Sjaak Tol

Reisspecialist

Bezocht:

Panama, Costa Rica, Australië, Colombia, Thailand, Florida

Travel is like knowledge. The more you see, the more you know you haven't seen.

Mijn mooiste reismomenten

Reisspecialist Sjaak in het Great Barrier Reef

Duiken bij het Great Barrier Reef in Australië

Mijn eerste duikervaring had ik bij het Great Barrier Reef in Australië. Hier ging letterlijk en figuurlijk een nieuwe (onderwater)wereld voor mij open. Die eerste keer ademen onder water, dat vergeet je nooit meer! Ondanks dat het eerst even wennen was, raakte ik zo enthousiast dat ik later mijn PADI-certificaat heb gehaald in Costa Rica. Hopelijk mag ik in de toekomst nog meer bijzondere duikervaringen meemaken.

Hike naar Ciudad Perdida in Colombia

In de Sierra Nevada de Santa Marta in het noorden van Colombia hikete ik naar Ciudad Perdida, de Verloren Stad. Deze stad werd ooit bewoond door zo’n 2000-2500 mensen uit de inheemse Tairona cultuur, maar werd in de 16e eeuw verlaten. De stad werd in 1972 herontdekt. Tegenwoordig wordt de Sierra Nevada de Santa Marta bewoond door vier inheemse gemeenschappen; de Kogi, Wiwa, Arhuaco en Kankuamo, die je tijdens de hike ook veelvuldig tegenkomt. Doordat je eerst een aantal dagen moet hiken om er te komen, wat niet voor iedereen is weggelegd, wordt Ciudad Perdida niet overspoeld door toeristen en heb je de stad op sommige momenten bijna voor jezelf. Een hele bijzondere ervaring!

Ciudad Perdida, Colmbia
Whitehaven Beach

Zeilen langs de Whitsunday Islands en bezoek aan Whitehaven Beach

Tijdens een zeiltocht langs de Whitsunday Islands bracht ik een bezoek aan Whitehaven Beach, volgens sommige mensen het mooiste strand ter wereld. Tot op heden deel ik deze mening, want nergens anders op de wereld zag ik zand dat zó wit was. Het deed zelfs pijn aan mijn ogen! In de toekomst zou ik graag nog eens terugkeren naar Whitehaven Beach. Deze keer zou ik het strand vanuit een ander perspectief willen zien, namelijk vanuit een helikopter!

Mijn 'Bucket List'

Zuid-Mexico, Guatemala & Belize

Ik ben gefascineerd door bouwwerken die zijn achtergelaten door oude beschavingen. Het zuiden van Mexico, met haar tempelcomplexen bij bijvoorbeeld Palenque en Calakmul, is wat dat betreft écht een speeltuin voor mij en prijkt om die reden bovenaan mijn bucketlist. En zeg nou zelf, hoe bijzonder is het om de zon onder te zien gaan boven op een tempel in Tikal? Daarnaast ligt voor de kust van Belize het op één na grootste barrièrerif ter wereld. Uiteraard mag een helikoptervlucht boven The Great Blue Hole dan niet ontbreken!

1

Oeganda

In mijn vrije tijd kijk ik graag naar natuurdocumentaires. Sinds ik beelden heb gezien van Sir David Attenborough bij de berggorilla’s in Oeganda staat deze Parel van Afrika bovenaan mijn bucketlist. Maar berggorilla’s zijn niet de enige dieren die ik zou willen zien in Oeganda; ook een trekking naar de chimpansees in Kibale National Park staat op mijn wensenlijstje.

2

Raja Ampat in Indonesië

Sinds kort ben ik in het bezit van een PADI-duikcertificaat. De eilandengroep Raja Ampat in de provincie West-Papoea van Indonesië staat bekend als één van de beste duiklocaties ter wereld. Het lijkt mij ontzettend bijzonder om samen te zwemmen met de reuzenmanta’s die je in de wateren rond deze eilandengroep kunt vinden. Een duikreis naar Raja Ampat moet echter nog even op zich wachten. Eerst moet ik nog wat extra duikervaring opdoen op andere locaties.

3

Mijn fotoalbum

Medellin, Colombia

Comuna 13 in Medellin

Ara's in de Amazone, Colombia

Ara's in het Amazone gebied van Colombia 

Aapje in Tayrona National Park

Aapje in Tayrona National Park, Colombia

Monteverde, Costa Rica

Bosque Nuboso in Monteverde, Costa Rica

Waterval La Fortuna, Costa Rica

Luiaard in Cartagena, Colombia

Luiaard in Cartagena, Colombia

Tatacoa woestijn, Colombia

Tatacoa woestijn, Colombia

Guatapé, Colombia

Guatapé, Colombia

Kan ik u helpen met uw volgende reis?

Stuur een e-mail t.a.v. Sjaak Tol naar:

info@tenzingtravel.nl