Als je van ongerepte natuur houdt, dan moet IJsland zeker op het lijstje staan. In juni 2022 heeft Reisspecialist Nicole dit indrukwekkende land bezocht en was vooral gecharmeerd van de honderden watervallen die hier te vinden zijn. Elke waterval in IJsland is uniek en de één natuurlijk nog verbluffender dan de ander. Hoe tof is het om jezelf achter een waterval te begeven waar je de nevel van het neerstortende water op je gezicht voelt? Of een waterval in een grot waarbij je eerst door een kleine opening moet klauteren, voordat je het spektakel in zijn geheel kan aanschouwen? Nicole deelt graag hieronder haar tips over de mooiste watervallen van Zuid-IJsland. Mooi meegenomen, de watervallen staan op volgorde van het dichts in de buurt van Reykjavik tot het verst.

Nicole Steenman
18 januari 2023
Europa
IJsland

Faxi; de underdog onder de watervallen

De lijst begint met een wat minder bekende waterval, maar volgens mij ons eentje om niet over te slaan! Dit is een van de eerste watervallen die ik tijdens mijn rondreis door IJsland heb bezocht. De waterval bevindt zich in de Golden Circle; een gebied nabij de hoofdstad Reykjavik wat bekend staat om zijn geisers en spectaculaire watervallen. Via een kleine zijweg langs de hoofdweg kom je op een parkeerplek waar je de auto kan parkeren en binnen een minuut loop je naar de waterval toe.

Aangekomen bij Faxi worden we verrast door een lage, maar brede waterval die van heel dichtbij te bewonderen is. U kunt tot aan de voet van de waterval komen. Omdat de Faxi een minder bekende stop is tijdens een rondje Golden Circle, hadden we de waterval helemaal voor onszelf en was er genoeg tijd om in alle rust van de schoonheid van de waterval te genieten.

Helemaal alleen bij Faxi, IJsland

Gullfoss; de bekendste waterval van de Golden Circle

Toch wel de meest bekende waterval van de Golden Circle en misschien zelfs van heel IJsland. Het water van deze waterval komt voort uit de op een na grootste gletsjer van IJsland, Langjökull, en reist via verschillende plateaus naar beneden voordat het uiteindelijk de kloof in valt. Dit zorgt voor een magische waterspektakel, genaamd Gullfoss.

Gullfoss bezochten we vanwege de populariteit midden in de ‘nacht’. Dit is een van de mooie bijkomstigheden als je van plan bent IJsland in de zomer te gaan bezoeken. Je hebt dan namelijk bijna 24 uur lang daglicht tot je beschikking en zo is de natuur ook ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg te bewonderen.

Een waar schouwspel, dat u vanaf verschillende uitzichtpunten kunt bekijken. Wij kozen voor het looppad wat je naar de houten platform leidt en je aan de rand van de waterval brengt. Ik werd meteen geboeid door de snelheid van het water wat naar beneden dondert. De brute kracht van Moeder Natuur is hier duidelijk zichtbaar. Zo iets spectaculairs heb ik niet vaak gezien!

Gullfoss, IJsland
Looppad Gullfoss, IJsland

Gljufrabui; een verborgen parel

Gljúfrabúi, oftewel bewoner van de kloof in net Nederlands, behoort zeker tot een van de mooiste watervallen in IJsland met zijn verborgen locatie in een kloof. Deze prachtige waterval ligt op slechts 10 minuten lopen van de beroemde Seljalandsfoss waterval af. Om bij de waterval te komen dien je eerst via stenen in het stromende water door de kleine opening van de kloof te klauteren. Daarna kun je de waterval in zijn geheel bewonderen. Neem regenkleding mee als je de waterval wilt bezoeken, want je wordt ongetwijfeld zeiknat.

Het is ook mogelijk om de waterval van bovenaf te bekijken. Je verlaat de grot en beklimt het smalle pad de klif op.

