Denk je aan Japan, dan denk je al snel aan bruisend Tokyo, de geisha’s in Kyoto of Mount Fuji. Logisch, want deze highlights mag je niet missen tijdens je rondreis door het Land van de Rijzende Zon. Maar wist je dat deze hoogtepunten allemaal op het hoofdeiland Honshu zijn gelegen? En dat het hoofdeiland Kyushu minstens zo mooi is? Reisspecialist Nicole vertelt je meer over het eiland van de vulkanen en hot springs!

Nicole Steenman
18 februari 2020
Azië
Japan

Kyushu: Japan voor natuurliefhebbers

Kyushu is het op twee na grootste eiland van Japan en is de perfecte bestemming voor de natuurliefhebbers onder ons. Indrukwekkende vulkanen, warmwaterbronnen, klaterende watervallen, vulkanische zandbaden, maar ook prachtige kloven en schitterende landschapstuinen – op Kyushu vind je het allemaal. En dit combineer je gemakkelijk met een bezoek aan tempels, kastelen en het heerlijke eten waar Japan óók bekend omstaat. Ben je inmiddels al net zo enthousiast als ik? Dan zijn dit mijn tips voor je reis door Kyushu!

Fukuoka, typisch Japanse zaken in een moderne stad

Het noordelijk gelegen Fukuoka is zeer waarschijnlijk je eerste kennismaking met het eiland. Het is de hoofdstad van Kyushu en er wonen maar liefst 1,5 miljoen mensen. Fukuoka is modern en bruisend, maar de stad biedt je ook zeker de kans om kennis te maken met typisch Japanse zaken. In het Kokusai Center vinden bijvoorbeeld dagelijkse sumo-wedstrijden plaats en locals gaan hier graag naartoe om hun favoriete worstelaar aan te moedigen. Het voordeel van deze arena is dat hij relatief klein is (zeker in vergelijking met die in Tokyo), waardoor je vanaf iedere stoel de wedstrijden goed kunt zien en deze traditionele sport van dichtbij kunt ervaren. Ook typisch Japans zijn de tempels in de stad, waarvan de Tochoji-tempel een van de bekendste is. Dit is niet alleen een van de oudste tempels van Japan, maar binnenin staat ook de grootste houten Boeddha van het land (hij is bijna 11 meter hoog). De rode pagode die bij de tempel hoort is overigens ook prachtig! Tot slot wil je de wijk Nakasu niet missen tijdens je bezoek aan Fukuoka. Hier kun je de lekkerste street food proeven bij verschillende yatai (eetstalletjes). Probeer er de Hakata ramen, een romige eiernoedelsoep met varkensvlees (typisch voor Fukuoka), of geniet van de welbekende yakitori (gegrilde kipspiesjes).

romige eiernoedelsoep

Beppu: de hel op aarde?

Op zo’n twee uur rijden van Fukuoka ligt Beppu (wat weer in het noordoosten van Kyushu is gelegen). Hier bevinden zich maar liefst 2849 onsen (warmwaterbronnen). In de meeste daarvan kun je heerlijk badderen (zelf heb ik genoten van een warm en ontspannen voetenbadje), maar naar acht van deze bronnen kun je beter alleen kijken. Deze Jigoku Onsen, vrij vertaald ‘baden van de brandende hel’, zijn namelijk dodelijk door het kokende water waaruit ze bestaan. En toch zijn juist deze acht onsen de belangrijkste reden om naar Beppu te reizen. Deze baden met sprekende namen zijn namelijk spectaculair om te zien. Zo kleurt de Blood Pond Hell (Chi-no-ike Jigoku) helderrood door de mineralen in het water en zien de bubbels in de modder van de Shaven Monk’s Head Hell (Oniishibozu Jigoku) eruit als de kale hoofden van een stel monniken. Mijn persoonlijke favoriet is de Hell of the Sea (Umi Jugoki). Boven het kobaltblauwe water hangen grote wolken van stoom en met de helderrode torii (poorten) en groene bomen op de achtergrond ziet het geheel er, ondanks de naam, zelfs wat pittoresk uit.

