Ben jij op zoek naar het eeuwige geluk? Dan vind je dat misschien wel bij het monument Borobudur in Indonesië. Want de legende gaat: wie het Boeddhabeeld in het midden van een van de stoepa’s kan aanraken, wordt gezegend met het eeuwige geluk.

Bart Pomp
27 november 2020
Azië
Indonesië
Reisspecialist Bart in de Fish River Canyon

Vihara Buddha Ur

Op het eiland Java in Indonesië is het grootste Boeddhistische monument ter wereld te vinden. “Vihara Buddha Ur” (letterlijk vertaald vanuit het Sanskriet: “Boeddhistische tempel op de berg”) is hét icoon van het Boeddhisme. Wie ‘s ochtends het monument bezoekt, moet dan ook niet raar opkijken als groepen pelgrims rondjes lopen op de verschillende etages van het monument. De tempel wordt ook vandaag de dag nog actief gebruikt als gebedsoord. Wie op een van de hogere verdiepingen uitkijkt over de jungle, genietend van de opkomende zon, gelooft direct dat dit een magische en spirituele plek is.

De zonsondergang vanaf Borobudur.

Verscholen onder de begroeiing

Borobudur heeft een rijke geschiedenis, maar het fascinerende is dat de tempel, hoewel reeds gebouwd in de tijdperiode 750 – 850, pas in de 19e eeuw herontdekt werd door nieuwsgierige kolonisten. In 1814 werd de tempel, verscholen onder de begroeiing, gevonden door de Nederlandse Hermann Cornelius en zijn Engelse Luitenant-Gouverneur Thomas Stamford Raffles. Het plan om alle overtollige flora te verwijderen werd rond 1835 voltooid. Na jaren zwoegen was Borobudur toen eindelijk weer in al haar glorie te zien.

Borobudur stond, in 1882, op de nominatie om afgebroken te worden. De bouwkundige toestand was zo slecht dat geopperd werd om het monument volledig te slopen. Gelukkig is dat gevaar inmiddels geweken.

Rijke omgeving

Borobudur is deze dagen ongekend populair, het is het meest bezochte monument in Indonesië . Reizigers van over de hele wereld komen hier samen om de magie van Borobudur mee te maken. De reliëfs op de muren, de enorme stenen stoepa’s en het uitzicht op het omringende jugle-landschap en de actieve vulkaan Merapi maken het een waar sprookje. Onze tip is om een fiets te huren in de omgeving van Borobudur. Zo kun je na je bezoek aan de tempel op de fiets stappen en beginnen met het verkennen van de schitterende omgeving. Je fietst dan door de weelderige natuur, stopt bij een lokaal theehuisje, of je gaat richting Candi Menut en Candi Pawon. Deze tempels liggen niet al te ver van Borobudur en zijn ook de moeite waard om te bezoeken.

Wil je ook een rondreis door Java met een bezoek aan Borobudur? Bekijk dan onze Rondreis door Indonesië.