Binnenkijken Gljufrabui, IJsland

Seljalandsfoss; loop achter het vallende water door

Een van de beroemdste watervallen onder IJsland-reizigers is de Seljalandsfoss. Ook deze waterval bezochten we laat in de avond om de hordes toeristen te vermijden. Wauw! Wat een prachtige waterval is dit! Met zijn 65 meter is dit een van de hoogste watervallen in IJsland. We namen genoeg tijd om de waterval op ons te nemen en begonnen uiteindelijk aan de wandeling om de waterval heen. Na een glibberige tocht staan we precies onder de kletterende waterval. Seljalandsfoss staat er namelijk om bekend dat je achter de waterval kan lopen en zo een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Neem goede schoenen mee, want door de nevel kan het pad en de stenen erg glad zijn.

Zonsopgang Seljalandfoss, IJsland

Skogafoss en zijn regenbogen

Op nog geen 30 minuten rijden richting het zuiden van IJsland kom je de volgende indrukwekkende waterval tegen. We zijn aangekomen bij Skogafoss! Een waterval die precies eruit ziet hoe ik een waterval voor me zie, maar dan nog mooier! Wat ons meteen opvalt is de camping die voor de waterval is gevestigd. Hoe vet is dat? In slaap vallen en wakker worden met op de achtergrond het geluid van een waterval.

Het water dendert op volle kracht naar beneden en komt uiteindelijk in de Noorse zee terecht. Je voelt de nevel wat van het water afkomt al ver van de waterval vandaan. Met de nodige zonnestralen zal er een prachtige regenboog tevoorschijn komen in het opstuivende water. Hoewel de meeste reizigers die Skogafoss bezoeken de schoonheid van onderaf bewonderen, hebben wij de trap naar boven genomen voor een uniek perspectief op de waterval en een weids uitzicht op de Zuid-IJslandse kust.

Skogafoss regenboog, IJsland
Uitzicht bovenaan de trap, IJsland

Via een prachtige wandeling naar Kvernufoss

De meeste watervallen in IJsland zijn al tijdens de autorit er naartoe te bewonderen. Voor de prachtige Kvernufoss moet je iets beter je best doen om er een eerste glimp van op te vangen. Deze waterval is namelijk niet heel bekend en wordt dan ook niet aangegeven zoals de beroemde watervallen Gullfoss of nabijgelegen Skogafoss.

Om bij de waterval te komen, parkeerden wij de auto bij het Museum in Skogar. Vervolgens loop je richting een hek waar je via een metalen trap overheen kan klimmen en loop je naar de nabijgelegen rivier toe. Vanaf de rivier maakten we in 15 minuten een prachtige wandeling langs steile heuvels en loslopende schapen richting de waterval. Na het laatste bochtje komt de waterval tevoorschijn en hebben we uiteraard weer een heleboel foto’s gemaakt.

Wandeling richting Kvernufoss, IJsland

Svartifoss; een waterval middenin de natuur

De waterval Svartifoss is een van de redenen om het natuurgebied, rondom de grote Vatnajökull gletsjer, te bezoeken. Inmiddels hebben wij al een aantal watervallen gezien, maar ook deze waterval is weer compleet anders. De steile rotswanden van basalt die de waterval omringen lijken op een gigantisch orgel. De waterval is erg populair onder de IJslanders en dient zelfs als inspiratiebron. Het bouwwerk van de Hallgrímskirkja in Reykjavik is namelijk gebaseerd op veel elementen die komen van de Svartifoss.

Wij bezochten deze waterval onderweg naar ons verblijf in Hof. Om bij de waterval te komen parkeerden we onze auto op de parkeerplaats voor een bezoek aan Vatnajökull gletsjer. Vanaf hier is het nog zeker een uur wandelen het natuurgebied in. Zorg er voor dat je goede wandelschoenen aan hebt getrokken, voordat je deze waterval bezoekt. Wij vonden de wandeling zeker de moeite waard en tijdens de tocht kom je langs nog meer (kleinere) watervallen waar je, tijdens het bekijken van de waterval, even kan uitrusten.

Svartifoss, IJsland
Bij Svartifoss, IJsland

Welke waterval staat er nu op jouw lijstje?

Wil jij zelf op reis naar IJsland en alle natuurpracht inclusief watervallen met eigen ogen zien? Stel dan de rondreis van je dromen bij ons samen. Neem gauw contact met ons op en wij zorgen ervoor dat alle gewenste watervallen binnen de route vallen.