Een reis naar Patagonië betekent een reis naar besneeuwde bergtoppen, indrukwekkende gletsjers, diepblauwe meren en een oneindig netwerk aan wandelpaden. Maar welke wandelroutes zijn een absolute must tijdens een bezoek aan Patagonië? Reisspecialist Bart bezocht Patagonië en heeft heel wat mooie wandelingen mogen maken. In deze blog deelt hij zijn top vijf van de mooiste wandelroutes en lees je zijn persoonlijke ervaring!

Bart Pomp
1 mei 2024
Latijns-Amerika
Argentinië
Reisspecialist Bart in de Fish River Canyon

1. Laguna de Los Tres vanuit El Chaltén

Tijdens mijn verblijf in El Chalten stond een hike naar Laguna de Los Tres met stip op één voor mij. De weersvoorspellingen gaven één dag aan met volop zon en helder weer. Dit was dan ook de dag dat we rond 8 uur zouden starten aan onze hike. De wandelroute is in het totaal 22 kilometer (retour) en we hebben hier dan ook vrijwel de hele dag over gedaan.

Het eerste stuk van de wandelroute is heuvelachtig, maar het wandelen door de bossen is heerlijk. Zo hebben we geen last van de wind en lopen we lekker in de schaduw. Terwijl we af en toe in de zon lopen en de lucht blauw is, zien we in de verte dat de bergen nog altijd in een wolkendek zijn verhuld. Na 9 kilometer nemen we een laatste pauze (tot zover was de wandeling goed te doen) en geeft het bord aan dat het vanaf nu erg zwaar klimmen wordt. Over de laatste kilometer doen we bijna een uur en we vragen ons regelmatig af waarom we deze wandeling ook alweer aan het maken zijn. Tot we bij het uitzichtpunt komen en we de spectaculaire bergtoppen zien… We zijn nog vroeg in het seizoen, waardoor het meer nog helemaal bevroren is. Hoe langer we wachten, hoe meer het opentrekt en steeds duidelijker wordt dat het zwoegen het meer dan waard is geweest! Vanuit Laguna de Los Tres is het nog een kleine klim naar Lago Sucia, een ander prachtig meer met een werkelijk schitterend uitzicht.

2. Base Las Torres

Dit is de bekendste, mooiste én zwaarste wandeling die ik heb gemaakt in Torres del Paine. Vanuit het Torres del Paine Welcome Center start deze 20 kilometer lange wandelroute naar het mooiste uitzichtpunt van Torres del Paine. Bereid je tijdens deze wandeling voor op alle weersomstandigheden. Zo is er op het laatste stuk van de wandeling vaak erg veel wind aanwezig en door het hoogteverschil van ruim 1.000 meter kunnen ook de temperaturen erg verschillen.

Het eerste stuk is eenvoudig en nog niet zo spannend. Toch wordt er al snel behoorlijk geklommen tot de Los Vientos pass wordt bereikt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de vallei. Het is echt een aanrader om daarna een pauze te nemen bij Refugio Chileno. Bij ons was het mistig, maar bij helder weer zit je hier heerlijk op het terras met uitzicht op de bekende Las Torres bergen. Hierna hebben we een heel stuk verder door de vallei gewandeld. Heerlijk rustig door de bossen, dus geen last van wind en met weinig hoogteverschillen. Goed om de benen even te laten rusten, want we hoorden van wandelaars die al op de weg terug waren dat ons nog een pittige klim te wachten stond! Voordat we het bos uitliepen hoorden we de wind al en besloten we net als vele andere wandelaars ons windjack alvast weer aan te doen. Hierna begon het zwaarste gedeelte over rotsen; vol in de wind en voor mijn gevoel recht omhoog. Het was een pittige klim, maar we werden getrakteerd op één van de meest bijzondere uitzichten die ik ooit heb gezien. We zaten op de rotsen in de zon (en vooral uit de wind) te genieten van het meer met op de achtergrond de welbekende drie torens.

3. Perito Moreno Gletsjer vanuit El Calafate

In Patagonië zijn de wandelroutes over het algemeen erg uitdagend en lang. Na het maken van intensieve hikes, hadden wij behoefte aan een eenvoudige wandeling. Ondanks dat de wandelpaden bij de Perito Moreno Gletsjer eenvoudig en goed aangelegd zijn, is de natuur er zeker niet minder indrukwekkend. Vanaf de grote parkeerplaats vertrekken shuttlebusjes naar de gletsjer waar je verschillende eenvoudige wandelroutes kunt nemen. In het totaal zijn er vier wandelroutes die allemaal ongeveer één tot anderhalf uur in beslag nemen en met elkaar verbonden zijn. Wij kozen voor de Low Trail (rood), Central Trail (oranje) en de Coast Trail (blauw).

