Op workation naar Noorwegen? Nou daar hoefde ik niet over na te denken, dat was direct een enthousiaste jaaaa, dat wil ik! Voor wie nog niet eerder van de term ‘workation’ heeft gehoord, dat is een combinatie van werken en vakantie vieren. Travelnauts huurde voor 5 weken een huis in Noorwegen, op een klein uurtje vanaf Bergen. Dit huis is groot genoeg voor zo’n zes collega’s per week. Ik ga met collega’s in de 3e week. Zo kan ik nog even wat tips van de andere groepen ophalen voordat wij vertrekken. Want wat trek je bijvoorbeeld aan naar een van de regenachtigste steden van Europa?

Nieuwsgierig naar de workation in Bergen? Lees snel verder. 

Judith van der Zwaard
21 juni 2024
Europa
Noorwegen

De start van onze workation

Eindelijk is het dan zover, tijd voor onze workation naar Noorwegen! Met KLM hebben we een goede vlucht en komen aan in Bergen. We halen de huurauto op en rijden rechtstreeks naar ons onderkomen voor de komende week. ’s Avonds gaan we lekker uiteten, want op zondag zijn de supermarkten niet open in Noorwegen. Wel goed om aan te denken als je zelf hiernaartoe op reis gaat. Gelukkig hebben onze collega’s wel wat boodschappen gehaald voor ons ontbijt en lunch de volgende dag.

Na het nodige geklets, want tja het (nog beter) leren kennen van de collega’s hoort er natuurlijk ook bij, zijn we klaar om de eerste dag af te ronden. De komende dagen zullen we optijd beginnen met werken, zodat we daarna de tijd hebben om eropuit te gaan. We hebben enkele excursies al gepland staan, maar er is ook ruimte voor eigen invulling. In deze blog richt ik me tot een paar van de leukste excursies.

Fietsen door Bergen

Om Bergen te verkennen, is het leuk om op de fiets te stappen. Samen met een gids gaan we op pad langs de highlights van de stad in ongeveer 2,5 uur tijd. De collega’s die eerder al zijn geweest hadden een e-bike, maar wij werden verrast en moeten toch echt zelf wat harder trappen. Dit bleek gelukkig allemaal mee te vallen met de mountainbikes waar wij op fietsten. Er zit slechts één echt steil klimmetje in de route. Wat een sfeervolle stad en vriendelijke bewoners, dat valt als eerste op. We fietsen door een natuurrijk gebied, langs kleurrijke huisjes, ontdekken de geschiedenis als Hanzestad, de moderne ontwikkelingen en lopen met de fiets aan de hand ook even over de vismarkt, voordat we de tour in de cruisehaven eindigen op de plek waar we ook zijn gestart.

Fløibanen; genieten op Fløyen

Als je in Bergen bent, dan is het wel een must om de Fløibanen naar de top van de berg Fløyen te nemen. In enkele minuten brengen twee wagons je van het centrum van de stad naar boven. Op een hoogte van zo’n 320 meter heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad… Ik blijf maar foto’s maken.

Je kunt natuurlijk deze kabelbaan weer terug naar beneden nemen, maar ik raad je aan om dat niet te doen. Deze berg is namelijk ook het perfecte startpunt voor verschillende wandelroutes en er is er altijd wel een geschikt voor jou. Je loopt direct in een natuurlijke omgeving, echt prachtig. Onderweg kom je langs verschillende uitzichtpunten waar je kunt genieten van het uitzicht op het fjord, de bergen en de stad. Zo’n 45 minuten later waren wij weer beneden.

Heb je wat langer de tijd, dan is de wandeling Vidden leuk om te volgen. Zo wandel je in ongeveer 5 uur tijd van de berg Fløyen naar de berg Ulriken. De route andersom kan natuurlijk ook.

Leuk om te weten: Bezoek je Fløyen in de zomer? Dan deel je de wandelroutes met de ietwat ondeugende geiten. Hoe warmer het wordt, hoe hoger de geiten zullen vertoeven.

Eenmaal beneden hebben wij onszelf getrakteerd op een heerlijke hotdog bij de inmiddels beroemde hotdogkraam ‘Trekroneren’. Wij kozen de rendierworst met Jeneverbessaus, maar ze hebben nog vele andere varianten.

Op Fjordsafari

Bergen wordt gezien als het hart van de fjorden, dus keuze genoeg. De twee bekendste Hardangerfjord en Sognefjord zijn vanuit Bergen te bezoeken. Wij hebben gekozen voor de fjordsafari in de omgeving van Flåm tijdens deze workation. Flåm ligt op een ruime 2 uur vanaf Bergen (voor ons nog een uurtje verder). Eenmaal aangekomen bij de kade, hijsen we ons in een speciaal pak en stappen op de RIB-boot. Na wat instructies gaat het gas erop en scheren we door het Aurlandsfjord en een stukje van Nærøyfjord. Ik vind dit fantastisch! En mijn collega’s ook, we zitten allemaal met een grote glimlach op het gezicht in onze ‘Minion-pakken’.
Zo af en toe minderen we vaart en weet onze Zweedse gids (ja echt) ons bijzonder veel te vertellen over de verschillende watervallen, dorpjes en legendes. Ik geniet volop van de uitzichten én van de zeehondjes die we onderweg hebben gespot. Helaas geen dolfijnen, bruinvissen of verdwaalde walvissen gezien, maar dat mag de pret niet drukken. Wat is dit een leuke manier om de fjorden te bewonderen.

Uitzicht op dorpje in Aurlandsfjord

Flåmbanen met mountainbiketocht

Na de fjordsafari is het tijd om de omgeving van Flåm op het land te gaan verkennen. We stappen in de Flåmsbana trein en onze fietsen reizen mee. Eenmaal vertrokken zien we wederom klaterende watervallen en fantastische landschappen met soms zelfs nog een beetje sneeuw op de bergtoppen. Halverwege kun je even uitstappen om een krachtige waterval te bekijken. Eenmaal boven, halen we de fietsen uit de trein en wandelen we naar ons startpunt. We beginnen met wat scherpe haarspeldbochten. Het is dus eerst even wennen, maar zodra we onze draai gevonden hebben, gaan we steeds harder. Maar ook weer niet te hard, je zou zo alle mooie plekjes voorbijrijden. Op de route komen we nog een kudde geiten tegen over de volle breedte van het pad… ehh en nu? Nou gewoon rustig ertussendoor manouvreren.

Onze tips:

  • Kom optijd en zorg dat je als eerste je plekje kunt kiezen aan een raam dat open kan. Zo kun je onderweg ook mooie foto’s maken.
  • Wanneer je de haarspeldbochten wilt vermijden, dan kun je er ook voor kiezen om met de zipline te starten en daarna met de mountainbike verder te gaan.
Mountainbiken in omgeving Flambanen

Fantastische ervaring

Onze workation week in Bergen is voorbij gevlogen. Ondanks dat het lange dagen zijn, voelde dit absoluut niet zo. Na een excursie was ik eigenlijk alweer vergeten dat ik ervoor ook nog had gewerkt. Misschien dat het ook meespeelt dat het er in deze tijd bijna niet donker wordt. Dat is overigens de eerste nacht wel even wennen. Neem dus voor de zekerheid een slaapmasker mee. Want ookal hangt er raambekleding, het licht komt langs de kiertjes gewoon binnen, waardoor het ’s nachts al lijkt dat het dag is.

Wij kijken terug op een fantastische ervaring!