Ben jij een liefhebber van de jungle? Lees dan snel verder, want reisspecialist Inge ging op zoek naar vijf leuke plekken waar je erop uit kunt trekken in de jungle. En dat niet ieder regenwoud hetzelfde is kan je hieronder lezen. Er is enorm veel diversiteit in natuur, maar ook heeft iedere jungle weer andere unieke dieren om naar uit te kijken. Spot bijvoorbeeld orang-oetans op Borneo, vogelbekdieren in Australië, roze dolfijnen in de Amazone en poema’s in Costa Rica. Daarnaast is er ook genoeg te doen in de regenwouden. Van wandelen tot ziplinen; voor iedere avonturier is er wel wat wils.

Inge Stam
25 april 2023
Reisspecialist Inge

1. De machtige Amazone

De grootste en meest diverse jungle is de Amazone in Zuid-Amerika. Wist je dat dit gebied bijna net zo groot is als Australië? Slechts 9% hiervan is bewoond door inheemse stammen en de rest van de inwoners zijn dieren. Kijk uit naar kronkelende anaconda’s, roze dolfijnen, schattige capibara’s, kleurrijke vogels en springende apen.

Je kunt de Amazone verkennen vanuit veel plekken, maar vandaag tippen we Ecuador. Tijdens onze reis “An Exploration Of Ecuador” overnacht je midden in de jungle. De lodge heeft 20 kleine hutten die pal aan het water staan. Per boot en te voet verken je de omgeving met een gids.

 

Na alle jungleavonturen kun je in de avond op je terras genieten van het uitzicht over de rivier en luister je naar alle junglegeluiden om je heen. Wat ons betreft is dit echt een paradijs op aarde. De lodge is overigens niet alleen bijzonder vanwege zijn kleinschaligheid, ook draagt het bij aan het welzijn van de inheemse bevolking. Alle opbrengsten worden geïnvesteerd in lokale projecten en de gezondheidszorg. Een fijn idee!

Roze rivierdolfijn in de Amazone
Aapjes in de Amazone

2. Orang-oetans en neusapen spotten op Borneo

Het regenwoud van Borneo kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Niet alleen omdat deze jungle overweldigend mooi is met al zijn tinten groen, maar ook om de bijzondere dieren die hier leven; orang-oetans en neusapen.

Bako National Park ontdekken

Neusapen spot je in Bako National Park. Dit is één van de oudste parken van Borneo en staat bekend om de enorme biodiversiteit. Stranden, kliffen, moerassen, mangrove en laaglanden met hun bijbehorende vegetatie wisselen elkaar hier af. Er leven ook andere bedreigde diersoorten, zoals de binturong en de civetkat. Als je houdt van natuur en uniek wildlife, ben je hier aan het juiste adres!

Eén van de populairste activiteiten is wandelen in het Bako National Park. Er zijn veel verschillende wandelpaden, variërend van korte en gemakkelijke wandelingen tot meerdaagse trektochten. Een van de populairste wandelroutes is de Lintang Trail van ongeveer 5 kilometer lang. Door het regenwoud loop je naar een prachtig uitzichtpunt  en onderweg kun je veel wildlife spotten. Deze wandeling is populair omdat dit de enige is waar je een heel rondje maakt.

Telok Paku is ook de moeite waard. Hier heb je de meeste kans om die leuke neusapen te spotten. Wist je trouwens dat deze vernoemd zijn naar de Hollanders? “Dutch Monkeys” heten ze ook wel. En dit allemaal omdat de inwoners van Borneo vonden dat de apen op de Hollanders leken met hun grote neus…

Neusapen in de jungle van Borneo
Wandelroute door Bako National Park op Borneo

Sukau; thuisbasis van de orang-oetang

Een andere reden om naar Borneo te gaan is om orang-oetans te zien. Ze zijn zo zeldzaam dat het moeilijk is om ze in het wild te spotten, maar je kunt een poging doen in Sukau. Sukau ligt midden in het regenwoud en is de thuisbasis van een groot aantal wilde dieren, waaronder orang-oetans, neusapen, olifanten, krokodillen en talloze vogelsoorten. De beste manier om deze dieren te spotten is tijdens een boottocht langs de oevers van de rivier.

Heb je de orang-oetan niet gespot? Jammer, maar niet getreurd. Je kunt hier namelijk ook een bezoek brengen aan het bekende opvangcentrum Sepilok. Dit opvangcentrum is in 1964 opgericht en heeft sindsdien honderden orang-oetans opgevangen en verzorgd. Als ze hersteld zijn worden ze weer vrijgelaten in het wild. Dit is een unieke plek waar je deze bijzondere dieren van dichtbij kunt bewonderen en tegelijkertijd bijdraagt aan het welzijn van deze dieren.

