Nan. Waarschijnlijk gaat er bij deze naam niet meteen een belletje rinkelen. In deze authentieke provincie in het noorden van Thailand vind je namelijk geen massa’s toeristen, maar wél pittoreske stadjes met prachtige tempels en heerlijk lokaal eten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schitterende nationale parken. Reisspecialist Liesbeth vertelt over Nan in Thailand!

Liesbeth Verbrugge
26 september 2018
Azië
Thailand
Reisspecialist Liesbeth op de Galápagos

Nan City: het ontwaken van de stad

Het echte Thailand ervaar je pas als je je onder de locals begeeft en in Nan City is dat zo gepiept! Fiets bijvoorbeeld naar de ochtendmarkt en neem het prachtige tafereel in je op: de talloze groenten in grote manden, de vissen die je met grote ogen vanaf de tafels aanstaren en de lokale gerechten die voor je neus bereid worden in de kraampjes. Om de zoveel tijd scheurt er een Thai op een scootertje voorbij.

Wil je je helemaal onderdompelen in de lokale cultuur? Nuttig dan ook meteen een traditioneel ontbijt, zoals bijvoorbeeld Sai Ua (een gegrild worstje van varkensvlees), Khao Niao Chin Ping (een soort satéstokjes van varkensvlees met sticky rice) of Nam Phrik Num. Dit laatste is een groene currypasta, vooral geschikt als je wel van een beetje pittig eten houdt!

Wat Phumin: de belangrijkste tempel van Nan City

Nadat je de stad hebt zien ontwaken is het tijd om een paar van de mooiste tempels van Nan City te bewonderen. Zonder tempels is je reis door Thailand natuurlijk niet compleet! Een van de belangrijkste tempels in de stad is de Wat Phumin uit 1596. Op het eerste gezicht lijkt dit een tempel zoals er zoveel zijn, maar bij nadere inspectie valt er veel op! Zo steunt de tempel op twee Nagas (slangen), zijn er vier ingangen (noord, oost, zuid en west) waardoor je bij binnenkomst altijd tegen een van de vier Boeddha’s aankijkt en zijn de muurschilderingen overweldigend mooi.

De schilderingen tonen scènes uit de boeddhistische Jataka-verhalen, maar ook (vooral) van het leven van de Nan-bevolking uit die tijd. De Pu Man-Ya Man (Whispering) is de bekendste schildering, maar als je verder kijkt zie je ook de huizen, traditionele kledij, haardracht en ceremonies afgebeeld.

Nan, Thailand

Wat Phrathat Khao Noi: spectaculaire uitzichten over Nan

De Wat Phrathat Khao Noi is op een andere manier indrukwekkend. Deze tempel ligt namelijk bovenop de berg Noi (in het westen van Nan City) en biedt een waanzinnig uitzicht over de stad, de vallei en de rijstvelden. Uitkijken over deze omgeving doe je niet alleen; een 9 meter hoge Boeddha van goud kijkt met je mee!

Waanzinnige zonsopkomsten in Si Nan National Park

Nan heeft niet alleen op het gebied van cultuur veel te bieden, ook natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Zo beslaat het Si Nan National Park maar liefst 934 vierkante kilometers aan gebergtes, bossen en rivieren en is dit het leefgebied van zeldzame dieren als panters, luipaarden en de Aziatische wilde hond. Minder zeldzaam maar minstens zo leuk: ook wilde olifanten en bantengs (een rundsoort) lopen hier rond.

Voor spectaculaire uitzichten ben je tijdens zonsopkomst op de Pha Chu-klif op de juiste plek, want vanaf de top kijk je uit over de immense Nan-bergen. Zeker tijdens de koelere dagen levert dit een mysterieus plaatje op, wanneer de mist door het gebergte heentrekt. Zodra de mist optrekt zie je in de verte de kronkelende Nan Rivier verschijnen.

Een vergelijkbaar fenomeen kun je iets verderop in het park ook bovenop de Pha Hua Sing-klif beleven. Bovenop deze klif vind je Doi Samoe Dao, een 360°-uitzichtpunt. Je begrijpt, ook hier kun je een prachtige zonsopkomst meemaken! Misschien nog wel leuker: verblijven op de camping bovenop de klif om zowel een zonsondergang als het overnachten onder de heldere sterrenhemel mee te maken!

Zeldzame bloemen in Doi Phu Kha

Een ander nationaal park dat zeker de moeite waard is, is het Doi Phu Kha National Park. Wat dit park zo bijzonder maakt, is dat dit de enige plek ter wereld is waar de Chompu Phu Kha-bloem bloeit! Deze roze bloem is alleen in de maand februari te bewonderen, maar ook in de overige maanden valt hier voldoende te beleven. Zo is de natuur tijdens de rit naar het Lan Do Dao-uitzichtpunt adembenemend mooi. Bij het uitzichtpunt zelf kijk je uit op een enorm gebergte.

Heb je wat langer de tijd? Wandel dan door het park naar een van de watervallen, zoals de 60 meter hoge Namtok Ton Tong-waterval, of naar de grot van Tham Pha Daeng. Dit is een prachtige grot vol stalactieten en stalagmieten en sporen die het vroegere verblijf van Thaise soldaten van de Communistische Partij op deze plek markeren. Zo zie je onder andere hoe ze hier geslapen hebben en waar ze hun wapens verstopten.

Tip: je kunt Nan City als uitvalsbasis gebruiken voor alle bovenstaande ervaringen en hier comfortabel verblijven in een van de vele guesthouses of boutique hotels!

Ga je graag van de gebaande paden of heb je Thailand al eerder bezocht en smaakt het verhaal van Liesbeth naar meer? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer!