De Galápagoseilanden staan bekend om hun unieke dieren. Reisspecialist Anouk hopte van het ene naar het andere eiland en aanschouwde het met eigen ogen. Reuzenschildpadden, zeeleeuwen en mantaroggen kwamen voorbij. En ook haar favoriete dier, de blue-footed boobie, liet zich zien! De prachtige natuur, met kraters en vulkanen, was de kers op de taart.

Anouk Vial
10 april 2018
Latijns-Amerika
Ecuador
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

San Cristóbal: onze kennismaking met de Galápagos

Eerste stop: San Cristóbal. Dit is een van de vier bewoonde Galápagoseilanden en het begin van ons avontuur! We wandelen als eerste naar Tijeretas Hill, de thuishaven van de fregatvogel. Hoewel het in oktober niet het juiste seizoen is, hopen we er toch een aantal te spotten. Helaas denkt de fregatvogel daar anders over en zien we er geen een. Gelukkig hebben we vanaf de heuvel wel een mooi uitzicht over de baai en het eiland en zien we onze eerste zeeschildpad, pelikaan en zeeleeuw. En ook de blue-footed boobie, mijn favoriete dier vanwege zijn schattige blauwe voetjes, laat zich zien. Onze wandeling is dus zeker niet voor niets geweest!

We wandelen verder, naar het strand van Playa Carola. Hier leeft een grote kolonie zeeleeuwen en dat is niet te missen: wat een hels kabaal maken deze dieren! Het unieke aan de zeeleeuwen op de Galápagos is dat zij niet worden afgeschrikt door de aanwezigheid van mensen, waardoor je dus heel dichtbij kunt komen. Zo staan wij op slechts een meter afstand van een groepje zeeleeuwen dat heerlijk ligt te slapen in het zonnetje. Ook bijzonder: oktober is het seizoen waarin de vrouwtjes jongen baren en we zien dan ook een aantal kleintjes met elkaar spelen op het strand. Een aandoenlijk gezicht! De volgende dag zien we hetzelfde tafereel op het strand van La Loberia, met als bonus een aantal fregatvogels die met hun grote, zwarte vleugels over ons hoofd heen vliegen. Hebben we ze toch nog gezien!

Op de Galápagoseilanden kun je heel dichtbij zeeleeuwen komen

Santa Cruz: kraters en schildpadden

Die middag vertrekken we per speedboot naar het tweede eiland, Santa Cruz, waar we worden opgehaald voor een tour naar de hooglanden. We beginnen met een bezoek aan de Twin Craters, twee enorme kraters die zijn ontstaan toen de magmakamer van de vulkaan instortte bij een uitbarsting. De diepte van de twee kraters is zeer indrukwekkend te noemen.

Daarna gaan we verder naar de El Chato Ranch, waar we de Galápagos-reuzenschildpad in zijn natuurlijke leefomgeving zien. Een aantal ligt te badderen in een modderpoel, andere liggen te rusten of knabbelen aan het gras. We staan rustig bij een van de poeltjes te kijken, als een van de schildpadden besluit dat het tijd is om er vandoor te gaan. In slow motion komt hij het water uit en passeert ons op nog geen meter afstand. Prachtig! We sluiten de tour af in het Charles Darwin Research Station, waar ze onderzoek doen naar de flora en fauna op de eilanden en waar Lonesome George, de oudste reuzenschildpad ooit, nu in opgezette vorm te zien is.

Galapagos Santa Cruz reuzenschildpad De Galápagos-reuzenschildpad

Isabela: de prachtige onderwaterwereld

We sluiten ons avontuur af op het eiland Isabela, waar we gaan snorkelen bij Las Tintoreras. Het strand is hier ruiger, het ligt vol met vulkanische rotsen en er leven honderden leguanen. Ze liggen overal; op elkaar, maar ook op het wandelpad. Zodra we een stap zetten, schieten er een paar snel weg. Met onze wetsuits aan en de snorkels op ons hoofd, gaan we het water in. Meteen zien we een enorme mantarog voorbij zwemmen, gevolgd door een immense zeeschildpad.

Ook op andere plekken komen onze snorkels goed van pas, waaronder bij Concha de Perla. Tijdens het bewonderen van de vele tropische vissen, zie ik vanuit mijn ooghoek opeens iets groots bewegen. In eerste instantie schrik ik, maar dan zie ik dat het een zeeleeuw is die even gedag komt zeggen. Hij zwemt op mij af en maakt dan vlak voor mijn ogen een salto, waarna hij weer de andere kant opzwemt. Wat een gaaf moment!

Isabela: het beklimmen van de Sierra Negra vulkaan

Op mijn laatste dag op de Galápagoseilanden maak ik nog een wandeling over de Sierra Negra vulkaan, een actieve vulkaan die in 2005 voor het laatst is uitgebarsten. Ik zie er stiekem een beetje tegenop, want het schijnt een pittige klim te zijn. We gaan eerst een stuk omhoog, waarna een grotendeels vlak stuk naar de krater volgt. In totaal doen we er twee uur over, maar dan heb je ook wat. In de krater zien we de gestolde lava en ook genieten we van het uitzicht op Elisabeth Bay, Isabela Island en de omliggende eilanden. Een mooie afsluiter van een bijzondere reis!

Uitzicht op Sierra Negra De Sierra Negra

Wil jij ook deze unieke Galapagoseilanden dieren en prachtige natuur verkennen? Bekijk dan onze reizen naar de Galápagoseilanden.