Op vakantie naar Botswana staat bij veel reizigers op de bucketlist. En terecht want hier vind je volop wild, spectaculaire zonsondergangen en uitgestrekte natuurparken met tot de verbeelding sprekende namen zoals de Okavango Delta en Chobe National Park. Reisspecialist Ilona Blom ging op vakantie in Botswana en vertelt over haar onvergetelijke ervaringen.

Ilona Blom
9 mei 2022
Afrika
Botswana
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Vliegen naar de Okavango Delta

De Okavango Delta was het absolute hoogtepunt van mijn vakantie in Botswana. Alleen de reis er naar toe al was onbeschrijfelijk. Deze begon op de luchthaven van Maun, waar het vliegtuigje klaar stond dat ons naar de grootste binnenlandse delta ter wereld zou brengen. Na een eerlijk potje ‘kop of munt’ mocht ik plaats nemen naast de piloot. En eerlijk is eerlijk, vliegen in zo’n klein toestel was wel even spannend. Met kriebels in mijn buik stegen we op en vlogen nog even boven de stad. Maar al snel maakte de urban jungle plaats voor de echte jungle en werden de kriebels omgezet in verbazing. Want wat was dit mooi! Onder ons kronkelden rivieren van links naar rechts en zagen we de wuivende papyrus rietpalmen. Ons geluk kon niet op toen we ook olifanten, giraffen en nijlpaarden zagen. Nu al en we waren nog niets eens bij ons camp aangekomen.

Vliegen boven de Okavango Delta in Botswana
Olifanten in de Okavango Delta

Bijzondere geluiden in de nacht

Eenmaal daar aangekomen bracht ik eerst mijn koffer naar de luxe safaritent. Er stond een fijn bed voor me klaar en ik had een eigen toilet en douche. De nacht bleek echter het allermooiste aan verblijven in een safaritent. Slechts door een canvas-doek gescheiden van de Afrikaanse wildernis, luisterde ik met gespitste oren naar alle dierengeluiden. Een lachende hyena, het getrompetter van olifanten en de volgende ochtend hoorden we dat andere reizigers het brullen van leeuwen hadden gehoord. Ongelooflijk!

 

Uitzicht op de Okavango Delta in Delta Camp, Botswana.

Op vakantie in Botswana; boottochtjes, wandelingen en heel veel dieren

Onze gids nam ons tijdens de tweede dag van onze vakantie in Botswana mee door de Okavango Delta. We maakten wandelingen over de eilanden en maakten boottochtjes met de mokoro. Daarmee voeren we bijna geluidloos over de slingerende rivieren en konden we de dieren van heel dichtbij zien. Een mokoro heeft iets weg van een uitgeholde, halve boomstam die gelukkig blijft drijven. Het water van de delta is namelijk het thuis van vele krokodillen en nijlpaarden. Onze gids gaf dan ook het niet geheel overbodige advies om je handen binnenboord te houden. Dat deed ik dan ook braaf. Per twee personen zaten we in het primitieve bootje plus een ranger die met een lange, stevige stok het bootje voortduwde. Ik voelde mij erg kwetsbaar, want erg stabiel voelt dit smalle vervoermiddel niet. Niet veel later hoorde ik echter niets anders om mij heen dan vogel- en kikkergeluiden en kon het ontspannen beginnen. Ademloos keek ik naar een groepje nijlpaarden dat aan het genieten was van de zon. Totdat op nog geen drie meter afstand van de boot een krokodil zijn kop omhoog stak en het tafereel ook wel even gade wilde slaan… Een van de allermooiste momenten tijdens mijn boottochtje? Dat was toen een groep olifanten de rivier overstak waarbij ze elkaars staart vasthielden, iets dat ik tot dan toe alleen in films had gezien!

Olifanten steken de rivier over in de Okavango Delta, Botswana.
Varen in de Okavango Delta, Botswana.

Ga op safari in Chobe National Park

Wanneer je op vakantie in Botswana bent bezoek je natuurlijk niet alleen de Okavango Delta. Chobe National Park wil je ook zeker aandoen. In dit park (dat aan Namibië grenst) vind je de grootste populatie olifanten van heel Botswana. Ik heb mijn ogen hier echt uitgekeken, de camera bleef maar klikken met alle dieren die ik hier zag. Want in Chobe komen niet alleen olifanten voor, maar ook giraffes, zebra’s, nijlpaarden en leeuwen. Net op het moment dat we dachten dat we alles gezien hadden, sprong er een luipaard samen met haar jong op een dode boomstronk voor ons. Dat was nog eens een geweldige afsluiter van onze safari in het park!

Luipaard met jong in Chobe National Park, Botswana.
Nijlpaarden in Chobe National Park, Botswana.

Bezoek ook de Victoria Falls tijdens je vakantie in Botswana

Ga je net als ik op vakantie in Botswana, dan kun je het niet overslaan; de Victoria Watervallen in Zimbabwe. Vanuit Kasane zijn deze breedste watervallen van Afrika goed te bezoeken tijdens een dagtrip. Toen ik zelf aankwam in het stadje Victoria kon ik er al niet meer om heen. Ik hoorde het water al van een afstand vallen en zag af en toe de waterdampen boven de boomtoppen uitkomen! In het park volgde ik een pad dat me langs de mooiste plekjes bracht. Aan de overkant zag ik hoe grote hoeveelheden water over de richel naar beneden stortten en onder me zag ik de kolkende Victoriarivier. Schitterend!

Tip: door alle nevel blijf je hier niet droog, maar mocht je je poncho vergeten zijn; bij de entree van het park worden deze verkocht door enthousiaste verkopers.

Nu ik Botswana heb bezocht, vraag ik mij af of een ander land mij ooit nog zo zal verrassen. Ik ben verliefd geworden op de natuur, de dieren, de hitte, de geuren en kleuren van dit land.

Uitzichtpunt bij Victoria Falls, Zimbabwe.

Zelf op vakantie naar Botswana?

Enthousiast geworden? Bekijk dan ook het fotoverslag van Botswana met daarin de prachtige foto’s die onze reisspecialisten hebben gemaakt, of maak zelf een onvergetelijke reis naar Botswana!