Geelgekleurde houten huisjes, sfeervolle lampionnetjes die de charmante staten verlichten, traditionele bootjes en een idyllische omgeving met rijstvelden; tijdens een rondreis door Vietnam mag het pittoreske plaatsje Hoi An niet ontbreken! Het dorpje ligt ongeveer halverwege het land en is een heerlijke onderbreking tijdens je reis van noord naar zuid – of andersom. Hoi An is niet verwoest tijdens de verschillende oorlogen, waardoor veel bijzondere, koloniale architectuur uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. De gebouwen en straatbeelden weerspiegelen de inheemse en Chinese, Japanse en Franse invloeden; je zult om de haverklap foto’s willen maken. Vanwege de historische en culturele waarde staat Hoi An sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is één van reisspecialist Anouk haar favoriete dorpjes van heel Zuidoost-Azië. Zij deelt graag haar zes top tips met je.

Anouk Vial
29 augustus 2022
Azië
Vietnam
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

Wandel door het oude centrum

De beste manier om Hoi An te verkennen is te voet. Het is geweldig om langzaam door de schilderachtige straatjes te dwalen en de prachtige architectuur te bewonderen. Verschillende Aziatische architectuurstijlen zijn hier samengesmolten met de Franse invloeden en dit zorgt voor een zeer sfeervol straatbeeld. Veel huizen en gebouwen zijn geelgekleurd en een groot deel is ook nog eens begroeid met planten. Tussen deze gebouwen kom je her en der traditionele tempels tegen. Fotogenieke plaatjes gegarandeerd in dit openluchtmuseum! Maak ook vooral een avondwandeling – combineer dit meteen met een bezoek aan de gezellige Hoi An Night Market – en laat je betoveren door de kleurrijke lampionnen die boven de straatjes hangen.

Hoi An was in de 16e en 17e eeuw een welvarende havenstad waar handelaren uit China, India en Portugal kwamen om te handelen in zijde en specerijen. Later ontdekten ook Japan en Nederland de florerende ruilhandel in Hoi An. Om deze reden is er bijvoorbeeld ook een Chinese en een Japanse wijk in Hoi An. Deze handelsgeschiedenis laat zich vooral zien als je langs de fotogenieke oevers van de rivier Thu Bồn wandelt; hier vind je namelijk historische pakhuizen en overdadig versierde koopmanshuizen. Uiteindelijk werd de noordelijker gelegen plaats Danang ontwikkeld tot de belangrijkste haven; hierdoor werd Hoi An bespaard van bombardementen tijdens de oorlogen. Tegenwoordig vind je veel gezellige cafés, restaurants en winkeltjes in de oude gebouwen. Stop onderweg ook zeker om een ijskoude traditionele Vietnamese koffie te drinken met uitzicht op de rivier.

Hoi An
Boot in Hoi An

Probeer de traditionele Banh Mi

Voortbordurend op traditioneel Vietnamees eten en drinken; het proberen van een heerlijke Banh Mi mag ook niet ontbreken als je gaat lunchen in Hoi An. Een Banh Mi is een overblijfsel van de Franse koloniale tijd. De Fransen introduceerden namelijk de baguette tijdens hun overname van Vietnam. De Vietnamezen hebben de baguette vervolgens iets luchtiger gemaakt en vullen deze met vlees, gepekelde groentes, frisse komkommer, pittige pepers, mayonaise en verse kruiden. De Banh Mi wordt gezien als street food en is dan ook verkrijgbaar bij de vele eetstalletjes op straat in Hoi An. Ieder stalletje heeft weer zijn eigen draai aan de Banh Mi gegeven en tegenwoordig zijn er ook vegetarische opties mogelijk!

Banh Mi in Hoi An

Volg een kookles

Je leert een land tenslotte pas écht goed kennen door de lokale keuken te proberen… Daarnaast is de Banh Mi zeker niet het enige heerlijke eten uit de Vietnamese keuken. Ben je een kookliefhebber (of eetliefhebber) en wil je eenmaal terug in Nederland nog langer kunnen genieten van de Vietnamese keuken? Ga dan samen met een lokale chef aan de slag en leer meer over traditionele gerechten tijdens een kookles in Hoi An. Wat deze kookles vooral zo leuk maakt, is dat je zelf al vroeg in de ochtend een bezoek gaat brengen aan de kleur- en geurrijke ochtendmarkt van Hoi An om de ingrediënten voor de kookles te kopen. De chef weet natuurlijk precies wat je nodig hebt en deelt vol passie al zijn kennis over de lokale producten. Eenmaal de tassen vol is het tijd om naar de kookschool te gaan en onder begeleiding van de chef smakelijke gerechten op tafel te toveren waar het water je van uit de mond zal doen lopen. Het zou natuurlijk geen kookles zijn als je deze gerechten vervolgens gaat opeten.

