Afgelopen december ging onze directeur Simone op rondreis door Costa Rica en ontdekte zij het echte ‘Pura Vida’! “Costa Rica staat steevast in het lijstje van onze best bezochte bestemmingen. Het werd daarom tijd om deze bestemming zelf te ontdekken tijdens een prachtige rondreis langs de hoogtepunten. In december is het de droge periode aan de Pacifische kant en ik heb er dan ook voor gekozen om tijdens mijn vakantie de Caribische kant van Costa Rica te laten voor wat het is. Dat is dan ook meteen een goede reden om nog een keer terug te keren!”

Simone Jansen
20 maart 2023
Latijns-Amerika
Costa Rica
Directeur Simone in de Badlands, South Dakota

San José en quetzals spotten

Ik start mijn rondreis in San José. De hoofdstad is zeker niet het hoogtepunt van mijn vakantie in Costa Rica. Toch heeft de stad zich de laatste jaren wel op een positieve manier ontwikkeld. Je treft hier diverse musea, parken, theaters en restaurants. 

Vanuit San José ben je snel in de natuur. De hoofdstad wordt namelijk omringd door koffieplantages in weelderige, groene valleien. Je kunt hier ook een koffietour doen. Of bezoek één van de omliggende nationale parken met de gelijknamige vulkanen Irazú en Poas.

Na een nachtje San José kan mijn rondreis echt beginnen. Met mijn huurauto rij ik naar San Gerardo de Dota met als doel de quetzal vogel te spotten. Los Quetzales National Park, dat naast het dorp ligt, is het thuis van deze zeldzame vogel. Het is één van de mooiste vogels ter wereld.

De kleurrijke quetzal laat zich niet gemakkelijk spotten, dus ik ga op pad met een gids. Een half uur later kan ik deze prachtige vogel aanschouwen. Ik ben blij dat ik gekozen heb voor een begeleide tour! Met het blote oog is het wat lastig om de vogel te zien, maar via de telescoop gaat het prima. Quetzal vogel? Check!

Quetzal
Quetzal bij San Gerardo de Dota

De westkust van Costa Rica

Vanaf San Gerardo de Dota leidt de route van vandaag door het mooie binnenland naar de westkust van Costa Rica. Ik passeer de ‘Via de Cerro de la Muerte’, een van de hoogste bergpassen. Voordat ik mijn eindbestemming Dominical bereik breng ik een bezoek aan het schitterende Marino Ballena National Park. Dé plek om walvissen te spotten. Het staat ook bekend om het strand dat bij eb de vorm van – hoe toepasselijk – een walvisstaart krijgt.

Het is niet het seizoen om walvissen te spotten, dus ik wandel over de “walvisstaart” bij eb. Wat is het genieten op dit prachtige brede strand langs de ruige jungle met enorme palmbomen. Ik duik in de branding en zie papegaaien, toekans en pelikanen voorbij vliegen.

Hiken en afkoelen bij de Nauyaca watervallen

De volgende dag is het tijd voor weer een hoogtepunt van mijn vakantie in Costa Rica; de wandeling naar de Nauyaca watervallen. Na een stevige wandeling van 4 kilometer door de prachtige jungle kom ik aan bij de watervallen. Het zijn twee prachtige watervallen die neer klateren in het sprookjesachtige blauwgroene water. Als beloning neem ik een frisse duik in het water.

In de middag bezoek ik de slaperige kustdorpjes Dominical en Uvita. Er heerst hier een heerlijke strandvibe met kleurrijke lokale cafés en restaurants en leuke kleine winkeltjes.

Simone in Costa Rica

Spectaculair Corcovado

Ik vervolg mijn reis langs de kustlijn verder naar het zuiden. Vanaf Sierpe begint een Costa Rica avontuur waar ik me erg op heb verheugd; we gaan naar Corcovado National Park. Na een schitterende boottocht door natuurlijke kanalen, langs mangroves en klotsende golven kom ik aan bij mijn lodge. Deze is gelegen aan de rand van het spectaculaire Corcovado National Park, wat een plaatje!

