Reisspecialist Anouk bezocht de Pantanal, een van de grootste seizoensmoerassen ter wereld. Dit bijzondere gebied is vanwege zijn overvloed aan wilde dieren en schitterende landschappen qua natuur het mooiste dat Brazilië te bieden heeft. Volgens Anouk hoort de Pantanal dan ook in iedere reis door Brazilië thuis. Ze vertelt je graag over de verschillende landschappen en dieren die je er tegen kunt komen.

Anouk Vial
21 april 2017
Latijns-Amerika
Brazilië
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

Van moeras tot savanne

De Pantanal, een gebied dat delen van Brazilië, Bolivia en Paraguay beslaat, is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland. Ieder jaar treden tijdens het natte seizoen de rivieren hier buiten hun oevers. Grote delen van het gebied stromen dan onder water, waarbij het water tot zo’n 40 of 50 centimeter stijgt. Dit kan wel vier maanden duren!

Voor de grotere struiken en bomen is deze periode te lang om te kunnen overleven. Bossen en savanne vind je dan ook alleen op de hoger gelegen delen van de Pantanal. In de lage delen zijn rijke moerassen ontstaan. Die zitten vol voedsel voor reuzenotters, kaaimannen en vogels als ooievaars, reigers en ijsvogeltjes. Op de stukken die ieder jaar onderstromen bevinden zich ook sappige graslanden, ideaal voor wild en grazers als koeien.

Door de spaarzame aanwezigheid van menselijke activiteit kan de natuur zich hier gemakkelijk handhaven en houden de afwisselende landschappen stand. Al die landschappen bieden een grote verscheidenheid aan habitats en iedere habitat kent weer zijn eigen dieren. De rijkdom aan beesten is dan ook overweldigend. De Pantanal is één grote dierentuin waarin voor de bezoeker veel valt te ontdekken.

Araras Lodge, Pantanal
De Pantanal te paard verkennen

Alle vogels op een rij

Wat iedere bezoeker meteen opvalt, is de ongelofelijke verscheidenheid aan vogels. Watervogels, loopvogels, roofvogels, zangvogels – in de Pantanal zijn ze allemaal te bewonderen. Een opvallende verschijning is de tuiuiu (ook wel de Jabiru ooievaar genoemd), een prachtige vogel met een opvallende zwart-rode hals en nek. Let ook op de grote ara’s met hun schitterende verentooien en dan in het bijzonder op de blauwe hyacanth macaw. Laatstgenoemde is een bedreigde arasoort en tevens hét symbool van de Pantanal. Doordat vele lodges meedoen aan het beschermingsprogramma van deze vogel, heb je in dit gebied een grote kans om hem te spotten. Tot slot zijn ook de aracari’s (een kleine soort toekan), de rood-witte kardinalen en alle soorten ijsvogels die hier rondvliegen een lust voor het oog.

Hyacinthara's, Pantanal
IJsvogel in de Pantanal

Het dierenrijk van de Pantanal

Ook voor de reizigers onder ons die minder met vogels hebben, vallen er voldoende bijzondere dieren waar te nemen. In de velden zie je bijvoorbeeld reuzenmiereneters bij de termietenheuvels aan het werk, langs de oevers tref je met een beetje geluk de tapir aan. In de bossen slingeren apen door de bomen en in de moerassen voelt het moerashert zich thuis. In elke rivier en in elk moeras kom je verder kaaimannen en capibara’s (waterzwijnen) tegen.

En nu heb ik het nog niet eens gehad over het beroemdste dier van de Pantanal: de jaguar. In principe komt dit machtige dier overal in de Pantanal voor, maar langs de oevers van de rivieren heb je de beste kans om hem te spotten. Is de jaguar voor jou dé highlight van de Pantanal en is het je grootste wens om hem te zien? Dan kun je het beste in een lodge verblijven die gespecialiseerd is in het opsporen van de jaguar. Een garantie valt natuurlijk nooit te geven, maar door de vele boottochten langs de oevers van de rivier wordt de kans op een blik op deze katachtige dan wel aanzienlijk vergroot. Deze lodges zijn echter minder geschikt wanneer je een algemene indruk van de Pantanal wilt opdoen.

Jaguar in de Pantanal
Reuzenmiereneter in de Pantanal

Naar de Noord- of Zuid-Pantanal?

Wil je deze bijzondere landschappen en dieren met eigen ogen aanschouwen? Dan is het goed om te weten dat de Noord- en Zuid-Pantanal op dat gebied niet veel van elkaar verschillen. Voor een complete ervaring hoef je dus niet beide delen te bezoeken. De keuze voor een van de twee zal voornamelijk afhangen van de plek waarvandaan je de Pantanal wilt bezoeken: Campo Grande (voor de Zuid-Pantanal) of Cuiaba (voor de Noord-Pantanal). De voornaamste factor die bepaalt wat je te zien krijgt, is de lodge waar je verblijft en de landschappen die zich daaromheen bevinden. Daar kunnen wij je uiteraard meer over vertellen!

Net als Anouk de landschappen en het dierenrijk van dit spectaculaire gebied ontdekken? Bekijk dan onze reizen naar de Pantanal.

Pantanal