Ochtendmarkt van Hoi An
Vietnamese Summer Rolls, kookles in Hoi An

Bewonder de Japanse Brug

Hét architectonische hoogtepunt van Hoi An is de iconische Japanse Brug. Deze is zo bijzonder, dat het een aparte benoeming heeft verdiend in dit rijtje met tips voor Hoi An in Vietnam. De sierlijke Japanse Brug is (voor het eerst) gebouwd in 1590 door de Japanse gemeenschap, zodat zij de handel konden verbeteren met de Chinese gemeenschap aan de overkant van de rivier. De brug is versierd met – inmiddels verweerde – beelden van apen aan de ene zijde en honden aan de andere. Ook zijn er verweerde rode muren aan beide kanten van de brug. Ondanks de verscheidene renovaties door de eeuwen heen, heeft de Japanse Brug veel van zijn oorspronkelijke kenmerken behouden. Het geheel levert schitterende plaatjes op! Een waar hoogtepunt in Hoi An!

Japanse brug in Hoi An

Fiets tussen de rijstvelden door en relax op het strand

Naast Hoi An te voet verkennen, is het ook zeker een aanrader om een fiets te huren en het platteland rondom Hoi An te verkennen. Hoi An is klein, dus wanneer je de oevers van de Thu Bồn-rivier volgt begeef je je al gauw tussen rijstvelden die door boeren bewerkt worden en kom je na ruim 10 kilometer terecht bij Anouk haar favoriete strand nabij Hanoi: An Bang Beach. Zoek een heerlijk plekje in de schaduw van een palmboom, neem een verfrissende duik in de zee, ga lunchen of dineren bij The Old Man Restaurant & Bar en fiets daarna langzaamaan weer terug naar Hoi An. Onderweg naar An Bang Beach kom je ook langs Cua Dai Beach, dat voorheen werd bestempeld als het mooiste strand van Hoi An. De kustlijn hier heeft echter te maken met stranderosie, waardoor een groot deel van het strand van Cua Dai Beach verdwenen is. Ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden, is Hidden Beach tegenwoordig niet meer zo verborgen. Dit is ook een fijn strand dat net ten noorden van Cua Dai Beach ligt en in het beheer is van Restaurant Hidden Beach. Kortom; genoeg idyllische plekjes om heerlijk te relaxen!

Lokale bevolking op de fiets bij Hoi An
An Bang Beach nabij Hoi An

Bewonder de tempels en pagodes van Hoi An

Verspreid door Hoi An vind je verschillende bijzondere tempels. Een die zeker in het oog zal springen is de rode Quan Cong-tempel. Deze Chinese tempel is een van de meest indrukwekkende van Hoi An en heeft veel prachtige gouden details, rijkelijk versierde altaren en gedetailleerde beelden, onder andere van draken.

Kijken we naar de pagodes die in Hoi An te vinden zijn, dan is de Van Duc Pagoda de favoriet van Anouk. Deze boeddhistische pagode ligt op ongeveer vijf kilometer buiten Hoi An en kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan eerdergenoemde stranden (let wel op de juiste kleding voor een bezoek aan de pagode). De Van Duc Pagoda is een van de grootste pagodes van Hoi An en wordt al eeuwenlang bewoond door monniken. Met name tijdens een bezoek in de avond tijdens volle maan is magisch, want dan gaan de monniken zachtjes zingend van de pagode door de rijstvelden naar de rivier, waar ze drijvende kaarsen te water laten. Een betoverende ervaring om dit te mogen aanschouwen tijdens uw verblijf in Hoi An!

Quan Cong-tempel in Hoi An

Wil jij ook een bezoek brengen aan Hoi An in Vietnam?

Hoi An is – met recht – een ongekend hoogtepunt voor iedere reiziger in Vietnam. Rustig zal het er dan ook nooit zijn, maar een groot voordeel is dat auto’s en motorfietsen niet zijn toegestaan in het eeuwenoude centrum. Als je echter eenmaal zelf de schoonheid van Hoi An ervaart, zul je de drukte op de koop toenemen.

Hoi An is de culturele schat van Vietnam die niet snel zal gaan vervelen. Bovenstaande tips zijn slechts een kleine selectie van de activiteiten die hier te ondernemen zijn. Je kunt hier keer op keer rondwalen in de schilderachtige straatjes, markten bezoeken en de omgeving te fiets verkennen. Daarnaast zijn er ook fijne resorts die nabij het strand zijn gelegen. Dit maakt Hoi An een ideale bestemming om meerdere dagen te verblijven tijdens een rondreis door Vietnam. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan onze rondreis in Vietnam en stel samen met onze reisspecialisten jouw droomreis samen.