Op nog geen vijf uur vliegen van Amsterdam stap je een heel andere wereld binnen. Hier vind je drukke souks waar heerlijke geuren uit de restaurants hun weg naar buiten vinden, een woestijn die regelmatig dienst heeft gedaan als filmdecor, de mooiste wateren om te snorkelen (en op te drijven) én een van de zeven nieuwe wereldwonderen. We hebben het natuurlijk over Jordanië! Reisspecialist Ilona vertelt je welke 5 hoogtepunten je zeker niet wilt overslaan tijdens je vakantie in Jordanië.

Ilona Blom
7 juni 2022
Midden-Oosten
Jordanië
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Slapen in de woestijn

Je hebt net genoten van een heerlijke traditionele maaltijd en met een warme deken om je heen (want het is toch een beetje fris) kijk je je ogen uit. Sterren fonkelen aan de hemel en verder is het pikkedonker. Je bent in de Wadi Rum, in een luxe tentenkamp en beleeft een echt duizend-en-één-nacht-gevoel.

Deze woestijn slaan de meeste reizigers niet over tijdens hun vakantie in Jordanië. Terecht, want het is een prachtige omgeving met zandduinen, grillige rotsformaties en hier en daar zie je bedoeïenen met hun kamelen in de verte. Wist je dat de Wadi Rum veelvuldig het decor is geweest voor films? Zo kun je het herkennen uit Lawrence of Arabia, Star Wars en het recentere Dune. De Wadi Rum is een van de hoogtepunten van het land en mag je absoluut niet overslaan tijdens je vakantie in Jordanië.

Wadi Rum
Wadi Rum

Drijven in de Dode Zee

Je kent ze vast wel, de foto’s van drijvende vakantiegangers in zee al dan niet met een krant in de hand. Deze foto kun je ook maken op vakantie in Jordanië in de Dode Zee. Het is een van de laagst gelegen plekken op aarde en heeft een zoutgehalte van meer dan 30%. Naast een heleboel zout heeft de Dode Zee ook mineraalrijke modder. Insmeren, opdrogen en… je huid is weer heerlijk zacht!

Nog een praktische tip; ga niet de Dode Zee in met wondjes of net geschoren benen. Door het hoge zoutgehalte prikt dit namelijk enorm.

Drijven in de Dode Zee

De cultuurschatten van Amman

Amman is een grote, drukke stad, maar vertrek niet meteen. De hoofdstad heeft namelijk een aantal bezienswaardigheden die je zeker wilt bezoeken tijdens je vakantie in Jordanië. Zoals de oude Citadel en het Romeinse Amfitheater. Net buiten het centrum ligt de grootste moskee van Jordanië die geopend is voor reizigers (de King Abdullah I moskee) en op nog geen uur rijden ten noorden van Amman liggen de ruïnes van Jerash (een van de belangrijkste Romeinse-Griekse plaatsen). Een van de leukste dingen om te doen in Amman zelf is dwalen door de souks. Op deze marktjes ruik je de verse kruiden, zie je kleurrijke groenten en is het moeilijk om de lokale lekkernijen te weerstaan.

Geurige kruiden en specerijen op de markt in Amman
De citadel in Amman

Hoogtepunt van je vakantie in Jordanië: wereldwonder Petra

Denk je aan een vakantie in Jordanië, dan denk je ongetwijfeld aan Petra. Deze in de rotsen uitgehouwen stad is sinds 2001 een van de nieuwe zeven wereldwonderen. En om er te komen moet je een beetje moeite doen. Vanaf de ingang wandel je namelijk eerst twee kilometer door een smalle en hoge kloof. De eerste aanblik van de Schatkamer, zoals de bekendste tempel heet, is onvergetelijk. Wij raden aan om nog een wandeling te maken, namelijk naar het grootste monument van Petra; Ad Deir – ofwel het klooster. Het ligt verscholen in de bergen en na bijna 900 treden kun je dit in de rotsen uitgehouwen monument met eigen ogen aanschouwen.

Als je hier zo rondloopt is het je moeilijk voor te stellen dat hier echt mensen hebben gewoond. De Australisch – Nederlandse Marguerite van Geldermalsen heeft het gedaan! Ze werd verliefd, trouwde en kreeg kinderen. Over haar ervaringen heeft ze een boek geschreven; ‘Ik woonde in een grot’. Ze woont afwisselend in Jordanië en Australië en met een beetje geluk tref je haar in Petra.

Petra
Petra

Helder water, kleurrijke vissen en strand bij Aqaba

Wat is er nu fijner dan je vakantie in Jordanië afsluiten met een paar dagen strand?  Ten zuiden van Aqaba vind je prachtige resorts waar je heerlijk een paar dagen kunt vertoeven. Verwacht hier geen witte stranden en wuivende palmbomen, maar wel helder water om uren in te snorkelen of te duiken en voldoende faciliteiten om je vakantie in Jordanië op een relaxte manier af te sluiten.

Aqaba
Duiken in Aqaba

Zelf op vakantie naar Jordanië?

Enthousiast geworden? Bekijk onze rondreis naar Jordanië en ontdek deze magische bestemming zelf!