Staat een rondreis door Peru op het wensenlijstje? Dan mag een bezoek aan één van de bekende zeven wereldwonderen, de Machu Picchu, niet ontbreken. Maar het land heeft nog veel meer te bieden. Reisspecialist Esmée bezocht Peru en vertelt je wat je absoluut niet mag missen tijdens een rondreis!

Esmée Ekel
27 februari 2024
Latijns-Amerika
Peru
Esmée in de Huacachina woestijn

1. Gastronomie

Een reis naar Peru is niet compleet zonder je onder te dompelen in de gastronomie. De meest bekende gerechten zijn bijvoorbeeld ceviche (rauwe vis) of lomo saltado (ossenhaas) en een smaakvolle pisco sour cocktail mag daarbij niet ontbreken.  Peru is rijk aan veel goede restaurants en het is dan ook geen verrassing dat er jaarlijks meerdere Peruaanse restaurants te vinden zijn in de lijst van 50 beste restaurants ter wereld. Restaurant Central, gelegen in Lima, is één van deze restaurants. Je vindt hier een combinatie van gerechten uit verschillende streken, waaronder het Andes-gebergte en de Amazone. Of probeer de lokale specialiteit cuy (cavia). Het aanbod van goede restaurants in Peru is groot, maar een andere leuke manier om meer te weten te komen over de gastronomie is door een kookcursus te volgen in Arequipa of Cuzco. Zo kan je ook na de reis de herinneringen ophalen tijdens het nuttigen van een typisch Peruaans gerecht.

Kookcursus in Arequipa
Lomo Saltada Peruaans gerecht

2. Natuur

Elk land kent zijn eigen natuurschoon, maar de natuur van Peru heeft echt heel veel indruk op mij gemaakt. Het ene moment leek het of ik in de Sahara stond, het andere moment in Zwitserland of Vietnam. De natuur is ontzettend divers! Met name vanuit Cuzco zijn veel daghikes te maken of hikes van meerdere dagen naar de Machu Picchu. Eén van mijn persoonlijke hoogtepunten was de hike naar Humantay Lake, een prachtig blauw meer wat afsteekt tegen de besneeuwde bergtoppen. Ook de Rainbow Mountain is een heel bijzondere plek, de naam zegt het al: een bergketen met verschillende kleuren. Combineer dit met een buggytocht door de woestijn bij Huacachina en het regenwoud van de oude Inca-stad Machu Picchu en het wordt een reis om nooit meer te vergeten.

Esmée bij Humantay Lake
Esmee in de Huacachina woestijn

3. Alpaca’s

Van Humboldt-pinguïns aan de kust tot apen in de nevelwouden en van condors in de bekende Colca Canyon tot jaguars in het Amazonegebied: Peru kent een veelzijdige flora en fauna. Eén van de dieren die het meest met Peru geassocieerd wordt is de alpaca. Alpaca’s leven in het Andesgebergte en er zijn twee rassen: de suri en huacaya. Beiden zijn van groot belang omdat hun vezels worden geëxporteerd voor de vervaardiging van verschillende kledingstukken. Daarnaast zijn ze vooral heel schattig en op verschillende plekken in het wild te vinden. Tijdens mijn bezoek aan de Machu Picchu heb ik veel alpaca’s gespot, erg leuk om te zien. Let op: verwar de alpaca niet met de lama, die hoewel vergelijkbaar, toch echt andere kenmerken heeft (lama’s zijn groter en zwaarder en hebben een andere vacht).

Alpaca Rainbow M
Alpaca's in de Colca Canyon

4. Inca's

In de geschiedenis van Peru speelt het Inca-tijdperk (15e en 16e eeuw) een grote rol. De Inca-cultuur is afkomstig uit Cuzco en met Quechua als officiële taal zijn de invloeden op bepaalde plekken in het land nog goed merkbaar. Verschillende Peruanen spreken de taal nog steeds, hoewel het rijk al eeuwen geleden werd veroverd door de Spanjaarden. Hoe bijzonder is het dat het Inca-tijdperk nog zo goed zichtbaar is in Peru! De Inca-cultuur heeft een grote architecturale en historische erfenis nagelaten. Elke hoek van Cuzco vertegenwoordigt de gebruiken, tradities en praktijken van de voorouders die nog steeds van kracht zijn, maar ook plekken als Machu Picchu en Pisac vertegenwoordigen de geschiedenis van het rijk tot op de dag van vandaag.

Machu Picchu
Inca ruines

5. Hoogte(punten)

Tijdens een rondreis door Peru is het onvermijdelijk te reizen tussen verschillende hoogtes. Het Andes gebergte is de grootste bergketen van Zuid-Amerika en strekt zich uit over verschillende landen, waaronder Peru. Het zorgt voor spectaculaire berglandschappen, uitgestrekte vlaktes en prachtige vergezichten. De hoogte heeft ook nadelen, want dit kan hoogteziekte veroorzaken en daarom is het belangrijk goed voorbereid op reis te gaan. Geleidelijk in hoogte stijgen en de tijd nemen per locatie is cruciaal, gecombineerd met voldoende rust en water. Vanaf Arequipa begint de hoogte flink te stijgen, met de bekende Rainbow Mountain op ruim vijfduizend meter gelegen. Op veel plekken worden cocabladeren verkocht die je als thee kunt drinken, wat kan helpen met de hoogteziekte. Het is echt van belang de hoogtes niet te onderschatten om zo het maximale uit de reis te kunnen halen.

Colca Canyon berglandschap
Rainbow Mountain

Ook op reis naar Peru?

Wij helpen je graag met het vormgeven van jouw ideale rondreis. Bekijk ter inspiratie alvast onze reizen naar Peru of neem contact op met één van onze reisspecialisten, zij helpen je graag verder!