Eén van de mooiste routes in Zuid-Afrika is de Garden Route, ofwel de Tuinroute. Deze route start net na het plaatsje George en slingert over bergen, langs rivieren en lagunes naar Plettenberg Bay. De route ligt ingeklemd tussen de Indische oceaan en verschillende bergketens, waardoor je hier fantastische wandelingen kan maken. Bovendien rijd je langs charmante dorpjes, geniet je van prachtige uitzichten én je kunt dieren spotten!

Maar wat zijn precies de hotspots, waar maak je de mooiste wandelingen en waar spot je het wildlife? Reisspecialist Ilona vloog naar Zuid-Afrika en zocht dit voor jullie uit. Ze maakte samen met haar man een onvergetelijke reis door dit bijzondere landschap. Ontdek de hoogtepunten in Zuid-Afrika aan de Garden Route in deze blog.

Ilona Blom
28 juni 2024
Afrika
Zuid-Afrika
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Kaapstad bezienswaardigheden: hippe foodmarkten en prachtige uitzichten

Een reis langs de Garden Route tijdens een rondreis naar Zuid-Afrika begint vaak met een bezoek aan Kaapstad. Met KLM vlogen we direct naar deze levendige stad. Na een vlucht van ongeveer 11 uur kwamen we aan en stond onze chauffeur al op ons te wachten. Hij bracht ons naar ons guesthouse in de wijk Seapoint en hier aangekomen doken wij meteen ons bed in. Er is bijna geen tijdsverschil met Zuid-Afrika, dus de volgende ochtend stonden we fris en fruitig op. Tijdens het ontbijt zagen we al dat de zon scheen en er weinig bewolking was. Dat was voor ons het teken om naar de Tafelberg te gaan. Deze iconische berg is vaak gehuld in mist. Dus als het weer goed is: niet twijfelen en meteen gaan! Na een klein kwartier wachten bij de entree stapten we in de kabelbaan en werden we naar boven gebracht. Wow! Wat een uitzicht. In de verte zagen we de wijk Camps Bay en onder ons zagen we de haven van de stad. Op de berg zelf zijn diverse wandelingen uitgezet en kun je een kop koffie drinken en even opwarmen in het restaurant.

Bezoek tijdens een reis naar Kaapstad bovendien diverse leuke wijken, die elk hun eigen karakter en charme hebben. Zoals het kleurrijke Bo-Kaap, de levendige V&A Waterfront met vele cafés, restaurants en winkels en Camps Bay waar je een strandwandeling kan maken met uitzicht op rotsformatie de Twelve Apostles. Ben je in het weekend in de stad? Bezoek dan de hippe Old Biscuit Mill Market. Hier vind je winkels van creatieve ondernemers en een foodmarkt waar de gerechten vers voor je neus worden klaargemaakt. Of bezoek de Oranjezicht City Farm, waar je verse groente, leuke kleding en heerlijk eten kan kopen en dat allemaal lokaal geproduceerd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Kirstenbosch, de botanische tuin of Boulders Beach waar je pinguïns kan spotten. In Kaapstad vermaak je je met een gemak een week lang. Maar voor ons was het tijd om door te reizen naar Stellenbosch.

Op de Tafelberg
The Old Biscuit Mill in Kaapstad

Wijn proeven in Stellenbosch

Stellenbosch is het volgende hoogtepunt van onze reis langs de Tuinroute en het wijngebied. Het staat bekend om de wijn en met meer dan 150 wijnhuizen is de keuze reuze. Wijnhuizen met historie, familiebedrijven, moderne wijnhuizen; je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Overnachten kan ook tussen de wijnvelden bij een van de wijnhuizen, of in een charmant hotel in het stadje. Wij zelf sliepen in het stadje, vlakbij het centrum en konden zo in de avond naar een van de vele gezellige restaurants wandelen. Na aankomst bezochten wij eerst Spier Wine Farm, een groot wijnhuis gelegen tussen Kaapstad en Stellenbosch. Met uitzicht op de tuin hebben wij hier genoten van een aantal heerlijke wijnen. De volgende dag stond gids Marius al voor ons klaar en hij bracht ons naar vier verschillende wijnhuizen in de regio. We bezochten een historisch wijnhuis in Kaap-Hollandse stijl, een modern wijnhuis, maar ook een wijnhuis met een Franse achtergrond en een van de oudste wijnhuizen van het land. Onze smaakpapillen zijn deze dag goed op de proef gesteld en onze koffers gevuld met een aantal mooie wijnen.

Wijn proeven in Stellenbosch
Wijnuis Rustenberg

Toffe hikes in Zuid-Afrika op de Garden Route

Om tijd te besparen reden we terug naar de luchthaven van Kaapstad en vervolgens vlogen we naar George, waar in Zuid-Afrika de Garden Route start. Hier overnachten we in Knysna, een gezellige stad met veel leuke restaurants. Het stadje staat niet alleen bekend om de oesters en de lagune, maar ook om het Featherbed Nature Reserve en de Knysna Heads. Dit laatste zijn twee grote rotsen met daartussen een smalle doorgang van de zee naar de lagune.

