Bohuslän. Breng je een bezoek aan deze archipel van meer dan 8000 (veelal onbewoonde) eilandjes aan de westkust van Zweden, dan raak je ongetwijfeld betoverd. Reisspecialist Leonie kan het weten, want ze maakte er zelf een roadtrip. Ze vond er een indrukwekkende kustlijn met granieten rotspartijen, rode en geelgekleurde houten huisjes in pittoreske vissersdorpjes, en zonsondergangen waar je u tegen zegt. Welke vijf vissersplaatsjes je echt niet wilt overslaan tijdens je reis langs de Bohuslänkust? Leonie vertelt het je!

Leonie Noordhout
15 augustus 2022
Europa
Zweden
Reisspecialist Leonie in Smögen

Grebbestad; startpunt van onze reis door Bohuslän

Voor onze roadtrip langs de Bohuslänkust hebben we twee volle dagen uitgetrokken. We beginnen in Grebbestad, een plaatsje met nog geen 1400 inwoners, maar waar maar liefst 90% van alle Zweedse oesters vandaan komt. De oesters uit Grebbestad zijn een begrip, niet alleen in Zweden, maar wereldwijd. Oesters proeven tijdens je bezoek aan dit plaatsje aan de Bohuslänkust is haast vanzelfsprekend, maar hoe leuk is het om je eigen oesters te vangen tijdens een seafood safari? Ga mee op een lokale vissersboot, help aan boord, vis je oesters uit de zee, leer hoe je ze het beste kunt openen, en dan… proeven natuurlijk! Overigens kun je je hart ophalen als seafood-liefhebber in Bohuslän; oesters, krab, makreel, kreeft… verser dan vers ga je het hier niet krijgen!

Ben je dol op geschiedenis? Dan is het ook zeker aan te raden om Grebbestad te bezoeken. In de omgeving kun je op de gladde rotsen (die zo typisch zijn voor dit gebied) verschillende rotstekeningen uit de Bronstijd vinden. De bekendste is de ‘bruid en de bruidegom’, dat een prehistorisch huwelijksritueel uitbeeldt. Ook kun je in de buurt enkele middeleeuwse monumenten vinden, zoals een stenen doolhof en de ruïnes van een kasteel.

Grebbestad
Rotstekeningen van Tanum

Fjällbacka; lieflijke achtergrond voor een bekende misdaadserie

Vanuit Grebbestad rijden we door naar Fjällbacka, dat je waarschijnlijk wel (van naam) kent van de gelijknamige thrillers van de Zweedse auteur Camilla Lackberg (en de daarop gebaseerde misdaadserie). Als er één woord is wat dit plaatsje omschrijft, dan is het wel lieflijk. Ik struin er door de smalle geplaveide straatjes, langs rode boothuisjes en gezellige winkels en restaurantjes. En hoe bijzonder: midden in het dorpje loop ik tegen een 250 miljoen jaar oude kloof aan, de Klungsklyftan.

We lopen door de kloof naar boven en eindigen op de top van de berg Vetteberget. Daarvandaan hebben we een schitterend uitzicht over de haven, de granieten rotsen die Bohuslän typeren, de eilanden rondom Fjällbacka en het eindeloze water. Na van het uitzicht te hebben genoten lopen we via de houten trappen weer terug. Eenmaal beneden besluit ik dat dit het ideale moment is om een fika in te lassen, de Zweedse koffiepauze. Een zoete kanelbulle mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. In alle rust laat ik de omgeving en alle indrukken op mij inwerken. Niets moet, alles mag. Dat gevoel. Heerlijk!

Fjällbacka
Fika

Smögen; hoogtepunt van Bohuslän

Via Hamburgsand en Bovallstrand (een idyllisch havenplaatsje met zandstranden, houten springplanken voor een verfrissende duik en heerlijke picknickplaatsen met uitzicht op rode huisjes) komen we op dag twee aan in Smögen. Dit fotogenieke vissersstadje is voor ons het hoogtepunt van de roadtrip langs de Bohuslänkust. Alle vissersplaatsjes zijn namelijk mooi, maar er is er geen een zo fotogeniek als deze.

Het is een komen en gaan van vissersboten in de haven, die hun verse vis uitladen voor de veiling (en waar je ook ter plekke een vers visje kunt kopen!), je kunt er fijn wandelen over de Smögenbryggan-pier (waar traditionele pakhuizen in de kleuren rood, geel, groen en blauw staan) en we genieten van een lunch (vis natuurlijk!) met uitzicht op het water. Simpelweg struinen door de straatjes is de beste manier om dit prachtige plaatsje in Bohuslän in je op te nemen.

Smögen
Krab in Smögen

Lysekil; kajakken tussen de zeehonden

Lysekil is een van de grotere vissersplaatsen aan de Bohuslänkust en het wordt grotendeels omringd door water. Bohuslän vanaf het water verkennen vanuit Lysekil is dan ook mijn tip! Stap in een kajak, glijd door het heldere water en laat de gekeurde boothuisjes van de haven achter je. Peddel tussen de granieten rotsen met een rode gloed door, geniet van de frisse zeewind door je haren en wie weet zie je onderweg nog wel… zeehonden!

Is kajakken niet helemaal jouw ding? Vanuit Lysekil kun je ook mee op zeehondensafari per boot. Of maak een wandeling over de granieten rotsen. Of vaar naar het eilandje Skaftö waar je in natuurreservaat Vägeröds Dalar kunt fietsen tussen de beuken en een overdaad aan bloemen. Zoals je ziet, er zijn alternatieven genoeg!

Oestervisser in Lysekil
Zeehond aan de westkust van Zweden

Marstrand; mondain badplaatsje in Bohuslän

Helaas lukt het ons niet meer om ook een bezoek te brengen aan Marstrand, maar dit plaatsje moet je beslist gezien hebben. Het is misschien meer een mondaine badplaats (royals en beroemdheden verblijven hier graag) dan een vissersdorpje, maar het is met zijn prachtige zeiljachten een leuke afwisseling op de andere vissersplaatsjes aan de Bohuslänkust. Je kunt er vanaf Fort Carlsten genieten van een indrukwekkend uitzicht over de archipel of maak een wandeling over het autovrije eiland naar de vuurtoren.

Marstrand

Onze roadtrip door Bohuslän zit erop…

Een roadtrip langs de kust is altijd een goed idee, zeker wanneer je bij zulke mooie vissersdorpjes kunt stoppen als in West-Zweden. Al met al waren deze twee dagen één grote ontdekkingstocht! De typisch Zweedse huisjes, de granieten rotsen die vooral bij zonsop- en ondergang prachtig kleuren, de heldere wateren die je vanuit je kajak kunt ontdekken; het is net een plaatje uit een ansichtkaart!

Enthousiast geworden door het verhaal van Leonie? Ga ook struinen door de vissersplaatsjes, genieten van een fika en peddelen in een kajak langs de Bohuslänkust. Bekijk onze rondreizen door Zweden en laat je inspireren, of vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan.

Reisspecialist Leonie in Smögen
Tjörn