Costa Rica is een prachtige bestemming voor het spotten van dieren. Dankzij de vele tropische regenwouden en de beschermde natuurgebieden op het land én in de zee is Costa Rica een waar dierenparadijs. Welke dieren leven in Costa Rica? En waar en hoe kun je deze het beste spotten? Reisspecialist Femke geeft een aantal tips om jouw kans op het spotten van dieren te vergroten!

Femke Wensveen
26 april 2022
Latijns-Amerika
Costa Rica
Reisspecialist Femke bij La Fortuna

Apen in Costa Rica

De diersoort die je hoogst waarschijnlijk wel zult spotten in Costa Rica is de aap. Misschien is dit zelfs wel het eerste Costa Ricaanse dier dat je tegenkomt in het regenwoud! Omdat apen veelal in groepen voortbewegen en niet stilzitten, zijn ze gemakkelijk te spotten. De grootste kans om ze tegen te komen heb je in de kustgebieden, zoals in de nationale parken Manuel Antonio, Tortuguero en Corcovado.

Welke aapsoorten je tegen kunt komen in Costa Rica?

 • Brulaap
 • Witschouderkapucijnaap
 • Doodshoofdaap
 • Slingeraap
Doodshoofdaapje in Costa Rica

Schildpadden spotten in Costa Rica

Zeeschildpadden die eieren komen leggen op het strand; het is een betoverend gezicht! De twee beste plekken om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken zijn Tortuguero (aan de oostkust) en Playa Grande (op het schiereiland Nicoya). Je gaat dan samen met een ervaren gids op pad, zodat je de schildpadden niet stoort.

Wanneer kan dit het best?

 • Tortuguero: juli t/m eind september
 • Playa Grande: november t/m mei

In Costa Rica kun je de veelvoorkomende groene zeeschildpad bewonderen, maar ook de zeldzamere lederschildpadden. Deze beschermde schildpad is zeer groot en kan maximaal 2,4 meter lang en 900 kilo zwaar worden. Op Playa Grande in het noorden van Costa Rica is de kans het grootst dat je deze reusachtige schildpaddensoort tegenkomt. In de periode van november tot en met begin februari kun je de lederschildpad eieren zien leggen.

Wil je ook babyschildpadden zien uitkomen op het strand? Twee maanden na het leggen van de eieren komen ze op Tortuguero uit, van september tot en met begin december. In Playa Grande is de kans op het spotten van babyschildpadden het grootst in maart. Mijn tip? Trek er vroeg in de ochtend op uit! Ga nog voor het ontbijt naar het strand om de zoektocht naar de schattigste kleine dieren in Costa Rica te beginnen. Het vereist veel geluk en geduld, maar het is het vroege opstaan meer dan waard: je wilt het spektakel van krioelende schildpadjes die de weg van hun veilige nest naar de zee afleggen niet missen!

Zeeschildpad bij Tortuguero
Babyschildpadden spotten in Tortuguero

De iconische roodoogmakikikker

Het icoon van Costa Rica mag in dit overzicht niet missen: de roodoogmakikikker, ook wel de Red-Eyed Tree Frog genoemd. Deze kikker heeft prachtige kleuren en patronen. Zijn groene rug, blauwe pootjes, oranje vingers en rode ogen maken hem zeer fotogeniek. De kleurrijke kikker verstopt zich overdag goed tussen de bladeren van de bomen, dus wil je dit iconische dier tegenkomen in Costa Rica? Dan raad ik je aan om een nachttour te boeken; dit is echt een avontuur.

Met een zaklamp in de hand wandel je door de steeds donker wordende jungle. De gids vertelt je over de dieren die actief worden als het gaat schemeren. Denk daarbij aan schorpioenen, gordeldieren en kikkers, waaronder ook de roodoogmakikikker. Bovendien weten de gidsen vaak wat de lievelingsplekjes zijn van de kikkers, dus de kans dat je er een spot is een stuk groter!

Roodoogmakikikker in Costa Rica

De kleurrijke Quetzal

Voor vogelspotters is de Quetzal dé reden om Costa Rica te bezoeken. De prachtige vogels hebben een opvallende rode kleur op de borst en een groene kleur op de rug. De beste plek om dit bijzondere dier in Costa Rica te spotten is San Gerardo de Dota, en dan met name in het broedseizoen (van maart tot en met juli). Bijzonder aan de mannetjes is hun opvallend lange staart. In de paartijd krijgen zij namelijk extreem lange staartveren, tot wel 80 centimeter lang! Hiermee proberen zij indruk te maken op de vrouwtjes.

Wil je deze vogel van dichtbij bewonderen? Ga dan vroeg in de ochtend op pad, want dan zijn de vogels het actiefst. En tuur naar de hoge bomen van het nevelwoud door je verrekijker, want dit is waar de vogels zich nestelen… Voor nog meer kans op het spotten van de Quetzal ga je op pad met een gids. Dankzij de telescoop die de gids meeneemt, zie je de kleurrijke dieren extra goed. Zo kun je de Quetzal ook nog eens prachtig vastleggen op foto!

Quetzal in San Gerardo de Dota
Quetzal bij San Gerardo de Dota

Beste reistijd voor het spotten van walvissen?

Van december tot en met maart en van juli tot en met oktober komen er veel bultrugwalvissen voor in het zuidwesten van Costa Rica. Tijdens deze periodes heb je dan ook de grootste kans om deze reusachtige dieren in Costa Rica te spotten. Je zou vanaf het strand bij Corcovado of Marino Ballena National Park kunnen speuren naar walvissen die vlakbij de kust zwemmen, maar het is pas écht bijzonder om vlak langs deze bijzondere dieren te varen!