Het voelt hier echt als paradijs. Zittend op mijn veranda, met een glas wijn, geniet ik van de brullende en springende apen. Een toekan en een paartje ara’s kijken vanaf de boomtoppen toe. Dit is het echte ‘Pura Vida’ gevoel… Mijn vakantie in Costa Rica is nu al geslaagd en er gaat nog zoveel moois volgen…

De komende twee dagen staan in het teken van het ontdekken van Corcovado National Park, het meest biodiverse plekje op aarde. Strand en jungle komen hier samen in zijn meest ultieme vorm. Je hebt hier ook kans om poema’s te spotten, de tapir kom je hier regelmatig tegen en vergeet natuurlijk niet de ontelbare vogels en apen in allerlei soorten en maten. 

Het park mag alleen bezocht worden met een gecertificeerde gids, dus ga ik vandaag en morgen mee met twee begeleide excursies.

Corcovado
Corcovado National Park

Dieren spotten, ter land, ter zee en in de lucht

De eerste excursie is een snorkelavontuur op zee. Met een speedboot varen we naar het ongerepte Caño Island, waar je geweldig kunt snorkelen en duiken. De wateren zijn het thuis van de mantarog, zeeschildpad, dolfijn, walvis en vele kleurrijke vissen. Ik spot naast de vele vissen en de zeeschildpad ook een kleine haai. Zo bijzonder!

De volgende dag maak ik een jungletocht vanuit San Pedrillo in het uiterste westen van Corcovado National Park. We trekken met een gids de jungle en lopen afwisselend langs het strand en dwars door het regenwoud. We spotten weer vele bijzondere dieren. De jungle trekking eindigt bij een kleine waterval waar we heerlijk kunnen zwemmen en afkoelen.

Het wordt tijd om dit bijzondere nationale park achter ons te laten en varen weer terug naar het vaste land. Vanaf hier vervolg ik mijn vakantie richting het noorden van Costa Rica.

Zonsondergang in Corcovado National Park

Ontspannen op Playa Jaco

Wat een avontuur is deze vakantie door Costa Rica tot nu toe zeg! Na het overweldigende Corcovado National Park besluit ik om Manuel Antonio National Park niet te bezoeken. Manuel Antonio is een klein nationaal park. Hier kom je niet alleen voor het wandelen, maar ook voor één van de mooiere stranden van Costa Rica. Dat, in combinatie met alle dieren die je hier kan spotten, maakt dit een plek waar je je makkelijk een hele dag kan vermaken. Het is wel een heel druk park, dus ga vroeg.

Mijn reis vervolg ik naar Jaco Beach, of Playa Jaco, een van de bekendste surfplekken in Costa Rica. Beroemd om de perfecte golven! Het is ontzettend populair onder backpackers, surfers en inwoners van San José. Ik besluit mezelf een rustdag te gunnen aan het zwembad om alle indrukken van de afgelopen dagen te verwerken.

Luiaard in Costa Rica
Zonsondergang op Jaco Playa Costa Rica

Vulkanen, hotsprings en hangbruggen in La Fortuna

De volgende dag staat er een lange, maar oh zo mooie, reis naar La Fortuna op de planning. Ik vertrek vroeg. Eerst stop ik bij de ‘Crocodile Bridge’. Hier moet je zeker even de auto parkeren en een stukje over de brug lopen. In het water direct onder de brug liggen namelijk tientallen gigantische krokodillen! Indrukwekkend.

In de loop van de middag kom ik aan bij mijn resort vlakbij La Fortuna. La Fortuna is de uitvalsbasis voor de beroemde Arenal vulkaan, heerlijke hotsprings en de mooiste hangbruggen in de jungle van Costa Rica. La Fortuna ligt letterlijk naast de vulkaan en dat zorgt voor de meest waanzinnige uitzichten. 

La Fortuna
Arenal vulkaan La Fortuna

Er is nog veel meer te doen in La Fortuna

Ik dompel mij meteen onder in de hotsprings van het resort. Heerlijk om te ontspannen in het warme (soms hete) water met een heilzame werking. Indien je niet verblijft in een resort met een eigen hotspring kun je ook naar een gratis hotspring in de omgeving.

