Buffalo City: waarschijnlijk had je er nog niet eerder van gehoord. En dat is zonde, want deze onontdekte gemeente aan de Zuid-Afrikaanse Oostkaap heeft veel te bieden. Hier spot je wildlife in malariavrije nationale parken, hike je langs grillige kusten en maak je kennis met de tradities van de Xhosa. Buffalo City is dan ook met recht authentiek, adembenemend en avontuurlijk te noemen. Reisspecialist Ilona vertelt.

Ilona Blom
13 december 2017
Afrika
Zuid-Afrika
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Authentiek: maak kennis met de Xhosa

Midden in de glooiende landschappen van de Eastern Cape liggen de traditionele Xhosa-dorpjes, die voornamelijk uit vrolijk gekleurde hutjes bestaan. Als je in een van die dorpjes aankomt, moet je jezelf in de arm knijpen: het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stil gestaan!

De vrouwen lopen regelmatig in traditionele kledij, een dorpsoudste overziet wat er gaande is en ze spreken met elkaar in het Xhosa (waarbij ze veel ‘klikgeluiden’ maken). De kinderen vermaken zich buiten met elkaar en in het plaatselijke restaurant neem je voor de lunch plaats op een lemen vloer. Moderne faciliteiten vind je hier niet; authenticiteit, eeuwenoude tradities en een ongelooflijk warm welkom wel.

Xhosa
Hutten van de Xhosa

Adembenemend: de mooiste natuurparken

Naast authentiek, is Buffalo City ook werkelijk adembenemend. In de verschillende natuurparken komt dit het beste tot uiting. Zo vind je op 20 kilometer van de stad East London het Gonubie Nature Reserve. Een enorm drasland, met mooi aangelegde wandelpaden. Hier kun je meer dan 130 verschillende vogelsoorten spotten, waaronder de Grijze Kroonhaan. Het is heerlijk om door zo’n groene omgeving te struinen, te genieten van het landschap en te luisteren naar het gekwetter van de vele vogels.

Ga je liever op zoek naar de koning van het dierenrijk? Dan zit je in het Mpongo Private Game Reserve goed. In dit malariavrije park leven onder andere leeuwen, olifanten, zebra’s, giraffen en antilopen. Er zijn reguliere game drives, maar ook game drives tijdens zonsopgang en ’s nachts. Dat maakt het nét wat specialer. Uiteraard kun je ze ook met elkaar combineren. Mijn tip? Neem plaats in het restaurant voor een overheerlijke maaltijd. Vanuit het restaurant kijk je uit op een van de drinkplaatsen van de dieren. Met een beetje geluk zie je er zelfs een aantal nijlpaarden!

Kraanvogel
Zebra's in Zuid-Afrika

Avontuurlijk: stranden voor de surfers, mountainbikers en hikers

Buffalo City is de scheidslijn tussen twee van Zuid-Afrika’s mooiste kusten: de grillige Wild Coast richting Durban en de zonovergoten Sunshine Coast richting Port Elizabeth. Maar Buffalo City heeft op dit gebied ook heel wat in zijn mars. De gemeente kent 14 prachtige stranden (waaronder Gonubie Beach) en een kustlijn van maar liefst 68 kilometer! Urenlange strandwandelingen zijn hier dan ook eerder regel dan uitzondering.

Wil je meer dan alleen wandelen? Nahoon Beach is een paradijs voor liefhebbers van zwemmen en surfen. De beste golven vind je bij Nahoon Reef, dat als een van ’s werelds beste surflocaties geldt. Het is niet voor niets dat  hier regelmatig de wedstrijden voor de nationale surfkampioenschappen plaatsvonden. Als mountainbiker kun je hier ook je hart ophalen, want langs de kust zijn schitterende routes uitgezet. Voor meer uitdagende routes trek je landinwaarts, bijvoorbeeld richting Hogsback.

Tot slot mag de Strandloper Hiking Trail niet ontbreken in dit rijtje. Deze wandeling van zo’n 60 kilometer begint in Kei Mouth en eindigt in Gonubie. In vijf dagen tijd voert hij je langs de kust, door ongerepte natuur en naar dorpjes zoals Morgan Bay. Vergeet niet om goed om je heen te kijken, want langs de kust kom je veel scheepswrakken tegen en wie weet zie je zelfs een walvis, zeehond of dolfijn in de verte zwemmen.

Nahoon Reef
Bat's Cave

Ben je al eerder in Zuid-Afrika geweest? Dan is het ongepolijste Buffalo City de perfecte reden om nog eens terug te keren naar dit bijzondere land. Of combineer het tijdens je eerste bezoek aan Zuid-Afrika met de Tuinroute! Enthousiast geworden? Neem dan contact met ons op!