Als wij onze reizigers vragen wat zij absoluut niet willen missen in Zuid-Afrika, is het antwoord: op safari. Maar waar kan je dan het beste naartoe? Ga je op safari in het Krugerpark of in een privé-reservaat? Reisspecialist Ilona legt de verschillen uit.

Ilona Blom
7 april 2019
Afrika
Zuid-Afrika
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Op safari in het Krugerpark

Het Krugerpark heeft natuurlijk de naam. Met een lengte van 380 kilometer en een breedte van 60 kilometer, is het natuurgebied zeer uitgestrekt en divers. Logisch dat je dan al gauw denkt aan het Krugerpark voor een safari in Zuid-Afrika. De kans dat je hier verschillende soorten dieren in grote getalen spot is groot. Met een beetje geluk zie je de Big Five in een paar dagen tijd (met de nadruk op geluk, want het luipaard houdt zich graag schuil). Het blijven wilde dieren, dus garanties heb je nooit. Een safari in het Kruger beleef je echter samen met heel veel andere reizigers. Bij een bijzondere gebeurtenis als een kudde olifanten van dichtbij zien of een leeuw die van zijn prooi eet, is een verzameling van zo’n 30 voertuigen die het spektakel omringen geen uitzondering. Dit kan overigens ook in je voordeel werken. Als er ergens een dier wordt gespot, dan communiceren de rangers dat met elkaar via de walkietalkie. En met zoveel extra paar ogen, gaat het spotten van dieren een stuk makkelijker!

Het Krugerpark wordt gerund door de overheid. Er zijn dan ook bepaalde regels waar je je aan dient te houden. Het is niet toegestaan om van wegen af te wijken, dus je kunt niet kris kras door de wildernis rijden. Dat is soms jammer als je misschien net een glimp van een neushoorn in de verte opvangt, maar je niet dichtbij genoeg kan komen omdat er geen weg naartoe leidt. Je mag met eigen (huur)auto door het park rijden. Enige waakzaamheid bij het benaderen van wilde dieren is natuurlijk van belang. Wil je zoveel mogelijk uit je safari-beleving halen, boek dan ter plaatse een zogenaamde ‘game drive’, waarbij je met een ranger in een open voertuig op pad gaat. Zo vergroot je je kansen op het vinden van wilde dieren en je hebt ook beter zicht vanuit een open jeep (erg leuk voor foto’s!). Daarbij vertelt je gids ontzettend veel over de dieren en hun omgeving. Houd er wel rekening mee dat je in het Krugerpark voornamelijk op geasfalteerde wegen rijdt. Het voelt daardoor wat toeristischer aan. De geasfalteerde wegen zijn niet alleen nadelig, want veel dieren (zoals leeuwen) zijn liever lui dan moe en maken ook gretig gebruik van deze handige wandelpaden en zijn dan veel makkelijker te spotten!

Olifanten in Kruger National Park
Leeuwtjes in het Kariega Game Reserve

Overnachten in het Krugerpark

Tussen game drives in de ochtend en namiddag is het fijn om je even terug te kunnen trekken in een lodge waar het je aan niets ontbreekt. In het Krugerpark zijn aantal hele fijne verblijven die we je graag tippen. Zo ligt de kleinschalige Hoyo Hoyo Safari Lodge midden in het Krugerpark. Je overnacht er in traditionele, Afrikaanse rondavels en je kunt er tijdens het eten zomaar uitkijken op een kudde olifanten. Hoe bijzonder is dat? De kleinschalige Rhino Post Safari Lodge, dat zich midden in de Afrikaanse bush bevindt, doet daar nog een schepje bovenop. Er zijn slechts acht suites, dus je kunt er in alle rust ontspannen bij het zwembad, een drankje doen bij de bar of genieten van een high tea. Neem ook regelmatig een kijkje bij de waterbron, want het is altijd een verrassing welke dieren zich er laten zien. ’s Avonds kun je door de aanwezige telescoop naar de twinkelende sterren aan de Afrikaanse hemel kijken. Wil je in het Krugerpark echt uitpakken? Dan is het Kruger Shalati onze absolute favoriet. Dit is een historische trein op een spoorbrug, die gebouwd is boven een rivier waarin nijlpaarden en krokodillen zwemmen. En hier kun je overnachten! Vanuit je comfortabele kamer kijk je uit over de Sabie River en wanneer je een duik neemt in het zwembad, nemen de nijlpaarden, krokodillen en buffels een bad in de rivier. Uniek!

Hoyo Hoyo Safari Lodge in het Krugerpark
Kruger Shalati - Train on the Bridge

Op safari in een privé-wildreservaat

Safari’s zijn echter niet alleen mogelijk in het Krugerpark, er zijn ook vele privé-wildreservaten in Zuid-Afrika waar je deze fantastische ervaring kunt opdoen. Sommige reservaten liggen nabij het Krugerpark (bij Sabi Sands is er zelf geen omheining tussen de parken), andere liggen veel zuidelijker. Een safari behoort dus ook tot de mogelijkheden wanneer je niet op Johannesburg vliegt of richting het noorden rijdt. De meeste reservaten worden gerund door particulieren en zijn daarom privéterrein.