Wat je ook gaat doen in La Fortuna, Mistico Park mag je niet overslaan. Hier wandel ik met een gids door de toppen van de jungle. De bruggen zijn niet te breed en dat zorgt voor een avontuurlijk gevoel in dit stukje regenwoud. Ga vooral lekker vroeg, zodat je het park bijna voor jezelf hebt.

Je kunt rondom La Fortuna nog zoveel meer doen! Wandelen, raften, canyoning en natuurlijk heel lekker eten in het gezellige plaatsje zelf. 

La Fortuna

Avontuurlijk momentje in Monteverde

Langs het meer van Arenal brengt een prachtige slingerende weg mij in Santa Elena. Dit dorpje ligt vlakbij Monteverde Cloud Forest. Dit nevelwoud heeft een hoge biodiversiteit. Zo vind je er meer dan 3000 verschillende plantensoorten, 100 soorten zoogdieren, 400 vogelsoorten, 120 soorten reptielen en amfibieën, ontelbare vlinders en duizenden insecten. Daarnaast hangt er vrijwel altijd nevel tussen de bomen. Ik ben een natuurliefhebber, dus voor mij is deze bestemming wederom een hoogtepunt van mijn vakantie in Costa Rica!

Ik ga voor het ziplinen; vliegen door het nevelwoud! Zo ontdek je het park op een wel hele avontuurlijke manier. Er zijn meerdere organisaties die dit aanbieden met verschillende soorten ziplines. Bekijk dus goed wat het beste bij je past.

Zipline Monteverde
Monteverde Cloud Forest

Maak een avondwandeling door het nevelwoud

Daarnaast bezoek ik de kolibrie tuin en geef ik me op voor een koffie/cacao tour in combinatie met een avondwandeling. Tijdens deze avondwandeling komen de insecten, kikkers en luiaards tot leven en spot je veel makkelijker deze dieren. 

Santa Elena is een heel gezellig bergdorp met diverse restaurants en bars. Ik kies voor het bijzondere restaurant Tree house. Dit restaurant is om een gigantische boom heen gebouwd waardoor je je ogen uitkijkt als je binnenstapt. In de avond is er vaak livemuziek en daarom is het leuk om hier een drankje te drinken of een hapje te gaan eten. 

Kolibrie

Mijn vakantie in Costa Rica zit er bijna op ...

Mijn vakantie in Costa Rica zit er bijna op. Mijn eindbestemming is Playa Grande, een kustplaats met een geweldig mooi en breed zandstrand. Warm water en hoge golven maken deze badplaats populair voor surfers. Het plaatsje ligt in Marino Las Baulas National Park, bekend om de lederschildpadden die hier hun eieren leggen. Van 18.00 uur ’s avonds tot 05.00 uur in de ochtend is het strand dan ook afgesloten, zodat de schildpadden ongestoord de eieren kunnen leggen (van eind november tot half februari). In maart zie je hier dan opvallend veel jonge schildpadden naar de zee kruipen.

Je kunt een georganiseerde excursie boeken om dit fenomeen te aanschouwen. Ik besluit dit niet te doen om de schildpadden hun rust te gunnen en zelf nog even te genieten van de zonsondergang. Hier laat ik alle hoogtepunten van mijn vakantie door Costa Rica nog even de revue passeren. 

Wat een geweldig land is Costa Rica. Ik begrijp het levensmotto “Pura Vida” nu nog beter. De term zegt eigenlijk ontzettend veel over hoe Costa Ricanen in het leven staan. Met het begrip “Pura Vida” wordt bedoeld dat je moet genieten, alles uit het leven moet halen, dat het leven mooi en puur is. En het betekent ook dat iets of een plek mooi en puur is, en dat is Costa Rica. 

Pura Vida
Simone in Costa Rica

Wil je ook op vakantie naar Costa Rica?

Wil jij net als Simone ook een mooie rondreis maken door Costa Rica? Laat je inspireren door onze prachtige voorbeeldreizen naar Costa Rica of vraag onze reisspecialisten om tips.

 

Bel of mail ons