Dé reden om een reis naar Noorwegen te maken? Dat zijn natuurlijk de spectaculaire fjorden! Wist je dat er in Noorwegen meer dan duizenden fjorden te bewonderen zijn? Maar waar te beginnen? Welke te ontdekken? Reisspecialist Ilona helpt je op weg en vertelt wat de vijf mooiste fjorden van Noorwegen zijn.

Ilona Blom
24 mei 2022
Europa
Noorwegen
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Wat is een fjord?

Fjorden; ze zijn prachtig! Maar wat zijn het nu precies? Fjorden zijn steile inhammen in een bergachtige kust, die zijn uitgesleten door de enorme stuwingen van gletsjers onder de zeespiegel. Ze worden omringd door imposante kliffen en vaak vind je er klaterende watervallen, gletsjers, bergen en/of kleine dorpen in de omgeving. Als natuur-, wandel- of fotografieliefhebber ben je dus helemaal in je element wanneer je een fjord bezoekt. Nu dat is duidelijk is… op naar de vijf mooiste fjorden van Noorwegen!

1. Geirangerfjord; het bekendste fjord van Noorwegen

Een absolute nummer één kiezen voor dit lijstje met mooiste fjorden van Noorwegen is haast onmogelijk; de fjorden uit dit overzicht hebben allemaal hun eigen charme. Laten we daarom beginnen met de bekendste van de vijf: het Geirangerfjord. Dit 15 kilometer lange fjord heeft alles wat je van een fjord mag verwachten: imposante bergen (met toppen die bijna altijd gehuld zijn in een dik pak sneeuw), spectaculaire kliffen, helder water en schilderachtige dorpjes.

Waar dit fjord echter echt vooral bekend om staat zijn de ontelbare watervallen die langs de steile kliffen naar beneden storten, waarvan de bekendste de ‘De Syv Søstrene’ oftewel de “Zeven Zusters” zijn.

Geirangerfjord

De beste manier om dit (volgens velen) mooiste fjord van Noorwegen te ontdekken? Per boot natuurlijk! Zo kun je namelijk dichtbij de watervallen komen. Voel je de spetters? Wanneer je tussen de honderden meters hoge wanden van het fjord vaart besef je ook hoe nietig en klein we zijn, en als de zon dan ook nog gaat schijnen zie je de mooiste regenbogen bij de watervallen ontstaan. Een ultiem geluksmomentje!

Wil je het fjord in volle glorie van bovenaf bewonderen? Rijd dan via de vele haarspeldbochten van de Nibbevegen naar Dalsnibba. Hier vind je de Geiranger Skywalk. Vanaf dit uitkijkplatform kijk je maar liefst 500 meter de diepte van het fjord in! Met uitzicht over het Geirangerfjord, de bergen en de Blåbreen-gletsjer kan ik dit uitzicht niet anders omschrijven dan fenomenaal. En het fijne is; dit uitzichtpunt is gewoon met de auto te bereiken. Ideaal!

Waterval in het Geirangerfjord
Geiranger Skywalk

2. Nærøyfjord; het smalste fjord van Noorwegen

Ten zuiden van het Geirangerfjord ligt een ander fjord dat absoluut tot de mooiste fjorden van Noorwegen behoort: het Nærøyfjord. Een ongerept en dramatisch exemplaar, dat op sommige plekken slechts 250 meter breed is (en daarmee het het smalste fjord van Noorwegen). Doordat het fjord zo smal is en omringd wordt door de bergen is het water er kalm, waardoor je het fjord makkelijk zelf kunt verkennen.

Stap in een kajak, peddel door het diepblauwe water naar plekken waar je met de boot niet komt en geniet van het uitzicht op besneeuwde bergtoppen, steile rotswanden en de rode huisjes en boerderijen die verspreid door het landschap liggen. Vliegt er daar een zeearend boven je hoofd? En zwemt er daar een groepje dolfijnen even verderop? Met je kajak door het water van dit fjord glijden is één groot avontuur. Je begrijpt ongetwijfeld waarom het op mijn lijstje met mooiste fjorden van Noorwegen staat.