De leukste manier om het Featherbed Nature Reserve en de Knysna Heads te bekijken, is met een excursie. Je vaart over de lagune naar het natuurgebied en je wordt vervolgens met een safari 4WD truck naar boven gebracht. Daarna loop je over een onverhard pad naar beneden en onderweg heb je prachtig uitzicht over de natuur en de zee.

Ga in de avond naar de Waterfront in Knysna. In deze haven liggen namelijk een aantal gezellige restaurants. Of rijdt iets verder naar Thesen Island. Dit schiereiland met luxe villa’s kent een aantal goede en gezellige restaurants. Op zoek naar een leuke lunchplek? Ga dan naar Ile de Pain, wat volgens velen (en ook ons) namelijk een van de beste plekken voor een heerlijk broodje of salade is.

Prachtig uitzicht in Featherbed Nature Reserve
De Waterfront in Knysna

Zeeleeuwen spotten in Robberg Nature Reserve

Vanuit Knysna is het niet ver rijden naar Robberg Nature Reserve. In dit natuurreservaat (een grote, lange uitgestrekte rots) kun je prachtige wandelingen maken. Alle routes zijn goed gemarkeerd en je kunt kiezen uit drie verschillende routes. De meest populaire trail is de Witsand route. Dit is een route van ongeveer 5,5 kilometer en via vlonders, onverharde paden, zand en rotsen wandel je deze in ongeveer 2 uur. Je start met een mooi uitzicht op het strand van Plettenberg Bay, komt langs een grote kolonie zeeleeuwen en wandelt bovendien een enorme zandduin af. Een fantastische hike waar je maar blijft genieten van het spectaculaire uitzicht.

Wandelen in Robbberg Nature Reserve
Zeeleeuwen in Robberg Nature Reserve

Hangbruggen in Tsitsikamma National Park

Een andere mooie plek voor een hike op de Tuinroute in Zuid-Afrika is Tsitsikamma National Park. Bekend om de groene bergen die hier zo in de blauwe zee lijken te rollen. De meest bekende hike is die naar de hangbruggen. Een korte wandeling brengt je via vlonderpaden en een aantal treden naar een drietal hangbruggen die zijn gespannen over de Storms Rivier. En ook hier weer prachtige uitzichten. Ben je op zoek naar nog iets actiever en avontuurlijker? Dan is het ook mogelijk om op Storms River te kajakken. Je peddelt onder de hangbruggen door en komt in de steeds nauwer wordende kloof. Zoek je het liever wat hogerop? Ga dan ziplinen in het regenwoud waar je 30 meter boven de grond zweeft.

Hangbruggen in Tsitsikamma
Wandelen in Tsitsikamma National Park

Wilde dieren spotten op de Tuinroute in Zuid-Afrika

Als je op reis gaat naar Zuid-Afrika, dan moet je natuurlijk ook op zoek gaan naar wilde dieren. Op de Garden Route zitten een aantal parken waar je op zoek kan gaan naar olifanten, neushoorns en giraffes. Maar wij kozen ervoor om andere parken te bezoeken. Eerst stond Addo Elephant National Park op het programma. Hier kun je met een eigen huurauto op zoek gaan naar dieren, maar wij kozen ervoor om dit met een gids te doen. Een gids weet toch de beste plekken om dieren te vinden en bovendien vertellen ze leuke, en vaak ook grappige feitjes over de dieren de je ziet. Wist je bijvoorbeeld dat een wrattenzwijn altijd met zijn staart omhoog rent? Dit doen ze als er gevaar dreigt en op deze manier waarschuwen ze elkaar.

Op safari in een private game reserve
Zuid-Afrika kent ook veel private game reserves. Dit zijn stukken land in bezit van privé-eigenaren. Hier leven veel wilde dieren en staan vaak ook luxe lodges. Een voorbeeld daarvan is Kariega Game Reserve, gelegen op circa 1,5 uur rijden ten oosten van Port Elizabeth. Hier verbleven wij in de Uhkozi Lodge, een kleinschalige lodge waar alle suites een eigen plunge pool hebben. In het groene heuvelachtige landschap van Kariega gingen wij twee keer per dag op game drive, ofwel safari. Deze staan gepland vroeg in de ochtend en in de namiddag, want op deze tijdstippen zijn de dieren het meest actief. Tijdens de game drives zagen we olifanten, giraffes, neushoorns, veel antilopen en wrattenzwijnen. Een van de hoogtepunten was toch wel de luierende leeuw die lag te ontspannen in het vroege ochtendzonnetje. Maar ook kleine dieren werden niet overgeslagen. Zo vond onze gids Megan in het donker (!) een dwergkameleon. Bijzonder knap hoe zij dat gedaan heeft.

Op game drive in Kariega Game Reserve