Een bezoek aan de Atacamawoestijn in Chili mag tijdens je rondreis door dit schitterende land niet ontbreken. Hier vind je droge en kleurrijke valleien, actieve geiservelden met warmwaterbronnen, immense zoutvlaktes met bijzondere bewoners en een kraakheldere sterrenhemel bij San Pedro. Reisspecialist Femke bezocht deze diverse woestijn in het noorden van Chili en vertelt je over alle hoogtepunten die je niet wil missen! Ga je mee naar de Atacamawoestijn in Chili?

Femke Wensveen
13 december 2022
Latijns-Amerika
Chili
Reisspecialist Femke bij El Chalten

1) Mountainbiken naar de Valle de la Luna

De combinatie van wind, zon, zand, zout en steen heeft voor surrealistische landschappen gezorgd in de Valle de la Luna, ofwel de Maanvallei. Er gaan vanuit San Pedro allerlei georganiseerde excursies per auto of busje naartoe. De surrealiteit van de indrukwekkende vallei ervaar je echter misschien wel het beste door er zelf op uit te trekken met een mountainbike. Waarom? Je bepaalt je eigen tempo, ervaart de ruigheid van de woestijn en voorkomt dat je bij elke bezienswaardigheid in een grote menigte loopt.

Het eerste stuk vanaf San Pedro is heel goed begaanbaar met de fiets. Vanaf de ingang van het park is de weg onverhard en soms stijgend. Het is een sportief uitje met spectaculaire uitzichten en bezienswaardigheden langs de route. Tijdens het fietsen zijn op de achtergrond vulkanen en de hoge pieken van de Andes zichtbaar. Wauw!

San Pedro de Atacama

Stap zeker even van je fiets voor een bezoek aan de zoutgrotten Cuevas de Sal Cañon. Hier wandel je door een grottenstelsel van bizarre, door winderosie gevormde rotsen. Stop daarnaast ook bij de zoutformatie Las Tres Maria’s en de gigantische zandduin. Als je de top van de zandduin hebt bereikt, kun je namelijk een korte wandeling maken waarbij je een 360 graden uitzicht over de Maanvallei hebt.

Zoek aan het einde van de dag een rustig plekje op voor de zonsondergang en laat het spektakel beginnen. Vanaf de top van een heuvel heb je het beste uitzicht! Geniet van de magische kleuren die ontstaan en van de laatste zonnestralen die op de vallei neervallen. Een zonsondergang in de Atacamawoestijn in Chili is er een om nooit te vergeten!

Atacamawoestijn
Valle de la Luna, Atacamawoestijn

2) El Tatio: warmwaterbronnen en geiservelden

Op 4200 meter boven zeeniveau vind je een van de hoogst gelegen geisergebieden ter wereld: El Tatio. Het gebied heeft meer dan 80 actieve geisers en is hiermee ook een van de grootste geiservelden ter wereld. Kortom, het is een enorm spektakel!

Zelf bezocht ik de geiservelden met een gids. Vroeg in de ochtend werden we bij ons hotel in San Pedro opgehaald. We vertrokken al rond half 5 uur, zodat we het geiserveld op zijn meest actieve moment zouden meemaken, dat is namelijk met zonsopkomst. Eenmaal daar aangekomen was het even wennen aan de kou en het hoogteverschil, maar tegelijkertijd keek ik mijn ogen uit.

Geisers van El Tatio

Ik zag spiegelende en stomende warmwaterpoeltjes in het uitgestrekte veld, rookpluimen die samen met water de grond uit werden gespuwd en de contouren van bergen en vulkanen op de achtergrond. Terwijl de zonsopgang de lucht prachtig kleurde, wandelden we op de paden tussen de geisers. Adembenemend mooi.

Na een ontbijt met spectaculair uitzicht op de geisers, was het tijd voor wat warmte. We reden naar een thermaal riviertje waar we in het warme water opwarmden en nagenoten in de prachtige omgeving. Hoewel het de heenreis nog donker en slaperig was, was het op de terugweg genieten van de mooie uitzichten vanuit de bus.

