Reisspecialist Anouk Vial bezocht afgelopen november Colombia. Misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming binnen Zuid-Amerika, maar daarom des te interessanter. Ook Medellín, de op een na grootste stad van Colombia, werd verkend. Anouk ontdekte dat Medellín veel meer is dan alleen de stad van de (inmiddels overleden) drugsbaron Pablo Escobar.

Anouk Vial
5 mei 2017
Latijns-Amerika
Colombia
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

Met open armen ontvangen in Colombia

Veel mensen vinden het spannend om naar Colombia af te reizen of hebben een vertekend beeld van het land. Dat is ontzettend jammer, want de afgelopen jaren hebben er veel veranderingen plaatsgevonden. De meeste plaatsen zijn veilig om naartoe te reizen. En dat ontdekken van Colombia, dat zou ik iedereen dan ook aanraden om te doen!

Het leuke is namelijk dat Colombia qua toerisme nog in de kinderschoenen staat. De natuur is er nog ongerept, de steden authentiek en de bevolking ongelooflijk vriendelijk. Iedere reiziger wordt met open armen ontvangen (in het Spaans, want Engels spreken ze er nauwelijks) en iedereen wil je laten zien wat Colombia zo speciaal maakt. Ja, het is duidelijk: Colombia staat te popelen om ontdekt te worden.

De trots van Medellín

De reizigers die ik tijdens mijn reis tegenkwam, waren allemaal erg lovend over Medellín. Ik besloot de tweede stad van Colombia daarom ook een bezoekje te brengen tijdens mijn rondreis. Het bleek een ontzettend fijne stad, waar het heerlijk vertoeven is. Je kunt goed zien dat de regering de laatste jaren zijn best heeft gedaan om de boel hier op te knappen. De inwoners zijn dan ook erg trots op de metrolijn (de enige van het land) en de kabelbanen die zijn aangelegd om ze van de stad naar hun wijk te brengen. Een kabelbaanritje is dan ook iets wat niet mag ontbreken tijdens je reis. Zelf nam ik de kabelbaan naar Parque Arví, een park gelegen bovenop een berg in de stad. Na ongeveer een half uur zweven boven de stad en de boomtoppen bereikte ik het park, waar je heerlijk kunt wandelen. Ik belandde in een groene oase vol vogelgefluit, een groot contrast met de stad waar ik me kortgeleden nog bevond!

Leuk om te doen: een kabelbaanritje!

Plaza Botero: alles uit proportie

De inwoners zijn overigens niet alleen trots op hun moderne vervoersmiddelen, maar ook op stadsgenoot Botero: de beroemdste hedendaagse kunstenaar van Zuid-Amerika. Nieuwsgierig naar zijn kunst begaf ik me daarom naar Plaza de las Esculturas, ook wel Plaza Botero genoemd. Hier staan maar liefst 32 levensgrote beelden van zijn hand. Het zijn voornamelijk beelden van mensen of dieren waarbij de proporties niet kloppen: een groot hoofd bij een klein lijf of andersom. Heel vermakelijk! Mijn favoriete beeld was die van een grote kat waarbij de romp en poten veel te groot waren ten opzichte van de rest van het lijf.

De kunstwerken van Botero

De roemruchte geschiedenis van Medellín

Waar de inwoners van Medellín het minder graag over hebben is Pablo Escobar, de beroemdste drugsbaas ter wereld. Vanuit de stad regeerde hij over zijn drugsimperium, op een bepaald moment verantwoordelijk voor maar liefst 80% van de wereldhandel in cocaïne. Inmiddels zitten alle (nog levende) drugsbaronnen achter slot en grendel, maar om die roemruchte geschiedenis kunnen ze in Medellín toch echt niet heen.

Tijdens de stadstour waarbij alle belangrijke bezienswaardigheden aan bod kwamen was er volop aandacht voor deze historie en de veranderingsprocessen die na het oprollen van de drugskartels in gang zijn gezet. Verder getuigt een sculptuur van een vogel op Plaza de San Antonio van de drugsoorlog die hier heeft plaatsgevonden. Hij is ooit doorboord door een bom tijdens een aanslag waarbij vele slachtoffers zijn gevallen. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers hebben ze het verwoeste beeld laten staan en hebben ze de namen van de slachtoffers erin verwerkt. Een nieuw beeld is ernaast geplaatst als vredessymbool. Erg indrukwekkend…

De doorboorde vogel op Plaza de San Antonio getuigt van tijden waarin het leven heel anders was in Medellín

Weidse uitzichten en kleurrijke straten nabij Medellín

Vanuit Medellín breng ik ook nog een bezoek aan El Peñon de Guatapé, de grootste rots van het land. Deze rots is maar liefst 70 miljoen jaar oud! In een van de scheuren die in de loop der tijd zijn ontstaan, hebben ze een trap naar boven gecreëerd. Ik besluit me niet te laten kennen en klim via de meer dan 600 treden naar boven. Langzaam maar zeker komt het einde in zicht. Daar wordt ik beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Wat er zoal te zien valt? Het meer en de stuwdam en het nabijgelegen dorp Guatapé. Eenmaal terug beneden besluit ik dit dorp ook nog te verkennen. Het is er heerlijk slenteren door de smalle straatjes. Ik verwonder me over alle huizen en gebouwen die prachtig versierd zijn met uitbundige tekeningen. Vlinders, bloemen, boten… alles komt voorbij. Het past precies bij hoe de Colombianen zijn: warm en kleurrijk!

Links: Anouk (r) en het uitzicht vanaf El Peñon de Guatapé. Rechts: de kleurrijke huisjes van Gautapé

Wil jij je ook laten verrassen door Medellín? Bekijk dan onze Colombia rondreizen.