Reizen en lekker eten hoort bij elkaar. Voor reisspecialist Ilona is het een van de leukste dingen om te doen tijdens een reis. Over markten dwalen en bijzondere groente en fruit proeven, nieuwe smaken ontdekken in dat ene leuke restaurantje en als het mogelijk is een kookcursus volgen om zo de lokale keuken nog beter te leren kennen. Ilona neemt je mee naar de 7x leukste en lekkerste kookworkshops die je kunt ondernemen tijdens je reis. Krijg jij al trek? Lees snel verder!

Ilona Blom
4 juni 2024
Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos

Tip 1: Ontdek de beroemde keuken van Oaxaca in Mexico

Ik dacht de Mexicaanse keuken wel te kennen vanuit Nederland. Maar nee hoor, in Mexico smaakt alles 100x beter. De tortilla’s, de verse moles (saus), de kruiden… In Mexico wordt alles vers gemaakt en dat proef je. Dé Foodiehoofdstad van Mexico is Oaxaca. De stad staat bekent om de kaas, die je gelukkig overal in Mexico kunt verkrijgen, en ook om de natuurlijke en biologische producten. De stad kent een levendige streetfoodscene en heeft veel restaurants om uit te kiezen. En waar in Mexico kun je nu beter een kookworkshop doen tijdens je reis dan in Oaxaca? Eerst doe je inkopen op de lokale markt en daarna is het handen uit de mouwen en mag je zelf aan de slag.

Koken in Puebla
Oaxaca

Tip 2: Koken op reis in Kaapstad

Zuid-Afrika staat bekend om de onvergetelijke safari’s die je hier kunt maken tijdens je reis. Maar ook de keuken is wereldberoemd. Door de geschiedenis van het land kent het vele invloeden uit Europa en Azië en vlees is bijna niet weg te denken bij de gerechten. Iedereen kent waarschijnlijk wel de bobotie, een ovenschotel met gehakt, brood en eieren. En ook de Zuid-Afrikaanse barbecue, ook wel braai genoemd, is een groot feest. Wil je meer weten over de Zuid-Afrikaanse keuken en zelf aan de slag? In Kaapstad kun je een workshop volgen bij de Cape Malay gemeenschap, een van de oudste communities in het land. De Cape Malay keuken kent een kleurrijke keuken met vele specerijen, zoals kaneel, knoflook, gember en komijn. Je bezoekt een traditionele kruidenwinkel en maakt daarna de lekkerste curry, roti en samosa’s.

Bo-Kaap in Kaapstad
Kookles

Tip 3: Koken en daarna fietsen in Hoi An, Vietnam

Al dat eten is natuurlijk erg lekker, maar niet goed voor de lijn. Daar hebben ze in Vietnam wat op bedacht. In Hoi An ga je eerst naar de markt om inkopen te doen en daarna maak je onder begeleiding van de chef een heerlijk gerecht. Tijd voor uitbuiken is er niet, want je stapt op de fiets naar een van de dorpen in de buurt. Hier krijg je uitleg van de boer over het ontstaan van het dorp en hoe hij de kruiden en groente hier verbouwt. Mocht er geoogst worden, dan mag je de boer een handje helpen.

Vietnamese Summer Rolls, kookles in Hoi An
Fietstour in Hoi An

Tip 4: Aan de slag met verse ingrediënten in Jordanië

Jordanië staat bekend om een van de nieuwe zeven wereldwonderen: de Schatkamer van Petra. Maar wist je dat je hier ook heerlijk kunt eten? De keuken van Jordanië kent vele invloeden uit omringende landen, zoals Turkije, Syrië en Egypte. Ik heb hier elke dag wel een heerlijke humus of baba ganoush gegeten. Maar Jordanië heeft ook eigen gerechten die je zeker moet proberen. Een daarvan is mansaf, een traditioneel gerecht met lamsvlees, yoghurt en rijst. In Jordanië kookt men graag met verse producten en dat doe je ook tijdens de kookworkshop in Petra. Hier is geen koelkast of vriezer aanwezig, dus komen alle ingrediënten vers van het land!

Kookles in Jordanie
Geurige kruiden en specerijen op de markt in Amman

Tip 5: Sushi maken in Japan

Zeg je Japan, dan zeg je sushi. Hier eet je de beste sushi van de wereld. En wat is de beste plek om het maken van sushi onder de knie te krijgen? Juist. Japan! Tijdens een sushi workshop kom je alles te weten over miso, mirin en dashi. En bovendien maak je heerlijke sushi, bijvoorbeeld rolled eggs, tuna roll en inari sushi. Neem de recepten mee naar huis en wedden dat je indruk maakt tijdens een etentje met familie en vrienden?

Wil je meer leren dan sushi maken? Kies dan voor een Bento Cooking Class. Bento is een Japanse lunch waarvan het hoofdingrediënt rijst is. Dit wordt aangevuld met eiwitten, zoals kip, ei en tofu en groente. Deze workshop vindt plaats in Kyoto in een traditioneel houten herenhuis, beter bekend als een machiya.

Sushi in Japan Rondreis om Sushi in Japan te eten
Japan

Tip 6: Op reis ouderwets goed leren koken in Chiang Mai, Thailand

In Chiang Mai (en sowieso in Thailand) raak je niet uitgegeten tijdens je vakantie. Vanwege de ligging van de stad kent de keuken invloeden uit China en Myanmar en daardoor zijn de curries over het algemeen wat minder pittig zijn en worden er meer kruiden als gember gebruikt. Chiang Mai heeft een grote streetfoodscene en we kunnen ons goed voorstellen dat het lastig kiezen is. Wordt het de khao soi (curry met noodles en kip), de mango sticky rice of toch een good old pad thai? Mijn advies? Ga eten waar de locals eten, want die weten waar het beste wordt gekookt. Zelf meer weten van de Thaise keuken? Volg dan een workshop in Chiang Mai waar je gerechten maakt volgens grootmoeders recept. Er wordt uitgelegd wat de verschillende ingrediënten met de gerechten doen en men neemt je een stapje mee terug in de geschiedenis van Thailand.

Kookles in Chiang Mai
Streetfood Chiang Mai

Tip 7: Leer Caribisch koken in Colombia

In Colombia heb ik kennis gemaakt met groente en fruit waarvan ik niet wist dat het bestond. Die kleur. Die smaak. Op de markt van Cartagena was ik vaak net zo enthousiast als tv-maker Phil Rosenthal in de Netflix serie ‘Somebody Feed Phil’. Deze serie is trouwens echt een aanrader als je van reizen en lekker eten houdt. Een kookles mag wat mij betreft dan ook niet ontbreken tijdens je reis door Colombia. In Cartagena leer je Caribisch koken in de kleurrijke wijk Getsemani. Leer hoe je het beste groente en fruit kan snijden en maak kennis met de typische smaken van deze regio.

Cartagena
Cartagena