De spoorzoeker zit vaak op de motorkap van de auto, zodat hij nog beter de dieren kan spotten.

In de wildreservaten vind je nauwelijks asfaltwegen, de meeste paden zijn juist onverhard. Het is niet toegestaan om zelf in de privé-parken rond te rijden. Je gaat altijd met een open jeep van de lodge op safari, samen met een ervaren ranger én een spoorzoeker. De ranger mag van de gebaande paden afwijken, waardoor de game drive veel avontuurlijker wordt. Soms moet je zelfs bukken voor uitstekende takken (met flinke doorns!) als de spoorzoeker iets gespot heeft. De spoorzoeker zit vaak op de motorkap van de auto met een eigen stoeltje, zodat hij de omgeving goed kan zien. Wanneer jij nog denkt dat je naar een rots in de verte zit te turen, ziet de spoorzoeker al dat het een olifant is. Het is ongelooflijk hoeveel meer zij kunnen spotten met het blote oog.

Het lijkt misschien onverantwoord dat de spoorzoeker op de motorkap zit. De wilde dieren zijn echter gewend aan het silhouet van de auto, waardoor ze niet snel zullen opkijken. Je mag om deze reden nooit gaan staan tijdens een safari (tenzij je gids dat aangeeft). Zodra je gaat staan, verandert het silhouet van de auto en dat kan ervoor zorgen dat de dieren schrikken en onvoorspelbaar worden. Eén ding is zeker, je begeeft je hier niet in een dierentuin. Mocht je bijvoorbeeld een troep leeuwen benaderen, dan is de kans groot dat ook de spoorzoeker toch een plekje ín de jeep opzoekt. Eng is het zeker niet, want je krijgt voor vertrek duidelijke instructies. Maar grote kans dat de adrenaline tijdens je safari regelmatig flink toeneemt. Zo zijn er ook bepaalde kleuren die je in kleding beter kunt vermijden. Felle kleuren worden afgeraden en dan met name de kleur rood. Zorg altijd dat je vrij neutrale kleding op reis mee neemt, die komen hier goed van pas.

Game Drive in het Lion Sands Game Reserve
Kariega Game Reserve

Overnachten in een privé-wildreservaat

Je verblijft in een lodge, gelegen in het reservaat. De lodges zijn over het algemeen van 4- of 5-sterren kwaliteit. Je kunt dus rekenen op meer comfort tijdens je safari. Met het uiterst vriendelijke en gastvrije personeel, voel je je gelijk helemaal thuis. Bij sommige lodges overnacht je in een luxe tent, met een eigen badkamer (met douche en toilet), in een heerlijk comfortabel bed en is er zelfs elektriciteit. Vanwege enkel een doek van canvas tussen jou en de buitenlucht, behoud je toch het ‘outdoor’ gevoel en hoor je veel meer dierengeluiden. De game drives zijn bijna altijd inbegrepen, net als de maaltijden. Als het weer het toelaat, dineer je vaak onder de sterrenhemel met een knisperend kampvuur op de achtergrond. Sterke verhalen van wat iedereen die dag heeft meegemaakt worden gedeeld.

Wil je een keer niet met de jeep op pad, is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een wandelsafari.

Dagelijks mag je zelf beslissen wat je gaat doen. Er zijn vaak twee game drives op een dag; één vroeg in de ochtend en één aan het einde van de middag. De dieren zijn dan actiever. In de ochtend ga je al voor het ontbijt op pad (soms nog in het donker). Na je ochtend game drive staat er een uitgebreid ontbijt klaar. Daarna heb je een paar uur voor jezelf om lekker een boek te lezen of te luieren bij het zwembad. Rond een uur of vier ga je weer op een nieuw avontuur. Je ranger neemt alle spullen mee voor een gezellige ‘sundowner’. Er wordt bij zonsondergang een mooi plekje gezocht waar je veilig uit kan stappen voor een glaasje Zuid-Afrikaanse wijn en een lokale snack. Wil je een keer niet met de jeep op pad, dan is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een wandelsafari. Dan ga je niet op zoek naar het grote wild, maar zal de ranger juist meer vertellen over mogelijke sporen, uitwerpselen en planten die je tegenkomt.

Een privé-reservaat in de omgeving van het Krugerpark is het Manyeleti Game Reserve. Daar kan je bijvoorbeeld verblijven in de Honeyguide Mantobeni Camp. Kies je liever voor meer luxe, dan is Simbavati River Lodge in het Timbavati Game Reserve een aanrader. Kom je niet in de omgeving van het Krugerpark, maar bezoek je de zuidelijke regio van Zuid-Afrika, dan is het Kariega Game Reserve (met keuze uit verschillende Kariega lodges) onze favoriet.

Kariega Game Reserve:

Ook op safari?

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen een safari in het Krugerpark of een privé-wildreservaat. Wil je naar allebei? Wij stellen graag jouw ideale Zuid-Afrika reis samen. Neem contact op met één van onze reisspecialisten of vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan.

 

Contact & reisvoorstel