Met een speedboot scheur je over de oceaan in het gezelschap van een ervaren gids. Even twijfel je: zie je het nou goed in de verte, die vin boven het wateroppervlak? En voor je het weet springt er een walvis boven het water uit! Drie meter boven het water zie je zijn witte buik en donkergrijze rug, gevolgd door een gigantische splash op het water. Een bijzonder moment om nooit te vergeten.

De beste locaties voor het spotten van walvissen zijn:

 • Uvita (Marino Ballena National Park)
 • Drake Bay (bij Corcovado National Park)

Tijdens onze reis Pura Vida in Costa Rica breng je een bezoek aan Corcovado National Park, waar je deze bijzondere walvissenexcursie kunt ondernemen.

Walvisexcursie in Uvita, Costa Rica
Walvisexcursie bij Corcovado

Luiaards in Costa Rica

Speur tijdens wandelingen door de jungle goed naar de boomtoppen, want daar zitten de luiaards liefst! Deze dieren komen in zo goed als alle natuurparken van Costa Rica voor. Tóch is het lastig om deze bijzonder luie dieren te spotten, omdat ze zich zo goed weten te verstoppen. Ga je op pad met een gids door het regenwoud? Dan is de kans een stuk groter om ze tegen te komen.

Wil je een luiaard van dichtbij zien? Dan kun je ook een Sloth Sanctuary of een Animal Rescue Center bezoeken. Hier worden de dieren die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen (tijdelijk) verzorgd door veelal vrijwilligers. In Cahuita vind je de Sloth Sanctuary en verspreid over Costa Rica zijn Animal Rescue Centers te vinden. Een bijzondere ervaring, en jouw bezoek draagt ook nog eens bij aan de verzorging van de dieren. Win-win!

Luiaard in Animal Rescue Center in Costa Rica
Luiaard in Costa Rica

Onderwaterleven: waar kun je snorkelen?

In Costa Rica vind je geen uitgestrekte koraalriffen, zoals elders in de Caraïbische Zee. Toch zijn er een aantal gebieden waar je een mooie onderwaterwereld kunt ontdekken. De meeste snorkelplekken vind je aan de westkust en de beste periode om te snorkelen is van januari tot april.

Maar waar kun je het beste snorkelen?

 • Isla del Caño is een van de mooiste plekken om te snorkelen in Costa Rica. Je vindt hier onder meer schildpadden, papegaaivissen, kogelvissen, roggen en snappers. Isla del Caño ligt ten westen van Corcovado National Park. Vanuit Uvita, Drake Bay en Sierpe vertrekken snorkelexcursies naar dit eiland;
 • Andere mooie snorkellocaties aan de westkust zijn Playa las Manchas, Isla Cabuya en Playa los Suecos;
 • Langs de oostkust ligt Cahuita National Park. Hier vind je een klein, maar prachtig stuk beschermd koraalrif met kleurrijke tropische vissen;
 • Aan de oostkust kun je ook goed snorkelen bij Playa Cocles en Punta Uva (ten zuiden van Puerto Viejo).
Onderwaterleven bij Caño Island, Costa Rica

Zijn er gevaarlijke dieren in Costa Rica?

Er zijn best wat giftige dieren in Costa Rica te vinden. Denk aan enkele soorten slangen, spinnen, schorpioenen en kikkers. Maar schrik niet, de dieren zijn vaak banger voor jou dan jij voor hen. En van de ongeveer 135 slangensoorten die in Costa Rica voortkomen, zijn er slechts 17 giftig. Naast giftige slangen, zijn er ook gifkikkertjes te vinden. Vanwege hun kleine afmeting (soms zijn ze niet groter dan je vingertopje!), zijn ze niet eenvoudig te vinden. Tip: hun favoriete verstopplekjes zijn kleine poeltjes in de jungle of opgerolde bladeren met een laagje water die nog aan de boom hangen.

In Costa Rica leven ook krokodillen en kaaimannen. Waar krokodillen in de wat grotere rivieren leven, zijn kaaimannen te spotten vanuit de kajak in bijvoorbeeld Tortuguero. Maak met een lokale gids een boot- of kajaktocht over de rivier, zodat je geen krokodillen langs de oevers mist! Tijdens deze ervaring spot je vaak ook vele andere dieren die in de beschermde jungle leven.

Tarantula in Monteverde, Costa Rica
Aardbeikikker, gifkikker in Costa Rica

Drie tips voor het spotten van dieren in Costa Rica

Zoals je hebt gelezen zijn niet alle dieren in Costa Rica even gemakkelijk te spotten. Het ene dier verstopt zich beter dan de ander. Hoe vergroot je jouw kans op het spotten van dieren?

 

 1. Ga samen met een gids op pad in het regenwoud. Costa Ricaanse gidsen kennen de jungle op hun duimpje. Zij weten niet alleen waar de dieren graag zitten, maar hebben ook ogen als een havik. De succesformule voor het spotten van dieren!
 2. Houd rekening met het seizoen wanneer je op reis gaat. Niet alle dieren in Costa Rica zijn het hele jaar door te spotten. Walvissen of schildpadden kun je bijvoorbeeld alleen in specifieke maanden bewonderen.
 3. Ga ’s avonds met een gids op avontuur tijdens een spannende night tour. Zodra de zon onder gaat en het schemerig wordt, komen bepaalde diersoorten tot leven die je overdag niet of nauwelijks tegenkomt. Denk aan bepaalde spinnen, schorpioenen of slangen. Zo maak je ook kennis met de dieren die overdag slapen.

Wil jij ook dieren spotten in Costa Rica? Bekijk dan onze rondreizen naar Costa Rica!