modderpoel in Beppu
Hell of the Sea, Beppu

Mount Aso

Zoals gezegd is Kyushu niet alleen het eiland van de hot springs, maar ook van de vulkanen. Welke vulkaan je echt niet mag missen tijdens je reis? Dat is Mount Aso! Middenin een prachtige glooiend landschap waarin koeien en paarden staan te grazen, verrijst deze vulkaan opeens. Van een afstand besef je het niet, maar naarmate je dichterbij komt kun je zien dat het een van de grootste en meest actieve vulkanen ter wereld is. Je ziet de dampen opstijgen en ruikt de geur van zwavel. Veel toeristen bezoeken Mount Aso, maar de meesten komen niet verder dan een snelle blik vanachter de hekken. Het beste zicht op Mount Aso heb je echter vanuit een helikopter. Dus wil je ergens uitpakken tijdens je reis, dan is dit de plek. Na een paar rondjes boven de krater zakt de piloot lager en lager en zie je het blauwe meer onder je roken en borrelen. Spectaculair!

Roeien door de Takachiho Gorge

Uitbarstingen van Mount Aso hebben er lang geleden overigens voor gezorgd dat er een ander prachtig natuurfenomeen ontstond. De Takachiho Gorge ontstond meer dan 100.000 jaar geleden toen de lava van Mount Aso afkoelde in een vallei. Een kloof met basalten rotswanden van soms wel 100 meter hoog werd gevormd, waar ook nu nog het kristalheldere water van de Gokase-rivier doorheen stroomt. Huur er een bootje en roei tussen de rotswanden door. Na niet al te lang varen kom je dan bij de Manai Falls uit. In de mist van deze 17-meter hoge waterval ontstaan regelmatig regenbogen, een prachtig gezicht! Heb je daarna nog tijd over? Dan is er ook een wandelpad langs de kloof, die niet alleen uitzicht biedt op de Takachiho Gorge zelf, maar die je ook over verschillende bruggen, langs een theeplantage en langs de Takachiho Shrine (waar volgens de Japanse mythologie Amaterasu-omikami, de godin van de zon, op aarde neerdaalde) voert.

Waterval in Takachiho kloof in Kyushu
Varen in de Takachiho kloof in Kyushu

Nagasaki, een stad vol historie

Naast al dat natuurschoon heeft Kyushu nog meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de stad Nagasaki. En denk je aan Nagasaki, dan denk je waarschijnlijk aan de atoombom die de stad op 9 augustus 1945 verwoestte. Tienduizenden inwoners kwamen die dag om en vele gebouwen werden omvergeblazen. Inmiddels is Nagasaki weer een bruisende stad, maar vele monumenten en brokstukken doen ons herinneren aan wat er zich toen heeft afgespeeld. Een bezoek aan het Nagasaki Peace Park, dat uit twee parken en een museum bestaat, mag dan ook niet ontbreken. In het Hypocenter Park staat één zwarte pilaar, die aanduidt waar de atoombom insloeg. In het Memorial Park staat de vrede centraal. Zo staat hier onder andere het beroemde Standbeeld voor de Vrede (waar de burgemeester van de stad ieder jaar zijn Peace Declaration to the World voorleest) en zijn ook de sculpturen die door andere landen als vredessymbool gedoneerd werden hier verzameld. Tot slot behoort ook het Nagasaki Atomic Bomb Museum, waar het leven voor en na de atoombom in Nagasaki aan bod komt, tot het Peace Park.

Ook van verder terug in de tijd zijn er nog steeds invloeden zichtbaar in deze veerkrachtige stad. Nagasaki was lange tijd de enige Japanse stad die handel bedreef met het Westen en China en daardoor staan er nu zowel schrijnen en tempels als kerken en Europese gebouwen in Nagasaki. Deze bijzondere mix aan gebouwen zal je niet snel terugvinden in andere Japanse steden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Oura kerk (een katholieke kerk en tevens de oudste Christelijke kerk van Japan) of aan Glover Gardens, een openluchtmuseum waar meerdere Westerse huizen bij elkaar staan. Ook een aanrader voor een bezoek: Nagasaki Shinchi Chūkagai, de oudste Chinatown van Japan. Dit is de beste plek om Nagasaki’s wereldberoemde gerechten Champon en Sara Udon (beide heerlijke noedelgerechten) te proeven!

Skyline van Nagasaki

Ben je er inmiddels van overtuigd dat Kyushu jouw volgende reisbestemming wordt? Bekijk dan onze reizen naar Kyushu.