Panama staat bekend om de schitterende natuur, parelwitte stranden en het Panamakanaal. Maar wist je dat Panama ook een cultuurrijk land is waar je nog authentieke indianen ontmoet en waar de steden vol historie zitten? Ben je geïnteresseerd in de cultuur van Panama, dan zijn dit de plekken waar je naartoe moet. Reisspecialist Anouk vertelt.

Anouk Vial
31 maart 2017
Latijns-Amerika
Panama
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

Kuna-indianen op de paradijselijke San Blás-eilanden

In Panama leven wel zeven indianenstammen nog min of meer in harmonie met de natuur, waaronder de Kuna-indianen. Zij wonen op de San Blás-eilanden, gelegen in de Caraïbische zee. Hoewel er ongeveer 350 eilanden zijn, worden er zo’n 40 bewoond door de Kuna-indianen. Je zult de Kuna-stam herkennen aan de traditionele kledij die nog gedragen wordt. Vooral de mola’s, de textiele doeken met patronen in felle kleuren, die gestikt worden op de blouses van de vrouwen vallen op. De handgemaakte mola’s weerspiegelen hetgeen waar de Kuna’s voor staan: veel respect voor de natuur en dieren. Kleding is een belangrijk aspect binnen hun cultuur. Zelfs al zijn ze arm, je kunt zien dat ze hun best hebben gedaan er zo verzorgd mogelijk uit te zien. Het wordt zeker gewaardeerd wanneer je je als reiziger ook netjes kleedt.

Ze hechten sterk aan hun eigen normen en waarden en willen zo min mogelijk bemoeienis van buitenaf. Naast hun inkomsten van visvangst en kokosbomen, spelen de toeristen ook een belangrijke rol. Zo worden de traditionele mola’s voor een extra zakcentje ook aan toeristen verkocht. Benieuwd hoe zo’n indianenstam leeft? In het gezelschap van een echte Kuna-gids weet je zeker dat je ontzettend veel over hun leefwijze te weten komt.

Door de idyllische omgeving van de San Blás-eilanden, kun je hier ultiem ontspannen. Met hagelwitte stranden en een prachtig rif is een meerdaags verblijf hier absoluut geen straf! Let wel; snorkelen is toegestaan, maar duiken is hier verboden.

Een typisch beeld van de San Blás-eilanden en een meisje in traditionele kledij

Emberà-indianen in het weelderige Chagres Nationaal Park

Zoek je een culturele ontmoeting liever iets dichter bij de bewoonde wereld? Vanuit Panama City kun je een dagexcursie maken naar de jungle van het Chagres Nationaal Park. Hier leven de Emberà-indianen. Na ongeveer een uur rijden vanuit Panama City, stap je over in een houten kano die je naar het dorp diep in de jungle brengt. Dit park is een beschermd natuurgebied. Dat maakt het leven van de Indianen hier niet gemakkelijk, aangezien ze geen land mogen bewerken en er ook niet mogen jagen. Vissen is wel toegestaan. Dit schitterende natuurgebied bestaat uit steile bergen, meren en tropische bossen.

Deze stam leeft nog steeds volgens eeuwenoude tradities. De vrouwen van deze stam lopen in gekleurde rokken en dragen zelfgemaakte sieraden van kralen en de mannen dragen traditionele lendendoeken. Ze beschilderen hun lichaam met een natuurlijke kleurstof, als een soort tatoeage. Opvallend is, wanneer de stam inkopen wil doen in een ander dorp, dat ze verplicht zijn om hun traditionele kleding in te ruilen voor westerse kleding. De Emberà-indianen staan bekend om hun handnijverheid. Zo maken ze de canasta, een mand gemaakt van chunga vezels (bladeren van de Chunga Palm). De mand is zo fijn geweven dat men er water in kan opslaan. Deze tour is absoluut een aanrader wanneer je een authentieke dag uit het leven van de Emberà wilt meemaken.

Slechts een klein deel van deze stam heeft zich gevestigd in het Chagres National Park, velen wonen dichterbij de grens van Colombia, in de provincie Darién.

Op bezoek bij de Emberà-indianen

Historische wijken van Panama City

Naast de moderne gebouwen en het Panamakanaal, vind je in Panama City ook veel historie. De archeologische site van Panama Vieja, een buitenwijk van Panama City, toont overblijfselen van de oudste Europese nederzetting van Zuid-Amerika. Dit is het resterende deel van de oude Panama-stad. Hier waan je jezelf echt even terug in de tijd en het is indrukwekkend om te zien hoe de stad er vroeger uit zag.

Een andere wijk van Panama City die zeker de moeite waard is als je even wilt ontsnappen aan de moderne omgeving, is Casco Viejo. Nadat Panama Vieja in de 17e eeuw verwoest werd door de piraat Henry Morgan, begonnen de Spanjaarden op enkele kilometers afstand een nieuwe ‘stad’ genaamd Casco Viejo (de oude binnenstad). Deze wijk staat vol met oude kerken en koloniale gebouwen en je vindt er gezellige straatjes vol restaurants en kunstgalerijen. Hier kun je je zowel overdag als in de avond prima vermaken. Beide wijken behoren tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Om de stad en zijn geschiedenis te leren kennen, is een Panama City Tour de ideale manier.

Zo zie je goed het contrast tussen "oud" en "nieuw" Panama City

Nieuwsgierig geworden naar de cultuur van Panama? Bekijk hier onze Panama reizen.

Wilt u reisinspiratie ontvangen en geen enkele tip missen?

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.