Reisspecialist Ilona maakte een roadtrip door het zuiden van Noorwegen. Vanuit het kleurrijke Bergen reed ze naar het charmante Ålesund en hoe verder zij reed, hoe ruiger de natuur werd. Ze passeerde baaien, kleurrijke dorpjes én vele watervallen, de een nog spectaculairder dan de ander. De allermooiste watervallen van Noorwegen deelt ze daarom vandaag met je! Welke waterval in Noorwegen wil jij bewonderen?

Ilona Blom
20 december 2022
Europa
Noorwegen
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Steindalsfossen: loop onder een waterval door

Vanuit Bergen vertrokken we richting Voss. We namen expres niet de kortste route, maar juist de langere route met de mooiste bezienswaardigheden, via het Hardjangerfjord. Een van de bezienswaardigheden die we bezochten was de Steindalsfossen, een waterval waar je onderdoor kan lopen.

De omgeving was landelijk met hier en daar de rode boerderijen die goed opvielen in de groene weilanden. Via een wandelpad liepen we naar boven en voor we het wisten raasde het water met een ongelooflijke snelheid naast ons naar beneden. Deze waterval is met recht een van de mooiste watervallen van Noorwegen te noemen! Tip: aan de andere kant van de waterval is nog een platform met uitzicht op het dal.

Steindalsvossen
Onder de waterval, Steindalsfossen, Noorwegen

Tvindefossen: hier willen we weer naar toe!

Na goed te hebben geslapen in Voss, gingen we al vroeg op pad richting het Sognefjord. Al snel kwam de volgende grote waterval in het vizier; de Tvindefossen. Deze waterval kun je niet missen, want vanaf de weg zie je hem al liggen. Het water valt hier, over verschillende platforms, maar liefst 110 meter naar beneden.

Wij konden deze prachtige waterval helaas niet van dichtbij bekijken, omdat we net buiten het hoogseizoen op bezoek waren. Gelukkig konden we deze bijzondere waterval vanaf de weg alsnog goed zien. Als wij weer teruggaan naar Noorwegen, dan gaan wij de Tvindefossen zeker nog een keer bezoeken.

Tvindefossen-waterval

Watervallen in Noorwegen; een mooie stop tijdens een treinreis

Op de route tussen Voss en het Sognedal ligt het gehucht Flåm. In de winter telt dit dorp een paar honderd inwoners, maar in de zomer barst het uit haar voegen vanwege de vele bezoekers. En dat is niet zo gek want je kunt hier fietsen om het fjord, boottochtjes maken, ziplinen en genieten van geweldige uitzichtpunten.

Ook ligt hier een van de mooiste én steilste spoorlijnen ter wereld. Het traject van Flåm naar Myrsdal is 20 kilometer lang, stijgt 865 meter en brengt je langs een van de mooiste watervallen van Noorwegen. Natuurlijk wilden wij deze schitterende rit niet missen.

Langzaamaan reden we het dal uit, de bergen in en genoten we van de mooie herfstkleuren. Links en rechts van ons zagen we de eerste kleine watervallen opduiken. Maar het meest spectaculair was toch wel de Kjosfossen-waterval. Deze waterval ligt naast de spoorlijn, waar even wordt gestopt voor een fotomoment. Mijn tip? Ga bij een raam zitten dat open kan. Zo heb je geen last van tegenlicht op je foto’s.

Flamsbana

Deze waterval in Noorwegen wil je niet missen: Øvstefossen

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de natuur en watervallen van Noorwegen zijn haast met geen pen te beschrijven. Dat geldt ook voor de route naar Geiranger. Onderweg werd de natuur steeds ruiger. Toen we bij de Øvstefossen-waterval stopten beleefden we een waar wow-moment. Hier geen lieflijk stroompje, maar een waterval die met een enorme kracht naar beneden dendert. Je kan hier zelfs nog een heel stuk naar beneden lopen om dit natuurgeweld vanaf verschillende uitkijkpunten te bewonderen.

Niet lang daarna volgde de route via de bekende haarspeldbochten van de Trollstigen, waar we natuurlijk ook weer oneindige uitzichten en vele watervallen bewonderen.

Ovstefossen waterval in Noorwegen
Trollstigen

De watervallen bij Geiranger

Als er één locatie is die niet mag ontbreken tijden je reis door Noorwegen, dan is dat Geiranger. Dit is een waanzinnig mooi fjord met nog mooiere uitkijkpunten waar je niet uitgekeken raakt. De natuur in Zuid-Noorwegen is hier op haar best!

De ontelbare watervallen laten zich soepel van de bergen zo het water in glijden. En je ziet het niet alleen van een afstand, op de terugweg wordt er een stop gemaakt zodat je deze natuurkracht van dichtbij kunt bewonderen. In mijn blog over de mooiste fjorden van Noorwegen vertel ik je er meer over.

Als je dan toch in Geiranger bent, maak dan ook de wandeling langs de Fossevandring. Tijdens deze korte wandeling (wel met een trap van een paar honderd treden) wandel je langs de waterval en iedere keer heb je weer ander uitzicht; op het fjord, de klokkentoren van de kerk, de bergen en het bulderende water.

Hiken langs een waterval in Geiranger
Geiranger Fjord

Enthousiast geworden over de watervallen in Noorwegen?

Wil je deze en nog veel meer watervallen in Noorwegen zelf gaan bekijken? Neem dan contact met ons op. Wij zijn benieuwd naar je wensen en stellen graag jouw rondreis door Noorwegen samen.