Reisspecialist Anouk is fan van Zuid-Afrika. Zij kan je dan ook precies vertellen waarom je juist dit land aan je bucketlist moet toevoegen. Dit zijn volgens haar dé vijf redenen om naar Zuid-Afrika te gaan!

Anouk Vial
10 januari 2019
Afrika
Zuid-Afrika
Reisspecialist Anouk bij de Perito Moreno

1. Spectaculair wildlife

De Big Five willen we allemaal een keer gezien hebben en het wereldberoemde Krugerpark is hier de ideale plek voor. De adrenaline stroomt door je lichaam wanneer je oog in oog staat met een kolossale olifant, een grazende neushoorn of een kudde buffels. Om nog maar niet te spreken over het geluksmoment dat je beleeft wanneer je op een leeuw of luipaard stuit!

Gaat je reis niet door het oosten van Zuid-Afrika? Niet getreurd, ook dan kun je de Big Five van je bucketlist strepen. Bezoek bijvoorbeeld het Gondwana Game Reserve aan de Garden Route of het Kariega Game Reserve nabij Port Elizabeth.

Meer wildlife bevindt zich in de oceaan: tussen juni en november zwemmen er walvissen langs de kust (o.a. bij Hermanus) om te paren en te kalven. Een wonderlijk gezicht!

2. Adembenemende natuur

Ooit van Namaqualand gehoord? In augustus en september verandert dit gebied in de ongerepte Noordkaap in een bloemenzee. Eindeloze velden zijn dan gevuld met gele, witte, oranje, blauwe en paarse bloemen. Dit spektakel combineer je gemakkelijk met een ander natuurwonder: de Augrabies Falls. Deze waterval werd door de Khoi The Place of Great Noise genoemd. Een passende naam gezien het gebulder van het water dat 56 meter naar beneden stort. Gemiddeld valt hier 313.000 liter water per seconde het ravijn in!

In het oosten van het land mag je de nieuwe Graskop Gorge Lift aan de Panorama Route niet overslaan. Deze glazen lift brengt je in één minuut 51 meter naar beneden, waarvandaan je zo de kloof inloopt. Via wandelpaden en hangbruggen loop je door een sprookjesachtig woud naar een klaterende waterval. En als je hier dan toch bent, dan kun je meteen andere hoogtepunten van de Panorama Route meepakken, waaronder de Blyde River Canyon, God’s Window en prachtige watervallen zoals de MacMac Falls.

Augrabies Falls in Namibië
Graskop Gorge Lift aan de Panorama Route

3. Bruisende steden

Dat Kaapstad bruist hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Wat dacht je van een bezoek aan de Neighbourgoods Market, waar je de meest heerlijke producten van over de hele wereld kunt proeven? Een andere tip: bezoek The Test Kitchen. In dit restaurant zie je de gerenommeerde chef-kok Luke Dale-Roberts aan het werk en geniet u van de lekkerste gerechten van het hoogste niveau. Andere highlights zijn de Tafelberg (je kunt deze beklimmen of met de kabelbaan naar de top), Robbeneiland (waar Nelson Mandela heeft vastgezeten) en het gezellige V&A Waterfront.

Ook strandliefhebbers komen in Kaapstad aan hun trekken. Op Camps Bay, een geliefd strand onder zonaanbidders, is het een kwestie van zien en gezien worden, terwijl u bij het rustigere strand van Muizenberg helemaal in de vakantiestemming raakt door de kleurige strandhuisjes.

Johannesburg is een stad in opkomst. In de hippe wijk Maboneng Precinct zijn restaurants, boetieks en galerieën als paddenstoelen uit de grond geschoten. De kleurrijke street art die de muren siert maakt het plaatje compleet.

4. Wereldberoemde wijngaarden

Zuid-Afrika is een paradijs voor wijnliefhebbers. Niet alleen omdat u hier uitstekende wijnen kunt proeven, maar ook omdat de wijngaarden simpelweg prachtig zijn. Groene valleien, glooiende wijngaarden, indrukwekkende bergen en landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl vormen het decor. De bekendste wijnhuizen vindt u in de Westkaap, o.a. in Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Geniet van een wijnproeverij of maak een fietstocht onder begeleiding van een gids. Ook een aanrader: de wereldberoemde picknick bij het Boschendal Wine Estate!

Wijngaarden van Stellenbosch

5. Culturele rijkdom

Wist je dat Zuid-Afrika maar liefst elf officiële talen kent? Enkele voorbeelden zijn Zulu, Xhosa, Afrikaans en Engels. Dat aantal geeft al aan dat het land een culturele smeltkroes is. Het is zonde om daar niets van te ervaren. Ontmoet bijvoorbeeld de Zulu in oostelijk Zuid-Afrika of breng een bezoek aan een Xhosa-dorp tijdens een reis langs de Wild Coast. Hier speelt het traditionele leven zich nog af tussen de veelal blauwe en roze huisjes. Proef er van de mieliepap, dans met de vrouwen zoals ze dat alleen in Afrika kunnen en probeer een woordje Xhosa (kliktaal) te leren.

Ben je in Kaapstad? Dan is een Cape Malay kookcursus bij een local een aanrader. Samen vouwen jullie samosa’s, mixen jullie de masala en bereiden jullie uiteindelijk de perfecte Cape Malay curry.

 

Overtuigd van Zuid-Afrika? Bekijk dan onze rondreizen!

Dit artikel is ook verschenen in Columbus Magazine.