Onderweg spotten we verschillende dieren, zoals flamingo’s, lama’s, guanaco’s en viscacha’s (een soort woestijnkonijn). We stopten op een aantal bijzondere plekken, waaronder bij de Guatin Canyon. Door deze kloof kronkelt een smalle rivier waardoor er een soort groene oase is ontstaan tussen de droge vlaktes.

Warmwaterbron in de Atacamawoestijn
Guatin Canyon, Atacamawoestijn

3) Paardrijden in de Atacamawoestijn in de Valle de la Muerte

De Valle de la Muerte, de Vallei des Doods, doet zijn naam eer aan: het is er dor, kaal en uitgestorven. Het is er zelfs zo droog dat er nauwelijks leven voorkomt. Toch leent de Dode Vallei zich perfect voor onvergetelijke paardrijdtochten. Tijdens de tocht passeer je hoge kloven en steile rotsformaties. Beklim heuvels en zandduinen en geniet van een adembenemend uitzicht over de vallei met in de verte besneeuwde bergtoppen en vulkanen.

Paardrijden door de Vallei des Doods, Atacamaowoestijn
Paardrijden in Valle de la Muerta, Atacamawoestijn

4) Salar de Atacama: de zoutvlaktes van de Atacamawoestijn

De Atacamawoestijn in Chili staat ook bekend om zijn immense zoutvlaktes; Salar de Atacama. De zoutvlaktes zijn droogstaande meren en worden bewoond door bijzondere vogelsoorten: flamingo’s! Je kunt de flamingo’s onder meer in Laguna Chaxa bewonderen. Trek er zelf op uit of ga mee met een excursie.

Tijdens de meeste excursies naar Salar de Atacama breng je eveneens een bezoek aan de azuurblauwe hooglandmeren Miscanti en Miñique. De fotogenieke landschappen met spiegelmeren, vulkanen en bergen zal je niet snel vergeten.

Flamingo's bij Salar de Atacama
Laguna Miñique, Atacamawoestijn

5) Duizenden schitterende sterren in de Atacamawoestijn in Chili

De Atacamawoestijn is een van de droogste plekken ter wereld. Dit samen met de hoge ligging en het gebrek aan lichtvervuiling maakt het een van de beste plekken ter wereld om de sterrenhemel te bewonderen. Met het blote oog is de Melkweg al goed te zien, laat staan met de telescoop! Er zijn dan ook een aantal belangrijke sterrenobservatoria gevestigd in de Atacamawoestijn.

Ben je geïnteresseerd in astronomie? Dan is dit de perfecte plek voor een rondleiding door het sterrenstelsel. Tijdens een tour vanuit San Pedro krijg je een korte les van enthousiaste gidsen. Je leert onder meer over planeten, sterrenbeelden en de leeftijd van sterren.

Na de introductie is het tijd om het heelal van ‘dichtbij’ te zien. Verwonder je over planeten als Jupiter en Saturnus, over sterrenhopen, nevels en andere sterrenstelsels als je door een telescoop naar de kraakheldere lucht tuurt. Ik heb deze tour ook gedaan en nooit eerder had ik zoveel sterren en hemellichamen gezien. Een absolute aanrader!

Sterren kijken in de Atacamawoestijn

Waar verblijven in de Atacamawoestijn?

San Pedro de Atacama is de uitvalbasis voor een bezoek aan de Atacamawoestijn in Chili. Het ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de luchthaven Calama, waarnaartoe je bijvoorbeeld vanaf Santiago kunt vliegen. San Pedro is een heerlijk laid-back oasestadje in de droogste woestijn ter wereld. Bezoek het gezellige centrum met western-uitstraling, proef de Chileense keuken in een van de restaurantjes en neem een kijkje bij de markt voor een handgemaakte souvenir.

In San Pedro de Atacama kun je bijvoorbeeld verblijven in de knusse vrijstaande huisjes van het Altiplanico San Pedro de Atacama. Hier geniet je vanaf de veranda van het uitzicht op het indrukwekkende landschap van het Andesgebergte.

San Pedro de Atacama
Altiplanico San Pedro de Atacama

Wil je zelf naar de Atacamawoestijn in Chili?

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan onze complete rondreis door Chili, vraag je reisvoorstel op maat aan of neem contact op met een van onze reisspecialisten. 

 

Bel of mail ons