De Low Trail was absoluut onze favoriet. Hier wandel je erg dicht langs de gletsjer en hebben we zelfs een stuk van de gletsjer zien afbreken en in het gletsjermeer zien vallen. De knal die het geeft is immens en kwam voor ons het meeste overeen met al het vuurwerk tijdens oud en nieuw. Daarnaast is deze route wat verder wandelen, waardoor een groot gedeelte van de bezoekers dit stuk links laat liggen en het hier dus heerlijk rustig is. Ondanks dat het fris was, zaten we goed ingepakt op een bankje te genieten van de gletsjer en af te wachten of er weer een stuk ijs af zou breken.

Daarna hebben we nog een aantal zeer mooie foto stops gemaakt bij de Central Trail. Dit is overigens ook het meest drukke gedeelte, maar ook hier heb je prachtige uitzichten op de enorme gletsjer. Via de Coast Trail wandelen we terug naar de parkeerplaats. Hier wandel je vooral naar beneden, waardoor het geen zware wandeling is en het grote voordeel is dat je niet weer in de rij hoeft voor de shuttlebus. De Perito Moreno gletsjer was naar onze mening de meest toeristische plek in Patagonië, juist doordat het eenvoudig te bereiken is. Hierdoor is het aan te raden om vroeg in de ochtend een bezoek te brengen of juist halverwege de middag. De grote touringcarbussen arriveren veelal rond 10 uur ‘s ochtends, waardoor het er dan erg druk kan zijn.

4. Mirador Glacier Grey

In Torres del Paine zijn zo ontzettend veel mooie wandelingen te maken, dat het een kwestie is van keuzes maken. Daarnaast zijn niet alle wandelingen eenvoudig te bereiken, zo is bijvoorbeeld de wandelroute naar Mirador Glacier Grey een uitdagende dag. Het betekent vroeg in de ochtend de boot nemen over Lago Pehoé naar Refugio Paine Grande. Het is ongeveer 30 minuten varen, maar dit is al een hele beleving op zich. De vergezichten over het Torres del Paine nationale park en de besneeuwde bergen zijn prachtig. Wij hadden ons warm aangekleed, zodat we de hele tocht buiten op het dek konden genieten van het uitzicht!

Bij aankomst in Paine Grande besloten we nog snel even koffie te drinken voor een extra boost energie voor de wandelroute die vanaf hier begint. Ook dit is weer hike van meer dan 20 kilometer aan flinke hoogteverschillen. De eerste kilometers gaan over een mooi pad, tussen twee bergkammen in. Uiteindelijk komt het Lago Grey in zicht en gaat de route omhoog en omlaag, hoog boven de oevers van het meer. Na een pittige klim is het uitzicht bij Grey Lookout fantastisch. We besloten hier dan ook te lunchen met een panoramisch uitzicht op het Lago Grey en de Grey Gletsjer.

Het laatste stuk wandelen is ver, waarbij er constant geklommen en dan weer gedaald moet worden. Bij Refugio Grey was het tijd om te genieten van een heerlijk biertje op het terras. Er is hier ook een restaurant om te lunchen. Nadat we hadden bijgetankt was het nog tien minuten lopen naar het uitzichtpunt over de Grey Gletsjer. Wederom indrukwekkend met vele ijsschotsen in het grijze water. Nadat we hier een aantal mooie foto’s hebben gemaakt, liepen we weer terug naar Paine Grande en stapten we weer aan boord van de boot om teruggebracht te worden naar de bewoonde wereld.

5. Mirador Los Condores

Patagonië staat ook bekend om de vele wilde dieren die in dit gebied leven. Onderweg kom je overal de bekende guanaco’s (een soort lama’s) tegen, maar Patagonië is ook het leefgebied van de grootste vogelsoort ter wereld; de condor.

Via het Visitor Center van El Chalten is het uitzichtpunt via een aangelegd pad te bereiken. Het is geen lastige klim en we keken vooral naar boven om te zien of de condors zich zouden laten zien. We hebben er enkele gezien en het is echt magisch om deze enorme vogels te zien zweven met hun gigantische vleugels. Op de top van de rots is het vooral uitkijken naar de condors die regelmatig langs vliegen. Daarnaast heb je een panoramisch uitzicht over het dorp. Is het een heldere dag? Dan zie je zelfs de Fitzroy Mountain liggen vanaf het uitzichtpunt!

Wil jij ook de mooiste wandelroutes van Patagonië ontdekken?

Bart heeft nog een belangrijke tip voor je reis; in het uiterste zuiden van Argentinië en Chili is het belangrijk om het weer goed in de gaten te houden. Er is geen garantie op goed weer, maar voor sommige daghikes is het noodzakelijk dat het weer helder en droog is.

Kan je niet wachten om te gaan? We helpen je graag met het samenstellen van jouw droomreis! Doe alvast inspiratie op met onze voorbeeldreizen of neem contact op met één van onze reisspecialisten.