Olifanten, Kinabatangan rivier, Sukau
Orang-oetans op Borneo

3. Spectaculair Costa Rica

Het spectaculaire Corcovado National Park in Costa Rica is een van de meest biodiverse jungle bestemmingen ter wereld. Hier loopt het ongerepte regenwoud over in adembenemende kust. Jaguars, tapirs, krokodillen, kapucijnaapjes, luiaards, walvissen en toekans kunnen hier zomaar voor je lens verschijnen. En als je heel veel geluk hebt kun je hier ook de poema zien! Het scala aan dieren is hier zeer uitgebreid. Dit park mag je alleen met een gids bezoeken. En dat is fijn, want zij zijn zo kundig dat ze al snel het eerste dier voor je hebben gespot. Daarnaast leer je ook nog eens ontzettend veel over de flora en fauna van dit gebied, twee vliegen in een klap!

Corcovado
Toekan Toekan

Zin in nog meer avontuur? Ga dan naar het Monteverde regenwoud in Costa Rica, want naast het spotten van vele dieren kun je hier ook eens flink uit je comfortzone stappen. Vlieg tijdens een zipline tour over de groene boomtoppen en bewonder deze jungle eens vanaf grote hoogte. Ik vond het letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van mijn reis door Costa Rica. Er zijn verschillende tours, dus je kunt kiezen welke bij je past.

Ben je niet zo’n waaghals? Wandelen over de bruggen hoog in de bomen is ook echt geweldig. Geniet van het prachtige uitzicht en de rust. Wist je dat in Monteverde bijna altijd een nevel in de toppen hangt. Heel mysterieus en erg mooi. Wordt Costa Rica jouw favoriete jungle bestemming?

Monteverde
Ziplinen in Monteverde

4. Bijzondere regenwouden in Australië

In de deelstaat Queensland in Australië vind je indrukwekkende regenwouden die zorgen voor een onvergetelijke ervaring voor de natuur- en dierenliefhebbers onder ons. Het Daintree Rainforest ligt in het noorden van Queensland en is het oudste regenwoud ter wereld. Het landschap bestaat uit een dichte jungle,  kronkelende rivieren en een mooie kustlijn. Aan dieren is er ook geen gebrek; opossums, krokodillen, spinnen, slangen en de zeldzame kasuaris kunnen zomaar ineens voor je neus staan.

Ook hier kun je het zo actief en avontuurlijk maken als je wilt. Er zijn verschillende wandelpaden in het regenwoud die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Een van de populairste wandelingen is de Dubuji Boardwalk. Dit pad van ongeveer 1,8 kilometer lang loopt dwars door het regenwoud en komt uit bij het prachtige strand van Myall. Voor de avontuurlijke reiziger is er ook de mogelijkheid om te ziplinen door het regenwoud. Waar ga jij voor?

Op slechts 2 uur rijden (dat is in Australië echt niet veel) liggen de Atheron Tablelands. Hier vind je naast prachtige wandelroutes door het regenwoud ook indrukwekkende watervallen en zelfs kratermeren. Kijk ondertussen ook uit naar het meest bekende dier van deze regio; het vogelbekdier! Dit grappige diertje laat zich niet snel zien, maar de kans dat je hem ziet is hier het grootst.

Kasuaris in het Daintree regenwoud in Australië
Daintree regenwoud en kustlijn in Australië

5. Tempels en jungle in Mexico

Palenque; deze prachtige Maya stad ligt midden in de jungle van Mexico. Een jungle vol dieren als apen, jaguars, papegaaien en vlinders zo groot als je vuist. Wij raden aan om vroeg naar Palenque te gaan, zo ben je er voor de hordes toeristen en zodra zij aankomen duik jij de jungle in. Je kunt hier wandelen en genieten van alles wat de jungle te bieden heeft. Dit regenwoud staat ook bekend om haar prachtige watervallen. Aqua Azul kennen we allemaal, maar ken je Roberto Barrios ook? Deze waterval van wel vijf verdiepingen is heel indrukwekkend en je kunt er heerlijk zwemmen. Echt een aanrader!

Maya stad Palenque in Mexico

Zelf de mooiste jungles ontdekken?

Dat kan! Heb je nog vragen of wil je sparren met een reisspecialist over jouw volgende bestemming? Neem contact met ons op en dan helpen we je graag op weg.

 

Bel of mail ons