Rondreis Pantanal

De Pantanal is één van de grootste seizoensmoerassen ter wereld en een van de beste plekken van Brazilië om wild te spotten. Het is een geweldig natuurgebied van bossen, weilanden, savanne en water.

Shelley Waterman
Reisspecialist Tenzing Travel

Daarom een kwaliteitsreis naar Brazilië met Tenzing Travel

  • Unieke belevingen inbegrepen
  • Verblijven die een ervaring op zich zijn
  • Overnacht op A-locaties
  • Reizen per comfortabele auto met privéchauffeur
  • Ideaal reistempo voor een optimale ervaring
  • Volledig verzorgd op reis: van A tot Z geregeld
Hyacinthara's, Pantanal

Kunnen wij u helpen?

Wilt u meer weten over uw favoriete bestemming of vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Of bel ons direct:

020 - 398 93 98
Shelley Waterman

Reisspecialist Brazilië

Reisinformatie Pantanal

  • Over onze reizen

De Pantanal is een immens natuurgebied in het westen van Brazilië, ter hoogte van Bolivia en Paraguay. Het is groter dan de Benelux en voor meer dan 90% in privébezit van de grote fazenda’s: veeboerderijen met enorme kudde’s koeien. Het terrein is een en al afwisseling van bossen, weilanden, savanne en meertjes. Wat het gebied bijzonder en beroemd maakt is het feit, dat in de regentijd grote delen onderstromen met het water uit de rivieren. Daardoor is het gebied onbewoond gebleven en is intensieve landbouw onmogelijk. Flora en –vooral- fauna zijn rijk aan soorten, de diversiteit is enorm. Bezoekers hebben vaak het gevoel in een grote dierentuin rond te lopen. Grote delen zijn ontoegankelijk en ongerept, vooral in het centrale deel waar niemand komt. In de randzones liggen de veeboerderijen (soms van tienduizenden hectares) en sommige daarvan hebben hun deuren geopend voor bezoekers. Die boerderijen zijn de leukste plekken om te verblijven.

Omdat het kerngebied van de Pantanal ondoordringbaar is, wordt het opgedeeld in een noordelijke en een zuidelijke randzone, met elk hun ‘eigen’ aanvlieghaven: de stad Cuiaba voor het noordelijk deel en de stad Campo Grande voor het zuidelijk deel.

De fazenda’s en de lodges verschillen onderling in comfort en in hun aanbod van de verschillende habitat’s: de één biedt meer water en moeras (varen langs de oevers biedt altijd de grootste kans op het spotten van dieren), de ander beschikt over grote open savannelandschappen. Er is geen verschil tussen de noord- en zuidrand van de Pantanal. Maar met één grote uitzondering: voor het spotten van de jaguar is de Noord-Pantanal het aangewezen gebied.

Wat is er te zien?

Vooral veel leuke beesten! De reuzenmiereneter (in open veld), de tapir (langs de rivieroevers), heel veel capibara’s (waterzwijnen) die altijd in de waterhyancinthvelden aan het wroeten zijn of anders wel in het water rondzwemmen, kaaimannen, gordeldieren, apen, reuzenotters en natuurlijk ongelofelijk veel vogels: de prachtige reuzenooievaar oftewel jabiroe, de grote kleurige ara’s waarvan de blauwe hyancinthara vooral tot de verbeelding spreekt, roofvogels, zangvogels, wevers, waad- en moerasvogels en dat alles in grote hoeveelheden.
Brazilië heeft in dit gebied de tegenhanger van de ‘Big Five’ in Afrika geïntroduceerd: de ‘Big Three’ van de Pantanal; de jaguar, de tapir en de gemiddeld 30 kilo wegende reuzenotter.

Regenseizoen

De overstromingen zijn lang niet elk jaar, verschillen in duur en verschillen in hoogte: soms maar enkele tientallen centimeters tot hier een daar ruim een meter. De lodges met hun directe omgeving liggen altijd op de hogere delen en zijn dus droog. Maar niet altijd meer per auto bereikbaar, je wordt er dan in een bootje naar toe gevaren. De excursies worden aangepast met meer varen en minder wandelen. Beesten zijn er altijd.

Beste reistijd de Pantanal

Er zijn twee uitgesproken seizoenen: het regenseizoen van december tot en met maart en waarin grote delen van de Pantanal kunnen onderstromen (niet elk jaar) en het droge seizoen van juli tot en met oktober, dan is het broedseizoen. De meeste bezoekers komen in de droge tijd, omdat er meer landgebonden excursies kunnen worden gedaan zoals wandelen en paardrijden, de dieren meer geconcentreerd in de poelen en moerassen zitten en er mooie open gras- en savannelandschappen zijn.

Chapada dos Guimarães

Een bezoek aan de Noord-Pantanal is goed te combineren met de Chapada dos Guimarães, zo’n 65 km ten noorden van Cuiabá. Het is een landschap van tafelbergen met watervallen, bossen en schitterende uitzichtspunten. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Bonito

Als u naar de Zuid-Pantanal reist, dan is een combi met het dorp Bonito aan te raden, vooral als u met kinderen reist. Het ligt in de Serra de Bodoquena en is het centrum voor sportieve en avontuurlijke vakanties. Het kalkzandsteengebergte zit vol met grotten, onderaardse rivieren en meertjes en de bergbeken bieden met hun kristalhelder water fantastisch waterplezier met snorkelen en zwemmen. In het kalkgebergte zijn (druipsteen-)grotten ontstaan en op andere plekken is de bodem ingezakt (dolines), waarin diepblauwe meren zijn ontstaan. Sommige daarvan zijn prachtige duikplekken. Op de rotsbodem van de rivier zijn door erosie soms grote holen uitgeslepen waarin het heerlijk zwemmen is in het opgewarmde water. Verder: paardrijden, rafting, potholing, mountain-biking en grotduiken. Hoogtepunten zijn de Gruta do Lago Azul, stroomafwaarts snorkelen in de Rio Sucuri of in de Rio da Prata en de doline Buraco das Araras met de bonte groenvleugelara’s.