochtend te bezoeken, voordat de bussen met toeristen arriveren en wanneer het nog wat koeler is.

Campuhan Ridge Walk in Ubud
Rijstvelden van Tegalalang nabij Ubud

In al het natuurschoon van Bali liggen verschillende watervallen verstopt, maar als ik er een moet bekronen tot de mooiste, dan is het de Tegenungan-waterval, vlakbij Ubud. Van een hoogte van 25 meter dendert het water hier naar beneden, waar het terechtkomt in de Petanu-rivier. De omringende jungle levert prachtige plaatjes op! Ook is het een fijne plek om verkoeling te zoeken, want er kan gezwommen worden bij de waterval.

Tegenungan-waterval nabij Ubud

Mijn tweede tip voor Bali: Nusa Lembongan & Ceningan

Op slechts een halfuurtje varen van Bali liggen twee tropische pareltjes op je te wachten: Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Deze twee eilandjes die voor de kust van Sanur liggen en officieel bij Bali horen, worden minder vaak bezocht en zijn daardoor nog relatief rustig. Ondanks dat de eilandjes klein van formaat zijn, valt er genoeg te ontdekken, dus mijn tip is dan ook om hier zeker drie nachten te verblijven tijdens een rondreis op Bali.

De twee eilandjes zijn met een gele brug aan elkaar verbonden, dus het is gemakkelijk om beide eilanden te bezoeken. Zo zijn er paradijselijke zandstranden te vinden op Nusa Ceningan, zoals Secret Beach. Ga op Nusa Lembongan vooral een paar uur – of een hele dag – relaxen op Dream Beach Beach en Mushroom Bay.

De gele brug tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

De betoverend mooie Blue Lagoon is een van de meest gefotografeerde plekken van Nusa Ceningan en deze droomachtige plek mag dan ook niet als tip voor Bali ontbreken. Na een korte wandeling onder een bladerdek van palmen kom je bij deze turquoise lagune aan met hoge kliffen en rotsformaties waar de golven op stukslaan. Ben je avontuurlijk ingesteld en zou je wel een sprong willen wagen? Doe dit dan alleen bij het nabijgelegen uitkijkpunt (met restaurant) Mahana Point, waar het veilig is om van een klif in de zee te springen.

Op de eilandjes zijn verschillende beach clubs te vinden met heerlijke cocktails, goede maaltijden en vaak ook een geweldig zwembad. Mijn favorieten die ik je graag als tip mee wil geven zijn Ohana’s en de Cloudland Bar. Laatstgenoemde is kleinschaliger en iets minder gemakkelijk te bereiken, maar geloof mij; het is zeker de moeite waard! Hier geniet je namelijk vanuit je zitzak op het strand van een onvergetelijke zonsondergang met een tropische cocktail in je hand.

Ook bereik je vanaf Nusa Lembongan in slechts 15 minuten het ongereptere en vele malen grotere eiland Nusa Penida, een perfect eiland voor het maken van een dagtrip!

Blue Lagoon, Nusa Ceningan
Lokale vissersvrouw op Nusa Lembongan

Mijn derde tip voor Bali: Sidemen

In het oosten van Bali ligt het gemoedelijke plaatsje Sidemen. Denk aan fotogenieke rijstterrassen en -velden, vergezichten op Mount Agung en een aantal prachtige tempels. Er is niet veel te doen in Sidemen en juist dat is de charme. Hier kom je om wandelingen te maken door de rijstvelden en het authentieke Bali te ervaren door bijvoorbeeld het dagelijkse leven op de ochtendmarkt te observeren. Voor de avonturiers is raften over de Telaga Waja-rivier een absolute aanrader.

Een tip die ook zeker niet mag ontbreken voor dit deel van Bali, is een bezoek aan een van de mooiste tempels van Bali. Ik heb het hier over de Pura Lempuyang, die ook wel ‘Lempuyang Gate of Heaven’ wordt genoemd. Deze tempel ligt op een berghelling en biedt een fantastisch fotomoment; tussen deze twee poorten is op heldere dagen namelijk precies in het midden de Mount Agung te zien. Als het heeft geregend, reflecteren de tempel en de berg ook nog eens surrealistisch mooi in de plas die zich dan voor de poorten vormt.

Rijstterrassen bij Sidemen
Pura Lempuyang, Bali

Mijn vierde tip voor Bali: Sanur

We noemden het eerder al; wie aan Bali denkt, zal direct aan idyllische stranden denken. Bali heeft er dan ook flink wat! Van brede zandstranden met een perfecte zee om te surfen bij Seminyak tot zwarte, vulkanische stranden in het noorden van het eiland.

Mijn favoriete strand op Bali? Dat is toch wel het strand van Sanur. Waarom ik juist dit strand tip voor je reis naar Bali? De stranden zijn langgerekt, het zand is fijn, maar bovenal is het hier een stuk rustiger in vergelijking met badplaatsen als Kuta, Seminyak en Canggu. Langs het strand loopt een wandelpad en geen autoweg, dit zorgt ook voor de rustigere ervaring. Aan dit wandelpad zijn gezellige restaurantjes – ‘Warung Lilla Pantai’ is een van mijn favorieten – en beach bars te vinden. Daarnaast vertrekken vanaf Sanur ook de boten richting Nusa Lembongan & Ceningang, de eilandjes die ik al als tweede tip voor je reis op Bali noemde.

Sanur Beach, Bali
Strand van Sanur

Nieuwsgierig geworden door deze tips voor Bali?

En wil je zelf een reis door Bali maken? Bekijk dan onze rondreizen op Bali of stel samen met onze reisspecialisten – die nog veel meer tips met je zullen delen – een complete reis op maat door Bali samen. Bali combineren met andere eilanden, zoals Java of Sumatra? Bekijk dan onze rondreizen naar Indonesië