Reisspecialisten Bart en Inge maakten een prachtige rondreis door Zuid-Afrika; van Kaapstad naar het Kariega Game Reserve in de Oostkaap en daarna terug naar Port Elizabeth. Het absolute hoogtepunt van hun reis? Daar hoeven ze allebei niet lang over na te denken: het verblijf in het Kariega Game Reserve! Reisspecialist Bart vertelt je over hun onvergetelijke momenten in dit privéwildreservaat en laat zien waarom het Kariega Game Reserve op je bucketlist thuishoort.

Bart Pomp
20 september 2022
Afrika
Zuid-Afrika
Reisspecialisten Inge en Bart bij de Cape of Good Hope

Wat is een privéwildreservaat (Private Game Reserve)?

Voordat ik je vertel waarom het Kariega Game Reserve zo fantastisch is, is het goed om te weten dat er in Zuid-Afrika twee verschillende soorten parken zijn waar je op safari kan gaan. Het eerste type park wordt gerund door de overheid. Hier kun je met je eigen huurauto doorheen rijden om op zoek te gaan naar o.a. olifanten, giraffes, antilopen en buffels. Grote katachtigen zijn er wat lastiger te spotten. Het bekendste voorbeeld van zo’n park is het wereldberoemde Krugerpark.

Het tweede type park is het privéwildreservaat, ook wel private game reserve genoemd. Deze parken bestaan uit grote stukken land die door de eigenaren van de lodges waar je verblijft zijn gekocht. Alleen reizigers die in de bijbehorende lodge verblijven kunnen hier op safari. Niet in hun eigen auto, maar in een jeep en samen met een gids. Doordat deze rangers ontzettend ervaren zijn, is de kans op het spotten van leeuwen, luipaarden, cheeta’s en andere katachtigen een stuk groter. In ons blog ‘Krugerpark of privéwildreservaat?’ vertellen we je meer over de verschillen tussen deze typen parken en wat de voor- en nadelen van beide zijn.

Safari in het Kariega Game Reserve
Luipaard in Zuid-Afrika

Kariega Game Reserve; de ochtendsafari

Dan, terug naar mijn favoriete privéwildreservaat: het Kariega Game Reserve! Dit reservaat beschikt over een enorme lap grond, waardoor ik tijdens de safari’s echt het gevoel had dat ik dieren in het wild spotte. Heel vroeg – maar dan ook echt heel vroeg, namelijk al om 06.00 uur – stond onze gids Amber bij onze lodge klaar met de jeep. Het was nog donker en koud, maar we stapten warm aangekleed in de jeep en konden niet wachten om aan dit avontuur te beginnen!

Nog geen vijf minuten nadat Amber de motor had gestart, zagen we al hoe giraffes vlak voor onze neus de weg overstaken. Het zonnetje kwam net op en ik voelde me bijna vereerd om hier te zijn. Daarna stopten we bij een kudde olifanten en als klap op de vuurpijl stonden we vervolgens (als enige jeep!) bij een groep van zeven leeuwen, die net een buffel had aangevallen. Het voelde alsof ik in een aflevering van een National Geographic programma was beland. Vol indrukken reden we daarna terug naar de lodge; tijd voor het ontbijt. Dit was pas het begin, er stond ons nog veel meer moois te wachten die dag!

Op safari in het Kariega Game Reserve
Op safari in het Kariega Game Reserve

Kariega Game Reserve; 's middags tijd voor ontspanning

De wilde dieren zijn vooral ’s ochtends vroeg en in de namiddag actief, dus tussen onze ochtend- en middagsafari hadden we genoeg tijd om bij de lodge te relaxen. Na een overheerlijk en uitgebreid ontbijt begaven we ons daarom naar de infinity pool voor een frisse duik. Op de ligbedjes bekeken we nog eens de foto’s van onze ochtendsafari. Wat hadden we al veel gezien! Na de lunch (die al net zo heerlijk was als het ontbijt) kon ik nog even in mijn boek lezen en rond 16.00 uur was het alweer tijd om bij onze gids Amber in de jeep te stappen. De middagsafari stond op het programma. Kon dit de ochtendsafari nog overtreffen?

Ukhozi Lodge in het Kariega Game Reserve

Kariega Game Reserve; de middagsafari

Het begon al te schemeren en inderdaad, de dieren waren volop actief. We zagen giraffes, olifanten, neushoorns, apen, buffels en zelfs een lynx. Het landschap was heuvelachtig en van bovenop de heuvels konden we over het hele terrein uitkijken. Soms zagen we zelfs de oceaan in de verte liggen. En toen, terwijl de krekels om ons heen tjirpten, liep er een leeuw op ons af. Muisstil zaten we in onze jeep, want hij liep op nog geen meter van ons vandaan langs onze wagen. Overigens totaal niet in ons geïnteresseerd, want hij liep al geeuwend verder. Daarna zaten wij als kleine kinderen te stuiteren in onze jeep en dachten we bij onszelf: kunnen we ons laten omscholen tot ranger? Hoe gaaf is dit?

Neushoorn in het Kariega Game Reserve

Tegen het einde van onze middagsafari stopten we op een open grasveld, midden in het Kariega Game Reserve. Hier proostten we op deze prachtige dag met elkaar, terwijl we fluisterden. We begaven ons namelijk in het leefgebied van vele wilde dieren. Op een gegeven moment hadden we zelfs zoveel geluk dat onze gids ons wenkte om een zwarte neushoorn te komen bekijken. Gelukkig ver genoeg van ons vandaan. Wat een bijzonder moment. Een mooiere afsluiting van de dag had ik me niet kunnen wensen!

Wil jij net als onze reisspecialisten op safari in het Kariega Game Reserve? Bekijk dan onze rondreizen naar Zuid-Afrika en start de voorpret!

Op safari in het Kariega Game Reserve

Dit vind je misschien ook leuk