Nærøyfjord

3. Lysefjord; het meest duizelingwekkende fjord van Noorwegen

Het Lysefjord is waarschijnlijk het eerste fjord wat je tegenkomt wanneer je vanuit het zuiden door Noorwegen reist. De naam van dit fjord zegt je in eerste instantie misschien niet meteen iets, maar als ik je een foto van het beroemde rotsplateau ‘de Preikestolen’ laat zien, gaat er vast een belletje rinkelen. Midden in de ruige natuur van het Lysefjord steekt deze enorme rotswand maar liefst 604 meter loodrecht boven het water uit, als een preekstoel. Je begrijpt; hiervandaan heb je een duizelingwekkend uitzicht over de hoge bergtoppen en granieten rotsformaties van dit woeste fjord! En dat is ook precies de reden waarom het Lysefjord in dit rijtje met mooiste fjorden van Noorwegen thuishoort. Goed om te weten: de wandeling naar de Preikestolen is acht kilometer lang, waarbij je door bossen en langs bergmeren hiket én over rotsen klautert. Goede wandelschoenen zijn dus een must.

Ben je niet zo’n fan van intensieve hikes? Je kunt het Lysefjord en de Preikestolen ook vanaf het water bewonderen tijdens een boottochtje, waarbij je ook geniet van het uitzicht op de indrukwekkende bergen, glinsterende watervallen, de bergboerderijen en grazende geitjes tussen de rotsen.

Preikestolen
Kjeragbolten in het Lysefjord

4. Trollfjord; het meest dramatische fjord van Noorwegen

Of er in het noorden van het land ook noemenswaardige fjorden zijn? Jazeker! Het slechts twee kilometer lange Trollfjord (gelegen bij de Lofoten) hoort ook in dit rijtje met mooiste fjorden van Noorwegen thuis. Het is een van de meest dramatische fjorden van het land en er zijn geen wegen, dus de enige manier om dit natuurwonder te ontdekken is per boot.

Vaar door de smalle opening het fjord in en bewonder de steile kliffen die tot de hemel lijken te reiken, de prachtige watervallen en de zeearenden in de lucht. Kijk niet alleen omhoog naar deze indrukwekkende vogels, maar werp ook regelmatig een blik op het water. Wie weet zie je dan wel walvissen, zeehonden of zelfs witsnuitdolfijnen voorbij zwemmen!

Varen door het Trollfjord

5. Reinefjorden; het meest idyllische fjord van Noorwegen

Op de Lofoten liggen de Reinefjorden en de ideale manier om deze te verkennen is per kajak. Je start dan vanuit het pittoreske vissersdorpjes Reine (dat aan de monding van het Reinefjord ligt) en peddelt langs de idyllische rode vissershuisjes in de haven en vervolgens langs witte stranden en kleine eilandjes met vogelkolonies. Terwijl je door het fjord drijft kijk je uit op de bergpieken van de Lofoten. Hoe kan een mens daar niet gelukkig van worden? Deze tocht is ieder moment in het jaar schitterend, maar krijgt nog een extra dimensie tijdens de middernachtzonperiode, wanneer de warme gloed van de zon de horizon oranje kleurt.

Ook een aanrader: beklim de Reinebringen. Dit is een van de hoogste bergen van de Lofoten. De klim is behoorlijk steil, maar vanaf de top heb je een ongekend uitzicht over de Reinefjorden, de rode vissershutjes van Reine en de imposante bergen. Een prachtig plaatje waar je urenlang van kunt genieten.

Reine, Lofoten
Reinebringen

Zelf de mooiste fjorden van Noorwegen bewonderen?

Dit waren de vijf mooiste fjorden van Noorwegen, maar met duizenden fjorden in totaal valt er nog veel meer te ontdekken! Wil je meer tips over welke fjorden je kunt bezoeken? Vraag het onze specialisten of stippel je eigen rondreis door Noorwegen uit. Misschien is onze reis ‘The Norwegian Fjords Explorer’ iets voor jou?